Klesvask

Har det satt seg svettelukt i blusen?

Se hvordan du kan bli kvitt vond lukt i sensitive plagg.

SENSITIVE PLAGG: Det er i utgangspunktet ikke så lett å vaske dem, men hvordan skal du blit kvitt for eksempel svettelukt? Ifølge Ingun Grimstad Klepp, bør du gni enzymholdig vaskemiddel rett på områdene og eventuelt legge i bløt.  Foto: Tone Ruud Engen
SENSITIVE PLAGG: Det er i utgangspunktet ikke så lett å vaske dem, men hvordan skal du blit kvitt for eksempel svettelukt? Ifølge Ingun Grimstad Klepp, bør du gni enzymholdig vaskemiddel rett på områdene og eventuelt legge i bløt. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er fort gjort å blingse med klesvasken.

Visste for eksempel at du alltid bør vaske de nye klærne dine på den temperaturen som er oppgitt på vaskeanvisningen?

Dette har nemlig med å gjøre at fargestoffene kan løse seg opp ved lavere temperaturer.

Det finnes imidlertid større problemstillinger - for eksempel, hvordan skal du få ut svettelukt av plagg som er ekstra sensitive?

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Bruk enzymholdig vaskemiddel på svetteflekkene

Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), forteller at det viktigste er alltid å følge vaskeanvisningen.

Hun er imidlertid enig i at det er enkelte plagg som kan by på noen utfordringer, som:

- Veldig tynne og svake fiber, materialer med lange trådsprang eller når det er en blanding av sarte stoffer og metall, glass og plast - som plagg med pyntepaljetter eller borrelås, samt BH-er med spiler, sier hun.

Dersom du er usikker på hvordan du skal vaske de sensitive klærne uten å ødelegge dem, anbefaler hun at du alltid tar vasken for hånd.

HÅNDVASK: Er du usikker på hvordan du skal vaske plaggene, bør du alltid velge å vaske dem for hånd. 
 Foto: banprik - Fotolia
HÅNDVASK: Er du usikker på hvordan du skal vaske plaggene, bør du alltid velge å vaske dem for hånd. Foto: banprik - Fotolia Vis mer

Da blir det imidlertid desto vanskeligere å fjerne svettelukt, så hva kan du gjøre?

- Enzymholdige vaskemidler er godt på alt som inneholder protein - og det gjør også svette. Bruk vaskemiddelet som et flekkfjerningsmiddel rett på flekken, eller la plagget ligge i vaskemiddelet en stund, forteller Klepp.

- Hvis det er snakk om ull eller silke, bør du være obs på at du ikke bruker feil vaskemiddel, men at det er ment for disse materialene. Og de bør heller ikke ligge i vann.

Gjelder det ull, så kan det i utgangspunktet være like effektivt med lufting. 

LES OGSÅ: Er vann med kullsyre ille for tennene?

Velg et sensitivt program

Mange syns likevel det kan være vanskelig å få klærne ordentlig rene når de vaskes for hånd, men er det en temperatur eller et sentrifugeringsprogram som kan fungere? 

- Sensitive plagg bør vaskes med redusert mekanisk bearbeiding og redusert sentrifugeringshastighet, forteller Klepp.

- Dette er merket med en eller to streker under vaskebaljen på vaskeanvisningen. På maskinen kan du velge et sensitivt program, eller så har også ullprogrammet redusert mekanisk bearbeiding.

Når det gjelder temperatur, så har ikke dette noen sammenheng med den mekaniske bearbeidingen og avhenger av fiberet i plagget, i tillegg til noen andre faktorer.

VASKEMASKIN: I enkelte tilfeller kan det være at du kan finne et vaskeprogram du kan bruke - da bør det være et som er ekstra sensitivt og har lav sentrifugering. Foto: Monkey Business - Fotolia
VASKEMASKIN: I enkelte tilfeller kan det være at du kan finne et vaskeprogram du kan bruke - da bør det være et som er ekstra sensitivt og har lav sentrifugering. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

- Følg alltid vaskeanvisningen, sier eksperten.

Klepp minner også om at du aldri skal bruke skyllemiddel på klær som inneholder syntetiske fiber. Faktisk kan det bidra til å skape svettelukt, og er grunnen at mange må kaste treningstøy etter bare å ha brukt det noen ganger.

LES OGSÅ: Dropp dette når du vasker BH-en

Fyll opp hver vaskemaskin

For å unngå at du har seks ulike bluser som helst bør vaskes med forskjellig temperatur og programmer, kan det være lurt å se på vaskeanvisningen før du eventuelt kjøper et plagg.

- Ikke kjøp en masse klær som er vanskelig for deg å vaske. Da skaper du bare ekstra arbeid, forklarer Klepp.

I tillegg er det en påkjenning på miljøet.

- Pass på at du har klær nok som kan vaskes sammen, slik at du kan fylle maskinen, og slipper å bruke mer enn nødvendig tid og krefter på dette. Noen unntak går selvfølgelig, men det er en god hovedregel, sier Klepp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer