Kjærlighet & Sex

Har dere sluttet å ha sex?

Det er en myte at det er kvinnens «skyld».

SLUTTET Å HA SEX?: Det er slett ikke så uvanlig at par går gjennom perioder med såkalt "sextørke". Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SLUTTET Å HA SEX?: Det er slett ikke så uvanlig at par går gjennom perioder med såkalt "sextørke". Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner sikkert til den nyforelskede følelsen der alt bare er rosa og fantastisk. Du og din kjære koser dere i hverandres selskap, og kan rett og slett ikke få nok av hverandre.

Ja, kanskje har dere til og med sex opptil flere ganger om dagen.

De fleste forhold starter jo slik, men dessverre er det sjeldent at det varer. Et eller annet sted på veien endrer det seg, og sex har plutselig blitt noe som hører sjeldenhetene til. Og noen ganger kan det faktisk bli komplett sextørke. Men hvorfor blir det sånn?

LES OGSÅ: Sexmytene du ikke skal tro på

Mer sex enn amerikanske kvinner

I en nettundersøkelse utført av AshleyMadison.com, som omfattet mer enn 74.000 mennesker fra 26 land, viste det seg at amerikanske kvinner er de som får minst sex. Studien viste nemlig at hele 22 prosent av amerikanske kvinner ikke har sex med sine ektefeller.

Heldigvis står det ikke like stusslig til her hjemme. En studie om norske sexvaner utført ved Universitetet i Tromsø viser at cirka 10 prosent av alle parforhold er sexløse, mens gjennomsnittet lå på samleie én til to ganger i uka. Likevel er det viktig å huske på at alle forhold kan gå gjennom tørkeperioder.

– Når slik sextørke strekker seg over lange perioder skyldes det gjerne et medisinsk problem, og da ikke minst overvekt og diabetes og lignende, men også generell aldring. Sextørke kan selvfølgelig også skyldes problemer i samlivet, men da er det ikke vanlig at det varer så lenge, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs til KK.no.

SEXLEKETØY: Tidligere studier viser at åtte av ti norske kvinner onanerer, og over halvparten av oss eier en dildo. Foto: Panther Media
SEXLEKETØY: Tidligere studier viser at åtte av ti norske kvinner onanerer, og over halvparten av oss eier en dildo. Foto: Panther Media Vis mer

Ofte mannens skyld

Det er fort gjort å tenke at sextørke i et ekteskap eller samboerskap ofte er kvinnens skyld. Menn vil jo liksom alltid ha sex. Kjøs kan derimot avlive den fordommen litt.

– Faktisk er det nok oftest mannens «skyld». Det er en veldig utbredt myte at kvinner slutter å ville ha sex, selv om det er riktig at kvinner ofte ønsker sex noe sjeldnere enn menn. Men også her finnes unntak - jeg får rett som det er brev fra kvinner som er frustrert over at mennene deres ikke vil.

Tidligere studier viser faktisk at hele åtte av ti norske kvinner onanerer jevnlig, og over halvparten av oss eier en vibrator. Og det kan jo tyde på at det ikke nødvendigvis alltid er sexlysten det går på.

– Et veldig vanlig problem er at mannen med økende alder sliter med å få, eller beholde ereksjonen. Mange menn sliter allerede når de runder 40, mens kvinner gjerne er på høyden akkurat da, forklarer han.

SYNDEBUKK? Det er ikke bare kvinnen som skal ha skylden for at sexen tørker ut i et forhold. Ifølge samlivseksperten kan det ofte være mannens skyld, for eksempel på grunn av ereksjonsproblemer. Foto: martin norris / Alamy/All Over Press
SYNDEBUKK? Det er ikke bare kvinnen som skal ha skylden for at sexen tørker ut i et forhold. Ifølge samlivseksperten kan det ofte være mannens skyld, for eksempel på grunn av ereksjonsproblemer. Foto: martin norris / Alamy/All Over Press Vis mer

Årevis uten sex

Det betyr selvsagt ikke at kvinnen aldri sier nei. Vi må tross alt ta vår del av skylden også. Noen ganger kan det være ytre påvirkninger som går ut over kvinnens sexlyst, som stress og bekymringer. Men det er også særlig vanlig etter en fødsel.

I en fersk nettundersøkelse spurte nettstedet Family Circle 553 mødre med minst ett barn hva som er den lengste perioden de har gått uten sex. Resultatet viste at 32 prosent av alle mødre har opplevd et par år uten sex, mens 36 prosent gikk noen måneder.

– Når det er yngre par som har sextørke skyldes det ofte at hun har lite lyst i tiden etter en fødsel, noe som hverken er rart eller uvanlig. Dette går som regel over ganske raskt, sier han.

Med småbarn i hus kan det kanskje også føles som man ikke har overskudd og tid til sex. Kjøs mener derfor at menn bør være langt mer tålmodige og forståelsesfulle overfor ferske mødre.

– Hvis menn hadde brukt mer krefter på å ta sin naturlige del i stellet av barnet og hjemmet for øvrig ville mødrene ha vært mindre slitne og kommet raskere til hektene. De ville også ha blitt mer glade i mennene sine, forteller han.

Har du spørsmål om sex og samliv, kan du sende dem til peder@kk.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer