BORDSKIKK: Vet du hva som er riktig oppførsel? Her er de vanligste tabbene vi gjør. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
BORDSKIKK: Vet du hva som er riktig oppførsel? Her er de vanligste tabbene vi gjør. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over PressVis mer

Skikk Og Bruk

Har du dårlige manerer?

Her er reglene for god folkeskikk.

KK.NO: Fra barndom av har vi alle lært hva som er korrekt oppførsel – såkalt normal folkeskikk. Hvordan man skal te seg ved matbordet, hvordan vise takknemlighet, og når og hvordan man bør beklage seg.

Det er mange ting vi gjør daglig som er ansett som god folkeskikk, men det hender også at vi gjør det stikk motsatte. Og kanskje tenker du ikke engang over det.

For hva vi har lært, og hva vi har tatt med oss kan variere noe fra person til person. Men det er likevel noen ting vi universelt sett anser som gode manerer.

LES OGSÅ: Redd for å miste kontrollen på julebordet?

FY: Å slikke på kniven ser slett ikke særlig sofistikert ut. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
FY: Å slikke på kniven ser slett ikke særlig sofistikert ut. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Bruk både kniv og gaffel

Det er først og fremst i sosialt samvær at dine manerer spiller størst rolle, for eksempel i et selskap, på restaurantbesøk eller på middagsbesøk.

Og selv om det finnes mange ulike måter å spise på, er det noen ting man alltid bør huske på.

– Hovedregelen er at man skal bruke både kniv og gaffel, med kniven i høyre hånd og gaffelen i venstre. Dette gjelder også for venstrehendte, sier ekspert i skikk- og bruk, Reidar Helliesen til KK.no.

Å legge fra seg kniven for så og kun bruke gaffelen er altså ikke ansett som pent. Men ingen regel uten unntak. I noen tilfeller er det tillatt å la bestikket ligge.

– Noen matretter kan være upraktisk å bruke bestikk til, og da er det lov å bruke hendene. For eksempel når man spiser pizza eller spareribs. Men da bør man sørge for å ha nok servietter, og kanskje en vannskål med sitron for å skylle hendene i.

Ikke slikk av bestikket

Dette betyr ikke at du har tillatelse til å slikke saus og matrester fra fingrene dine. Dette mener han er en stygg uvane mange av oss har. Det gjelder også for kniven, heller ikke den skal puttes i munnen.

– Det er to grunner til at man ikke skal slikke på kniven. For det første ser det ikke pent ut, og for det andre kan du risikere å skjære deg.

LES OGSÅ: Lær deg å si "nei takk"

PENT: Hovedregelen er at du alltid skal bruke både kniv og gaffel. Men spiser du for eksempel spareribs eller pizza er det lov å bruke hendene. Foto: JuNi Art / Alamy/All Over Press
PENT: Hovedregelen er at du alltid skal bruke både kniv og gaffel. Men spiser du for eksempel spareribs eller pizza er det lov å bruke hendene. Foto: JuNi Art / Alamy/All Over Press Vis mer

Høflighet varierer i ulike kulturer

Som barn ble vi ofte fortalt at vi ikke skulle forlate matbordet før maten var spist opp. Dette er en lærdom mange av oss har tatt med inn i det voksne livet. Likevel er det ikke fullt så svart-hvitt.

– Dersom du har forsynt deg selv er det passende at du i hvert fall spiser opp tilnærmet alt. Har alle derimot fått servert like store retter er det ikke nødvendigvis like lett for alle å spise opp. 

Det er også fint å være obs på at spisereglene kan variere i ulike kulturer. Noen steder er det ansett som høflig å legge litt igjen på tallerkenen, og i noen kulturer er det vanlig å spise med hendene. Ja, noen steder er det til og med lov å rape.

– For kinesere er det normal høflighet å rape etter et måltid for å vise at man er fornøyd. Her i Norge er dette en uting, og anses som uhøflig.

LES OGSÅ: Kommer gjesten fra helvete på overnatting?

Ta hensyn til andre

I et selskap bør du alltid ta hensyn til menneskene rundt deg, og det er ikke bare å rape som er ansett som ufint.

De fleste vil reagere negativt på å bli avbrutt når de snakker, eller om du prater med mat i munnen. Å okkupere bordet med telefonen, veska eller brede albuer er heller ikke særlig hyggelig for de som sitter rundt deg.

HYGGE: Unngå å forsyne deg selv med mer enn du klarer å spise, og husk også på å ta hensyn til de andre rundt bordet. Foto: DP RF / Alamy/All Over Press
HYGGE: Unngå å forsyne deg selv med mer enn du klarer å spise, og husk også på å ta hensyn til de andre rundt bordet. Foto: DP RF / Alamy/All Over Press Vis mer

– Heng heller veska på stolen om det er mulig, eller plasser den et annet sted. Forsøk også å holde deg innenfor din kuvert, slik at du ikke stjeler av plassen til sidemannen. Aller helst bør du også unngå albuer på bordet så godt det lar seg gjøre, anbefaler eksperten.

Kommer du til et flott dekket bord er det fint å ikke rote det til med røykpakker, telefoner og sammenkrøllede servietter. Sørg for at din kuvert ikke ser ut som en svinesti når du forlater bordet. Men ifølge Helliesen gjør vi en av de største bommertene våre når vi skåler.

– Jeg har flere ganger opplevd at noen utbryter «jeg har ikke noe i glasset mitt» når det utbringes en skål i et større selskap. Å skåle er en symbolsk handling, og da skal ikke 40 andre mennesker måtte vente for at du skal få mer vin. Skål heller med tomt glass, og fyll på etterpå.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: