Kysser Ikke Lenger

Har dere sluttet å kysse og kose?

- Kan raskt påvirke forholdet i en negativ retning, sier eksperten.

MANGEL PÅ INTIMITET: Mange par opplever at de gode klemmene og de lidenskapelige kyssene forsvinner med tiden. Heldigvis finnes det råd! Foto: Scanpix
MANGEL PÅ INTIMITET: Mange par opplever at de gode klemmene og de lidenskapelige kyssene forsvinner med tiden. Heldigvis finnes det råd! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er ikke du og partneren din like flinke til å kysse og klemme hverandre som det dere var da dere først møttes? Da bør dere ta grep! 

Ifølge samlivseksperten er nemlig mangel på intimitet en vanlig årsak til at par går fra hverandre. 

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Blir mindre intime med tiden  

Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver, forteller at det ikke er uvanlig at godt etablerte par «glemmer» å gi hverandre små oppmerksomheter, som for eksempel et kyss før de drar på jobb eller en klem før de legger seg.  

- Intimiteten går ofte i bølgedaler, og avhenger av hva slags livssituasjon man er i. For eksempel vil en nybakt mor ikke ha et like stort behov for intimitet med far, da hun får dette med babyen i form av kos og amming – når man har barn kommer partneren fort i andre rekke. 

En annen årsak til at intimiteten forsvinner kan være at man rett og slett blir slukt av hverdagen.

- Man har nok med å få logistikken til å gå opp med jobb, møter, aktiviteter, sosialt samvær og barn, noe som gjør at vi glemmer å sette av tid til å være kjærester, sier hun. 

SLUKT AV HVERDAGEN: Mange par glemmer å være intime med hverandre på grunn av alt stresset i hverdagen. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
SLUKT AV HVERDAGEN: Mange par glemmer å være intime med hverandre på grunn av alt stresset i hverdagen. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har dere vokst fra hverandre?

Intimitet styrker parforholdet 

Men hvorfor er egentlig intimitet så viktig? Ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, er nærhet og intimitet viktig da det styrker kjærlighetsforholdet.

- For de fleste er kyss og klem en viktig del av et intimt forhold, da de intime aktivitetene ofte er forbeholdt din kjære - det signaliserer en tilhørighet og nærhet.

Tror du det å kysse og klemme jevnlig kan redde et forhold?

 - Ja, og da spesielt kyssing. The Gottman Institute gjorde en undersøkelse hvor de ba par med konflikter og lite intimitet om å kysse hverandre lidenskapelig seks sekunder om morgenen og seks sekunder om kvelden. Resultatene var overveldende. De fleste parene rapporterte at konfliktnivået deres ble betraktelig redusert og nærheten gjenopprettet.

- Årsaken til dette kan være at det er vanskelig å holde garden oppe når man kysser. Dermed er det en god måte å bryte gjennom lag med sårhet og finne frem til hjertenærheten igjen, har hun tidligere fortalt. 

VIKTIG Å KYSSE OG KLEMME: Ifølge eksperten er det viktig å være intime med hverandre da det styrker parforholdet. Foto: Asia Yakushevich - Fotolia
VIKTIG Å KYSSE OG KLEMME: Ifølge eksperten er det viktig å være intime med hverandre da det styrker parforholdet. Foto: Asia Yakushevich - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse

Intimitet holder soss friske

Jensen forteller at intimitet også kan ha en positiv effekt på helsa vår. 

- Det å ta på hverandre, kose, kysse og klemme er veldig viktig, da det gjør at kroppen skiller ut hormonet oxytocin som demper mulighetene for stress, uro og angst. Dette hormonet gjør at man føler en indre ro, varme, tilhørighet, glede, trygghet og kjærlighet. 

- Kroppskontakt fører også til at kroppen har det bedre – det styrker immunforsvaret, virker smertelindrende og har en positiv effekt på det psykiske. Får vi ikke den kroppskontakten vi trenger kan vi rett og slett bli syke, forklarer hun. 

KROPPSKONTAKT: Det å kysse, klemme og kose kan faktisk gjøre at vi holder oss friske. Foto: clownbusiness - Fotolia
KROPPSKONTAKT: Det å kysse, klemme og kose kan faktisk gjøre at vi holder oss friske. Foto: clownbusiness - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Alle har godt av å gå til parterapi 

Snakk sammen om behovene deres 

Dersom du synes at intimiteten mangler i parforholdet, anbefaler Jensen deg å snakke åpent om det med partneren din. 

- Dere kan bli enige om å gjøre følgende grep: 

 • Dere skal ligge inntil hverandre om kvelden før dere sovner. 
 • Dere skal holder hender. 
 • Dere skal kysse hverandre i forbifarta. 
 • Dere skal gi hverandre gode bjørneklemmer helt uoppfordret. 
 • Dere skal sitte i hverandres armkrok når dere ser film. 
 • Dere skal massere hverandre. 
   

- Det er selvfølgelig ikke greit å «overkose» en som ikke trenger så mye kos, så her må dere snakke sammen og bli enige om hvor dere kan møtes for at begge to skal ha det best mulig. 

Hva kan skje hvis ikke man tar grep? 

- Da kan mangelen på intimitet raskt påvirke forholdet i en negativ retning. En vanlig årsak til samlivsbrudd er at forelskelsen har forsvunnet som følge av mangel på det som gjør oss til kjærester – nemlig intimitet og den ekstra gnisten.

- Gjør dere ingen innsats for å beholde intimiteten, kan bruddet bli et faktum, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer