Solkrem

Har du en «smart» solkrem?

Med de rette ingrediensene kan den gjøre mer enn å beskytte mot solbrenthet.

BESKYTTER HUDEN: Det viktigste er å sørge for ikke å bli solbrent, men en solkrem kan også gjøre mer for huden. Foto: All Over Press
BESKYTTER HUDEN: Det viktigste er å sørge for ikke å bli solbrent, men en solkrem kan også gjøre mer for huden. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet sikkert hvor farlig det kan være å bli solbrent. Selv om solarium er dobbelt så farlig som naturlig sollys, kan også sommersolen øke sjansen for å få hudkreft.

Solkrem er derfor svært viktig, både på kropp, hals og ansikt - først og fremst for å beskytte mot nettopp hudkreft.

Men selv om dette er den absolutt farligste konsekvensen, så kan også overdreven eksponering fra solen føre til rynker, soleksem og uren hud.

Så hva bør en solkrem inneholde for å beskytte og forebygge mot alt dette?

LES OGSÅ: Se hva stjernene gjør for å få langt hår

UVA og UVB

Det aller viktigste er at solkremen inneholder solfaktor.

LES BAKPÅ: Inneholder solkremen «smarte» ingredienser? Foto: All Over Press
LES BAKPÅ: Inneholder solkremen «smarte» ingredienser? Foto: All Over Press Vis mer

- Det viktigste ved valg av solfilter er at det gir god UVA- og UVB-beskyttelse, sier nordisk fagsjef i Dermagruppen, Kjersti Johansen til KK.no.

- Hvis du bare vil ha en solkrem som beskytter mot UV-strålene, spiller det ingen rolle hvilken du kjøper. Solfilterne som brukes i de «vanlige» solkremene er veldig bra, sier skjønnhetsjournalist Tone Skipa i KK.

Er du imidlertid opptatt av hudpleie og vil at solkremen skal gi deg litt ekstra? Kanskje beskytte mot rynker, soleksem eller uren hud?

Da bør du sjekke innholdsfortegnelsen når du handler solkrem.

For med de rette tilleggsingrediensene i solkremen, kan den på soldager erstatte dagkremen og hudkremen du ellers ville brukt. 

I tillegg kan det være ingredienser du bør sjekke at solkremen ikke inneholder.

- Hvis du har fet hud eller får soleksem veldig fort, skal du for eksempel unngå solkremer som inneholder oljer, tipser Skipa.

LES OGSÅ: Ikke glem solkrem på leggene

Se etter disse ingrediensene

Når du handler solkrem og vil ha med noen ekstraeffekter på kjøpet, bør sjekke om kremen inneholder noen av disse stoffene:

Tyrosin og betakaroten: Dette er ingredienser som øker solbeskyttelsen og som kan gjøre at du blir raskere og jevnere brun.

Vitamin A, C og E: Disse vitaminene bidrar til å forebygge mot aldring ved å beskytte mot frie radikaler.

Aloe vera, allantoin og bisabolol: Legende og beroligende ingredienser som kan roe irritert hud og forebygge solbrenthet og soleksem.

Glyserin: En ingrediens som er kjent for å gi kunne gi masse fuktighet til huden. Andre gode fuktighetsfaktorer er melkesyre, urea, sukkerstoffer og aminosyrer.

Shea-smør: Dette er blant de mest nærende fettstoffene som finnes, deretter kommer andre typer plantesmør og oljer som mandelolje og solsikkeolje. Disse ingrediensene gjenoppbygger hudbarrieren og styrker huden.

Så dersom du er opptatt av å beskytte huden helhetlig, og ikke bare mot solbrenthet, kan det være lurt å se etter noen av disse ingrediensene.

- Solen står for 90 prosent av hudaldringen, og er derfor noe man bør beskytte seg mot hele året, minner Johansen.

LES OGSÅ: Ikke glem å smøre og pleie halsen

IKKE GLEM ... : Halsen, ørene, hodebunnen, disse stedene er det lett å glemme og derfor bli solbrent på.  Foto: All Over Press
IKKE GLEM ... : Halsen, ørene, hodebunnen, disse stedene er det lett å glemme og derfor bli solbrent på. Foto: All Over Press Vis mer

Riktig faktor

Du har helt sikkert hørt mye forskjellig når det gjelder hvilken solfaktor det er lurt å velge.

Skjønnhetsjournalist Tone Skipa mener det kommer an på hvor du er og hva du gjør.

- Det varierer veldig hva de forskjellige ekspertene sier, noen sier at faktor 15 holder i Norge siden strålene ikke er så sterke, andre faktor 25, og noen mener at alt under 30 er bortkastet. Andre igjen kan ikke leve et liv under SPF 50, verken på vinteren eller sommeren, forteller hun.

Men, det er noen råd som går igjen:

- Desto nærmere ekvator du befinner deg, desto høyere du befinner deg over havet (fjellturer) og desto lengre du har tenkt til å være ute i sola, desto høyere faktor trenger du.

Da bør du går for faktor 30 eller mer.

Går du på medisiner, har tatt peelinger og/eller bruker produkter som inneholder syre, bør du bruke 50 for ikke å få pigmenteringer.

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

Smør ofte nok

Du bør smøre deg annenhver time. Det beste er uansett å starte solingen forsiktig slik at du bygger opp huden. Når huden har vært jevnlig i solen noen timer nå og noen timer da, bygger du opp fargen og huden slik at den tåler mer.

Hudlege Ole Martin Rørdam er enig.

- Det kommer litt an på årstid og hvor sterk solen er, men på sommeren og i sydligere strøk bør man bruke solfaktor 30. Barn bør sannsynligvis ha enda høyere beskyttelse med solfaktor 50.

LES OGSÅ: Ja, du bør sløse med solkremen

Rørdam er også nøye med å minne oss på områdene som raskest blir brent.

- Ikke glem områder som er ekstra utsatt, slik som toppen av ørene, underleppe og nakken, råder han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer