Foto: RETNAUK All Over Press
Foto: RETNAUK All Over Press Vis mer

Dårlig ånde

Har du drageånde?

Ble det litt mye hvitløk i går, bør du spise dette i dag.

Publisert
Sist oppdatert
Hvitløk er en av ingrediensene som løfter smaken i mange matretter. I tillegg er det sunt! Ifølge Shine viser stuider at hvitløk kan minske risikoen for brystkreft og hudkreft, og kreft i tarm, mage og strupe. Det er bra for hjertet også.

Godt for kroppen

Forskere ved Radiumhospitalet har funnet at stoffet allicin, som er det viktigste virkestoffet i hvitløk, også hemmer vekst av brystkreftceller. En undersøkelse ved University of Alabama i Birmingham viser at hvitløk øker kroppens produksjon av hydrogensulfid.
Det er svovelforbindelsen og produktene av denne som er ansvarlige for den skarpe og karakteristiske hvitløkslukten.

Usynlig for hvitløksspisere

- Det er ikke alltid så lett å finne ut at man har dårlig ånde selv, sier Ann Cathrin Reichelt, lege ved Lommelegen.no. Grunnen er at nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt.
- Derfor kan du for eksempel ikke kjenne hvor mye hvitløk andre lukter dersom du selv har spist det, men det er veldig lett å kjenne hvitløkslukt dersom du ikke har rørt det selv.

Les også: Magisk hvitt pulver mot dårlig ånde

Bieffekt

Dessverre gjør de samme helsebringende stoffene i hvitløken at du får drageånde etterpå - en ettereffekt som kan vare i dagesvis. Men det finnes ting forskerne har funnet ut at du kan putte i deg etter hvitløksmåltidet, mat hjelper mot den dårlige ånden.

Eple, spinat, basilikum, persille:

Luktstoffene i hvitløk dannes av hvitløken selv når plantecellene blir skadet. Når cellene skades av knusing, oppmaling eller tygging, frigjøres enzymet alliinase. Dette ensymet trigger dannelsen av svovelforbindelsen allicin. Studier viser at for eksempel persille inneholder polyfenoler som bryter ned svovelforbindelsene. Men bare når du blander persillen sammen med hvitløk, som foreksempel i samme rett eller måltid.

Melk:

En ny studie viser at melk kan hjelpe enda mer enn spinat og persille. Særlig hvis du drikker det før eller under et hvitløksspekket måltid. Vannet i melken renser munnen, men det er fettet som gjør undrene. Derfor er helmelk bedre enn skummetmelk i dette henseendet.

Les også: Lukter det rart av deg?

Grønn te:

Ikke så lyst på melk til thaimaten? Å drikke grønn te før eller under et måltid kan også lindre hvitløksånden, fordi polyfenolene reduserer svovelforbindelsene. Etterpå kan du sannsynligvis kysse uten at mottakeren snurper på nesa.

Så neste gang du pøser på med hvitløk, sørg for å ha noe av dette i hus først. Har du ikke det, prøv sink.
- Man kan få kjøp sinkhodlig tannkrem og sugetabletter som forebygger dårlig ånde ved å hemmer bakteriers produksjon av svovelforbindelser. Disse er verdt et forsøk hvis du ikke har forsøkt allerede, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen ved Lommelegen.no
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer