Penis

Hans mest intime hemmeligheter

Vet du egentlig nok om favorittorganet hans? Her avslører vi det aller meste.

Det er en myte at du kan se på hendene, føttene eller nesa til en mann hvor stor penis han har. Men størrelsen har en sammenheng med hvor høy mannen er. Foto: Panther Media
Det er en myte at du kan se på hendene, føttene eller nesa til en mann hvor stor penis han har. Men størrelsen har en sammenheng med hvor høy mannen er. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vet du nok om penis? Her får du både nyttig og unyttig informasjon. Noen myter knuses, andre bekreftes.

Ordet «penis» antas å stamme fra det latinske ordet for hale. Det norske «kukk» stammer fra mellomnorsk «kùkr», et ord med ukjent betydning, men som ble brukt nedsettende om menn. «Pikk» kommer fra gammelnorsk «pikkr», som betyr pigg eller spiss.

 • Se bildene: Verdens mest berømte peniser

 • Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller Vis mer

  Slik fungerer den

  Penis består av et rør («skaftet»), hodet og forhuden. Røret består av en tunika, som er en slags kappe av bindevev. I røret ligger svamplegemet. Det er dette som fylles med blod og gjør penis stiv når mannen blir seksuelt opphisset. Urinrøret ligger på undersiden av svamplegemet. Sæd og urin går i samme rør, men sædblæren og urinblæren stenges eller lukkes av prostata, som ligger inne i underlivet, bak penis.

  Prostata er en kjertel som enten blir større (når urinrøret skal lukkes) eller «hviler» (når urinrøret er åpent). Prostata bruker noe tid på dette. Derfor er det vanskelig for menn å tisse like etter at de har ejakulert.
  For mange menn er prostata en erogen sone. Den kan stimuleres ved at fingeren føres opp i anus. Press framover mot den valnøttstore kjertelen, som er særlig følsom like før og under orgasme.

 • Slik ser drømmepenisen ut

 • Penishodet er svært følsomt, siden det egentlig er en forstørret klitoris. Særlig kanten bak på hodet (frenum) er følsom, men også hullet foran er svært erogent. Menn onanerer vanligvis på måter som stimulerer kanten bak på hodet rytmisk, og gjerne i økende takt og intensitet fram til orgasme. Etter orgasmen er det oftest ubehagelig at penishodet blir berørt.

  Forhuden er løs og kan lett føres fram og tilbake over penishodet. Dette gjør det lettere å gjennomføre samleie uten at det blir for mye friksjon. Menn har svært ulik forhud. Hos noen er den stor og dekker hele hodet, hos andre er den så liten at penishodet for det meste er ubeskyttet. Ved omskjæring fjernes hele eller deler av forhuden. Dette kan hos noen føre til at penishodet blir mindre følsomt, men omskjæring har vanligvis liten betydning for utbyttet av sex.

 • Harde fakta om manndommen

 • Menn får vanligvis orgasme etter 5–10 minutters stimulering av penis. Kvinner bruker vanligvis noe lengre tid. Det at kvinner og menn er litt usynkrone kan ha en evolusjonsforklaring: når mannen får orgasme vil kvinnen gjerne fortsette litt til, noe som fører til at mest mulig sæd får mest mulig kontakt med livmormunnen.

  Ejakulasjonen består vanligvis av 10–15 sammentrekninger med cirka 0,6 sekunders mellomrom. I gjennomsnitt kommer det 7 små sprut. Nesten halvparten av sæden kommer i den første spruten. Sæd kan sprute opptil 60 cm, men av hensyn til forplantningen er det godt nok at den bare renner ut. Mengden sæd varierer sterkt, både fra mann til mann og fra gang til gang. Normal variasjon er fra 0.1 ml til 10 ml. En teskje rommer til sammenligning 5 ml.

  Etter ejakulasjon kan menn vanligvis ikke få orgasme igjen før etter cirka 15 minutter, uansett stimulering. Enkelte menn, særlig de helt unge, kan hente seg inn igjen raskere. Menn blir faktisk raskere klare for en ny runde dersom de har en annen kvinne tilgjengelig akkurat da.

  Tall om størrelsen

  Gjennomsnittslengden på en erigert penis er 14.7 cm, målt fra skambenet til ytterst på glans.

  Det er en myte at menn av afrikansk avstamning har lengre penis. Riktig nok er afrikanske menns peniser noe lengre i slapp tilstand, men til gjengjeld vokser de noe mindre ved ereksjon.

  Den lengste penisen som er målt vitenskapelig var 34.9 cm lang.

 • Slik måles penis i vitenskapelige undersøkelser: Bilder og nøyaktige anvisninger finner du her

 • Det er en myte at du kan se på hendene, føttene eller nesa til en mann hvor stor penis han har. Men størrelsen har en sammenheng med hvor høy mannen er.
  Penis slutter å vokse i 16-årsalderen. Hos noen blir penis faktisk litt mindre i høy alder.

  55 prosent av menn er fornøyde med størrelsen på penis. 45 prosent ønsker seg en større, mens bare 0.2 prosent ønsker at den var mindre. 85 prosent av kvinner er godt fornøyde med størrelsen på partnerens penis.

  Kirurgi er oppskrytt

  Det finnes ingen piller, kosttilskudd, pumper eller kremer som gjør penis større, men penis kan gjøres lengre, tykkere og stivere med flere ulike kirurgiske teknikker.

  En ekstrem operasjonsteknikk går ut på at kirurgen fjerner noen av blodårene som fører blodet ut av penis, slik at blodet blir værende i penis i lengre tid.

  Det blir da mulig for mannen å beholde ereksjonen lengre. Ulempen er at operasjonen er stor og omfattende, og ikke alltid virker. En annen måte å forstørre penis på er å gjøre en rekke små snitt i tunika («røret» av bindevev rundt svamplegemet), slik at denne kan strekkes mer i lengden og tykkelsen.

  Det er også mulig å løsne tunika der den er festet inne i kroppen, slik at penis kan strekke seg lengre ut ved ereksjon. Slike operasjoner gir riktig nok en større penis, men den blir ofte litt løs i fisken og vanskeligere å styre. Mange opplever at penis ikke lenger peker oppover, men nedover, når den er erigert.

  Penis kan også gjøres tykkere ved at det sprøytes inn fettvev fra en annen del av kroppen.

  De aller fleste som får penis forstørret kirurgisk gjør dette av kosmetiske årsaker, uten noen medisinsk grunn. Enkelte undersøkelser tyder på at så få som 10 prosent blir fornøyde med resultatet.

  Ereksjon

  I motsetning til de fleste pattedyr, deriblant apene, har ikke mennesker bein i penis. Ereksjonen må altså lages bare med blodtrykk. Biologer antar at den evolusjonsmessige grunnen til dette er at dette gjør det lettest for menn med god helse å formere seg. Når en kvinne må velge en mann som er i stand til å få ereksjon, er sjansen større for at barna arver en god helse.

  Menn som har en fysisk betinget ereksjonssvikt kan få operert inn en slags plastskinne som holder penis stiv. Ulempen er at den da er stiv hele tiden. Et alternativ er å operere inn en ballong som kan fylles med luft. Pumpen plasseres da for eksempel i pungen, slik at penis pumpes opp ved at mannen eller partneren klemmer på pungen.

  Ereksjonssvikt er svært vanlig, og har nesten alltid en psykologisk årsak. De vanligste årsakene er prestasjonsangst og depresjon. Medisiner mot depresjon har dessverre ofte ereksjonssvikt som bivirkning. Fysisk trening virker derimot positivt for ereksjonen og seksualdriften generelt. Dette skyldes antakelig en kombinasjon av økt testosteronproduksjon, bedre blodsirkulasjon og at mange får et bedre selvbilde når de trener. Et godt selvbilde gjør det lettere å få ereksjon.

 • Når manndommen svikter

 • De vanligste fysiske årsakene til ereksjonssvikt er diabetes, blodomløpssykdommer og fedme. Også nevrologiske skader, for eksempel nederst i ryggmargen, kan gi ereksjonssvikt.

  Menn kan få ereksjon ved fysisk berøring uten at de føler noen seksuell opphisselse eller tenker på sex. Det kan være svært vanskelig å motvirke dette bare med viljen, siden responsen er automatisk og styrt av de delene av nervesystemet som er lite påvirket av tenkning. Menn kan likevel lett få ereksjon ved å tenke på sex, eller når de ser seksuelle signaler, selv om de prøver å la være.

 • Sex hjelper på potensen

 • Litt penis-kuriosa

  Venstre testikkel henger nesten alltid lavere enn den høyre. Testiklene henger utenpå kroppen fordi sædceller produseres ved noe lavere kroppstemperatur enn 37 grader.

  Varmen reguleres ved at pungen trekker seg sammen eller slapper av. Pungen og penis trekker seg også sammen som en del av kamp-eller-flukt-responsen når en mann føler seg truet. På denne måten reduseres faren for skader på penis i forbindelse med kamp eller flukt.

  Penishodet, eller glans, består av samme type følsomme nerveceller som klitoris. Tidlig i fosterstadiet begynner klitoris å vokse voldsomt hos de som skal bli gutter. Samtidig lukkes den spalten som hos jenter skal bli en vagina, og urinrøret forlenges. Gutter har en tydelig synlig «søm» på undersiden av penis og rundt hele pungen som viser hvor spalten er blitt lukket.

  Dersom penis ikke vaskes med tilbaketrukket forhud på noen dager dannes en hvit, ostelignende masse under forhuden. Denne kalles smegma, og er det samme stoffet som danner seg rundt klitoris og de indre kjønnsleppene hos kvinner. Også andre pattedyr har smegma.

  Barn og svært gamle mennesker produserer langt mindre smegma enn voksne i vanlig reproduktiv alder. Ny smegma er luktfri og bidrar til å holde kjønnsorganene fuktige og glatte, noe som gjør samleiet mer behagelig. Flere dager gammel smegma får en ubehagelig lukt.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer