MATALLERGI: Nå skal det bli enklere å spise ute, om du for eksempel har glutenallergi. Foto: All Over Press
MATALLERGI: Nå skal det bli enklere å spise ute, om du for eksempel har glutenallergi. Foto: All Over Press Vis mer

Matallergi

Har du en matallergi?

Fra i morgen skal det bli enklere for deg å spise ute.

KK.NO: Alle som har matallergi vet at det å spise ute kan være stressende. For selv om du kanskje har god oversikt over hvilke retter som typisk inneholder det du er allergisk mot, så er det mange tvilstilfeller.

Og kanskje har du også opplevd at de som serverer deg maten, ikke kan svare?

Vel, nå skal dette bli enklere.

LES OGSÅ: Allergi eller forkjølelse?

Nye merkingsregler

SKAL MERKES SKRIFTLIG: Du skal lett kunne finne informasjon om hvorvidt rettene du bestiller, inneholder en av de 14 allergenene. Foto: All Over Press
SKAL MERKES SKRIFTLIG: Du skal lett kunne finne informasjon om hvorvidt rettene du bestiller, inneholder en av de 14 allergenene. Foto: All Over Press Vis mer

Som følge av et nytt regelverk i EU, skal Norge innføre en ny forskrift om matinformasjon.

Den gjelder fra lørdag 13. desember og går ut på at serveringsbransjen tydelig skal merke maten som serveres.

Den nye EU-forskriften gjelder all uemballert mat som serveres over disk, i restaurant, kantiner, catering og på fly og andre offentlige transportmidler.

 – Vi er ikke i tvil om at de nye matmerkingsreglene vil være til stor hjelp for personer med matallergier. Vi vet at mange har vært redde for å spise ute tidligere, sier Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet på deres nettsider

Det er i første omgang 14 allergener som ifølge det nye regelverket skal merkes.

LES OGSÅ: Slutter ikke nesa å renne?

Maten som skal merkes

Her er listen over allergener som skal merkes:

  • Glutenholdig korn (rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse)
  • Skalldyr
  • Egg
  • Fisk
  • Peanøtter
  • Soya
  • Melk (herunder laktose)
  • Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasjenøtt, macadamianøtt/australianøtt)
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesamfrø
  • Svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l, uttrykt som SO2
  • Lupin
  • Bløtdyr
BEDRE INFORMASJON: Alle som serverer deg maten, skal kunne fortelle deg om den inneholder en av de 14 allergenene.  Foto: All Over Press
BEDRE INFORMASJON: Alle som serverer deg maten, skal kunne fortelle deg om den inneholder en av de 14 allergenene. Foto: All Over Press Vis mer

Dersom maten du får servert inneholder en eller flere av disse 14 ingrediensene, så skal du få skriftlig informasjon om det.

I tillegg skal alle ansatte der du kjøper maten, vite hvilke av rettene som eventuelt inneholder allergenene.

– Informasjonen kan enten ligge i en perm, eller de kan sette opp et skilt ved hver rett med oversikt over hva de inneholder, forteller Gleditsch.

LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

Allergiske reaksjoner

For personer med matallergi, kan selv små mengder av en matvare de ikke tåler gi alvorlige reaksjoner.

I verste fall kan det være livstruende.

De nye matmerkingsreglene er ment å gjøre det enklere og tryggere å spise ute.

– Dette er en god start, likevel er det fortsatt en lang vei å gå. Merking av matvarer er komplisert. For eksempel er en peanøtt ikke en nøtt, men en belgfrukt som skal merkes peanøtt, og melkesyre skal ikke merkes som melk. Det er mye å holde oversikt over, sier Gleditsch.

Han anbefaler derfor at du som har matallergi, i tillegg selv gjør en vurdering av om maten er trygg å spise.

– Spør hvordan maten er tilberedt, dersom du ikke tåler spor av enkelte allergener, oppfordrer Gleditsch.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: