Helse & Livsstil

Håper på bedre solkremer

Europarådet og EU-kommisjonen ber nå om ny og standardisert merking for solbeskyttelsesprodukter, og vil at det skal stilles minstekrav til solproduktenes evne til å beskytte deg.

Håper på bedre solkremer
Publisert
Sist oppdatert
Det er lett å bli forvirret i solkremjungelen. Europarådet anbefaler at landene som har sluttet seg til delavtalen på folkehelseområdet – deriblant Norge – innfører minstekrav til bedre merking som del av en mer omfattende strategi for UV- beskyttelse. Nå har EU-kommisjonen henvendt seg til solkremprodusentene med et utkast til en såkalt «recommendation», som ligger ute på åpen høring frem til 14. juni. En slik anbefaling vil ikke resultere i lovbestemmelser, men kommisjonen går ut fra at produsentene likevel vil følge anbefalingene, slik at solkremer med bedre og mer entydig merking vil være på plass fra neste år, og at alle oppfyller minstekravene til UV-beskyttelse. I Norge ønsker Mattilsynet at produksjons- og merkingskravene skal bli lovfestet.

- Det har vært en god del misforståelser rundt solfaktor, vi vil gi forbrukerne enklere informasjon, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til kk.no.

- Vil at industrien skal bruke standardiserte metoder slik at vi kan være trygge på at produktene holder et minstemål.

Noe av det kommisjonen ønsker å oppnå, er at produsentene ikke skal få love totalbeskyttelse mot farlige solstråler. De ønsker at ingen solkremer skal kunne påstå at de gir «total beskyttelse» eller at de «holder hele dagen». I stedet vil kommisjonen at kremene merkes med advarsel om at ingen produkter kan gi 100% beskyttelse mot skadelige UV-stråler, og at det skal oppgis ulike forsiktighetsregler, som for eksempel disse:

 • Ikke opphold deg for lenge i solen selv om du bruker solbeskyttelsesprodukter
 • Hold nyfødte og små barn unna direkte sollys
 • Overeksponering kan gi alvorlig helseskade

 • Kommisjonen vil også at det skal oppgis informasjon om hvordan man skal påføre produktene for å oppnå den beskyttelsen som loves, blant annet fordi gjentatt påføring er nødvendig. De går inn for at alle produktene gis en faktisk beskyttelse som ligger over et minimumskrav, hvilket i praksis vil bety en beskyttelse på minst faktor 6.

  - Vil vil ha et krav om minstebeskyttelse mot UVA, for det har det vært mye forvirrende informasjon rundt dette. UVA bør være inkludert i faktoren, sier Talberg. Med dagens merking er det UVB-beskyttelsen som reflekteres i faktormerkingen. EU-kommisjonen vil at UVA-beskyttelsen skal være minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. De går derfor inn for at det kun skal finnes åtte ulike beskyttelsesmerkinger, slik at det blir enklere for forbrukerne å vite hva de kjøper. Kommisjonen foreslår disse merkingene:

 • Lav beskyttelse med faktor 6
 • Lav beskyttelse med faktor 10
 • Middels beskyttelse med faktor 15
 • Middels beskyttelse med faktor 20
 • Middels beskyttelse med faktor 25
 • Høy beskyttelse med faktor 30
 • Høy beskyttelse med faktor 50
 • Meget høy beskyttelse med faktor 50+

 • - Det er en god del mennesker som soler seg for mye og bruker for lite solkrem, sier Tandberg. Han understreker at det er spesielt viktig å beskytte små barn mot solskader.
  - Hvis små barn ikke beskyttes mot solen, kan det legge grunnlaget for skumle bieffekter, sier han.

  Har du synspunkter på solkremmerkingen, kan du henvende deg til EU-kommisjonen med dine innspill. Siden høringen er åpen, kan hvem som helst få si sitt. Vil du delta, kan du kontakte kommisjonen per brev, fax eller epost:

  European Commission
  Directorate-General Enterprise and Industry
  Unit F/3, Cosmetics and Medical Devices
  BREY 10/176
  B-1049 Brussels
  Belgium

  Fax: 00 32 (0) 2 296 64 67
  E-post: entr-cosm-sunscreens@ec.europa.eu  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer