Helse

Har du arvet de ekstra kiloene?

Det er dessverre mulig.

En leser lurer på hvordan det er mulig at hun og halvsøsteren hennes har helt ulik forbrenning. Foto: Panther Media
En leser lurer på hvordan det er mulig at hun og halvsøsteren hennes har helt ulik forbrenning. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når KK.no har nettmøter med trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe kommer det ofte inn mange spørsmål som handler om overvekt og slanking.

En kvinnelig leser lurer på i hvor stor grad genene spiller en rolle når det gjelder kroppsvekt og overvekt. For selv om du ved hjelp av mosjon kan trosse genene, er de fortsatt viktige.

Les også: Forbrenn 100 kalorier uten å trene

Gener spiller en rolle

Kvinnen som skriver til Ina syes det er rart at søsteren hennes kan spise hva hun vil, mens hun selv er overvektig - til tross for at hun mosjonerer og passer på kostholdet.

Les også: Vanen som gjør deg slank

Se spørsmålet her:

Vi har forskjellig far, men..?

- Jeg har en søster som har en fin og slank figur, uten at hun må jobbe noe for det. Hele livet har hun kunnet spise hva hun vil, og hun følger ikke noe sunt kosthold i det hele tatt. Det går mye i pizza, brus og sjokolade, og grovbrød liker hun ikke.

Jeg er noen år eldre og har vært overvektig hele livet. Jeg føler jeg legger på meg bare jeg tenker på mat. Jeg har kjempet mot vekten siden jeg var 11-12 år. Er ikke så flink til å trene, men er aktiv i hverdagen og spiser veldig fornuftig.


- Jeg og søsteren min har forskjellig far. Er det virkelig slik at gener spiller en så stor rolle?

Trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe forteller at man regner med at genene kan telle opp til 70 prosent i forhold til kroppssammensetning, men at man ikke skal gi opp av den grunn. Det er nemlig også andre ting som også er avgjørende for kroppsvekten.

- Det betyr bare at du må jobbe hardere for å holde kroppsvekten under kontroll ettersom «naturen» jobber mot deg, sier Ina.

Les også: Derfor bør du sove naken

Mange rammes av tilleggssykdommer

Ina forteller at det er farlig å kun tenke at det er genetikk, og bare kaste inn håndkleet. Innsatsen du selv gjør har stor betydning.

- Det er mange faktorer som spiller inn, og det er beintøft for mange å jobbe mot sin egen kropp hele livet. Mange har gener som gjør at de lett legger på seg, og i tillegg rammes av en tilleggsykdom som hypothyreose (lavt stoffskifte), sier trenings- og kostholdseksperten.

Garthe forteller at hypothyreose er arvelig, men at det også kan ramme personer hvor det ikke finnes i familien i det hele tatt. Det finnes mange myter om overvekt, og det er ikke alt du skal tro på.

Les også: Så ofte bør du dusje

Ta tak i problemet tidlig

Det finnes tiltak du kan gjøre for å holde hypothyreose i sjakk, og desto tidligere det blir tatt tak i, desto bedre.

- Inn med mye fysisk aktivitet, riktig mat og måltidsmønster fra barna er små. Barn som er mye fysisk aktive når de er små, har mye lettere for å holde seg aktive senere i livet. Dersom overvekt tidlig blir problematisk, er det greit med en sjekk i forhold til ulike hormonelle sykdommer som også kan spille inn, skriver Ina.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer