Sex

Har du aldri sex lenger?

Her er de vanligste årsakene.

ALDRI SEX LENGER?: Slapp helt av, du er ikke unormal av den grunn.  Foto: Fotolia
ALDRI SEX LENGER?: Slapp helt av, du er ikke unormal av den grunn. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du mindre sex enn du pleide? Eller kanskje du rett og slett ikke har sex i det hele tatt for tiden?

Uansett om du er i et forhold eller ikke, så er du absolutt ikke «unormal» om det ikke skjer ting i sengehalmen hele tiden. 

Det kan nemlig være mange årsaker til at man har lite sex, forklarer Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver. 

– Dersom man er singel,så kan dét ofte være grunnen; man ønsker ikke å ha tilfeldig sex eller sex med person/personer som man ikke har tenkt å dele livet med.

- Andre er ufrivillig uten sex, fordi de av ulike årsaker ikke får napp rett og slett, eller ikke befinner seg på de arenaene der man kan oppnå kontakt med ulike partnere, sier Jensen til KK.no. 

LES OGSÅ: Hvor ofte bør dere ha sex?

Par nedprioriterer sex

Men det å ha en partner betyr heller ikke nødvendigvis at man har mye sex.  

– Ofte går den første kjærlighetsrusen over, og det påvirker også sexlivet. For mange par kan det bli rutinepreget eller en plikt. Det kan komme av mange årsaker, men ofte er det fordi man rett og slett er for sliten, og da nedprioriteres sex, sier Jensen. 

Hun forteller at det er vanlig at småbarnsforeldre har et labert sexliv i lange perioder, men at det så tar seg opp igjen når barna blir litt større.

– Det hele handler i grunn om prioritering, om man ønsker et aktivt sexliv og om det er viktig. Men det å ikke ha sex er absolutt ikke farlig, understreker hun.

LES OGSÅ: Nei, alle andre har ikke bedre sex enn deg

Noen har behov for mye sex

Den sexologiske rådgiveren påpeker at mennesker har forskjellig sexdriv. Noen ønsker mye sex, mens andre trenger minimalt. 

– Dersom man er i et forhold vil det uansett være viktig å snakke sammen om man har ulik appetitt på sex. Det er viktig at man forstår hverandres behov, og langt på vei kan hjelpe hverandre for at begge skal ha et tilfredsstillende sexliv, utdyper Jensen. 

Med det mener hun ikke at man skal si ja når man egentlig vil si nei.

– Sex handler nødvendigvis ikke om samleie. Nærhet, kyssing og berøring er en stor del av det. For mange en mye viktigere del av sexen enn selve samleiet, forklarer Jensen. 

Likevel mener hun det er viktig å prioritere sex for forholdets skyld, hvis man er i et parforhold. 

TA SEX-SAMTALEN: Snakk med partneren din hvis du synes dere har for lite sex.  Foto: Fotolia
TA SEX-SAMTALEN: Snakk med partneren din hvis du synes dere har for lite sex. Foto: Fotolia Vis mer

– Det er viktig å ta vare på seg selv og partner i forhold til seksualitet selv om dagsplanen alt er full av hverdagen. Det er viktig å finne tid for kos og kjærlighet, sier Jensen. 

LES OGSÅ: Slik vekker dere sexgnisten igjen

Sex en gang i måneden kan være nok

Hva som er mye og lite sex finnes det ingen fasit på, da vi har ulike behov. 

– Det står mye om temaet i medier, og klart man kan la seg påvirke av dette og tro at det finnes en norm. Det som fungerer for seg i hverdagen, og eventuelt partner tenker jeg er riktig for vedkommende. Er man tilfreds med å ha sex en gang i måneden, så er det flott! Dersom man har sex hver dag er det også flott, påpeker hun. 

Hvis du har lite sex fordi det medfører smerte, eller at du skjemmes over kroppen din, anbefaler Jensen at du oppsøker lege. 

– Det kan være fysiske og psykiske årsaker til smerter i forhold til sex, og dette kan løses. Det er dessverre fortsatt mye tabu i temaet, og terskelen for å oppsøke hjelp er ofte stor. Det er nok mange som har valgt å avstå fra sex av slike årsaker, som kunne fått et rikt og godt sexliv med profesjonell hjelp, forteller den sexologiske rådgiveren. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer