Helse

Har du blitt avhengig av solarium?

Forskning viser at din mors solevaner kan ha påvirket deg.

Grunnen til at du har et sterkt behov for å ta sol kan faktisk skyldes at moren din tok deg med til solariumet i tidlig alder.  Foto: All Over Press
Grunnen til at du har et sterkt behov for å ta sol kan faktisk skyldes at moren din tok deg med til solariumet i tidlig alder. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Til tross for alle advarslene mot å ta solarium er det fortsatt mange som lar seg grille i vintermånedene. I November var det faktisk så mange som 53 000 som inntok Brun og Blid sine solstudioer på én dag.

Den norske legeforeningen har i tillegg tilbakevist påstander om at noen minutter i solariumet gir deg tilstrekkelig med vitamin D, og mener at det er mange andre kilder som er bedre.

Likevel er det noen som holder seg unna solariumet, blant annet enkelte kjente fjes i Hollywood. De lar den melkehvite huden forbli, og er ikke noe mindre vakre av den grunn.

Les også: Slipp å bli sittende på toalettet i julen

Mødre tar med barna for å ta sol

En ny studie viser imidlertid at det er en sammenheng mellom de som hyppig besøker solariumet og solariumsvanene til mødrene deres.

Av de 227 deltakerne i studien hadde hele 40 prosent av de spurte besøkt solariumet for første gang med moren deres. Det var også disse som i ettertid tok sol mest regelmessig. Deltakerne i studien som hadde blitt introdusert til solariumet av moren deres var i tillegg mye yngre enn de andre første gang de tok sol.

Dermed er det ikke bare de ekstra kiloene du nødvendigvis har arvet av moren din, men også solariumsvanene kan komme fra din kjære mor.

Les også: Slik kan du være sunn og sosial

De yngste var 14 år første gang

Studien ble gjort av noen studenter ved East Tennessee State University som sendte ut spørreskjemaer til 227 studenter ved skolen. De ønsket å finne ut av hvor gamle deltakerne var første gangen de tok sol, og hvem som tok de med første gang.

Hele 40 prosent dro med moren første gang, og det kunne se ut til at solarium var en av de samme mor-og-datter ritualene som å shoppe sammen eller å gå til frisøren. Jentene som dro med moren første gang var så unge som 14 år mens de andre var 16 år.

– Det er egentlig ganske logisk at så mange av jentene dro med mødrene deres første gang ettersom de var tenåringer. De trengte sikkert skyss og penger for å få tatt sol, sier Mary Kate Baker, doktorstudent og en av forskerne bak studien til The New York Times.

Les også: Frukten som gir deg fin hud

Solarium er like kreftfarlig som tobakk og asbest

Deltakerne som ble introdusert til solarium av moren deres var i snitt to år yngre første gang enn de som ble introdusert av venner. Men det var også disse deltakerne som hadde større risiko for å fortsette å ta regelmessig sol. Risikoen var hele fem ganger så stor for at de ble gjengangere på solariumet når de ble eldre.

De som tok mest sol gjorde det minimum to ganger i måneden.

Til tross for mange advarsler kan det se ut til at mange overser farene ved solarium. Det har tidligere blitt påvist at det kan gjøre deg avhengig på lik linje med dop og alkohol.

Det som imidlertid er mest diskutert rundt bruk av solarium er risikoen for kreft. Spesielt føflekkkreft som er en av de dødeligste og vanligste kreftformene blant kvinner i 20-årene.

I 2009 gikk også International Agency for Research on Cancer (IARC) - Verdens helseorganisasjon og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft – ut og sa at solarium var like kreftfarlig som tobakk og asbest. Les resten av artikkelen på Dinside.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer