Fjerne En Tatovering

Har du en tatovering du har lyst til å få fjernet?

Da er det flere ting du bør være klar over før du setter i gang.

FLERE BEHANDLINGER: Laserekspertene forteller til KK.no at man trenger mellom 6 til 8 behandlinger for å få fjernet en standard tatovering. Dette bildet er gjengitt med tillatelse fra Total Body Laser-klinikken i Bergen. Foto: Total Body Laser
FLERE BEHANDLINGER: Laserekspertene forteller til KK.no at man trenger mellom 6 til 8 behandlinger for å få fjernet en standard tatovering. Dette bildet er gjengitt med tillatelse fra Total Body Laser-klinikken i Bergen. Foto: Total Body Laser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Angrer du på tribaltatoveringen du tok i tenårene, eller føler du kanskje at det er litt corny å gå med ekskjærestens navn på kroppen?

Du er ikke alene, også kjendisdamer som TV-profil Anne Rimmen (34), blogger Sophie Elise Isachsen (20), tidligere «Skal vi danse»-stjerne Lene Alexandra (33) og popdronning Beyoncé (34) har fått fjernet ungdomstatoveringene de siste årene.

LES OGSÅ: Tatoveringene vi angrer på

Kan bli dyrt

Den enkleste måten å gjøre dette på, er ved hjelp av laserbehandlinger. 

Men vær obs på at prisen kan være opptil ti ganger høyere enn det tatoveringen din kostet i utgangspunktet.

FØR OG ETTER: TV-profil Anne Rimmen har de siste årene vært til behandling for å få fjernet tribal-tatoveringen hun fikk som 16-åring. Bildet til venstre er tatt i 2010, mens bildet til høyre er tatt i 2015. Foto: Andreas Fadum og Espen Solli / Se og Hør
FØR OG ETTER: TV-profil Anne Rimmen har de siste årene vært til behandling for å få fjernet tribal-tatoveringen hun fikk som 16-åring. Bildet til venstre er tatt i 2010, mens bildet til høyre er tatt i 2015. Foto: Andreas Fadum og Espen Solli / Se og Hør Vis mer

- Prisen blir bestemt ut i fra størrelse, men en gyllen regel er at du kan gange beløpet du betalte for å ta tatoveringen med 10, så får du cirka-beløpet for å fjerne den igjen, sier Rebecca Bergetun, sykepleier ved hud - og laserklinikken Total Body Laser i Bergen til KK.no.

LES OGSÅ: Ville du tatovert deg på underleppa?

Ikke start for tidlig

Tatoveringsfjerning foregår ved hjelp av laserbehandling, og ifølge Bergetun er det stor forskjell på om tatoveringen er tatt for ett år siden, eller om den ble tatt for 15 år siden.

- Ja, det går raskere å fjerne en gammel tatovering enn en ny tatovering. Vi vil aldri starte å fjerne en tatovering som er «yngre» enn seks måneder.

- Starter du å fjerne en tatovering for tidlig, øker du risikoen for arrdannelse, forklarer hun.

Prosessen med å fjerne en tatovering tar ofte lang tid, gjerne flere måneder, og starter med at behandleren stiller pasienten en rekke spørsmål - som hvilket land tatoveringen ble tatt i, om den ble gjort av en profesjonell tatovør, hvilke farger som ble brukt, hvor gammel tatoveringen er og hvor på kroppen den er lokalisert.

Ifølge Bergetun blir det nemlig i noen land brukt farge fra krutt, og dette er veldig uheldig å kjøre laser over, da det kan oppstå små «eksplosjoner» under huden:

- Hvorfor vi spør hvor tatoveringen er tatt, er for å finne ut om blekket som ble brukt var av «en trygg type».

- Når blekket blir skutt løs til små partikler, og blir hentet opp og transportert i blodbanen, kan du reagere med allergi. For eksempel kan du få urtikaria, også kjent som elveblest, forteller hun. 

Bergetun forklarer videre at de ulike fargene har forskjellig vanskelighetsgrad når det kommer til hvor lett de kan fjernes uten at det oppstår irritasjon.

Svarte tatoveringer er enklest å få fjernet.

- Rødt for eksempel innebærer litt mer risiko, på grunn av sammensetningen av metaller og mineraler som er brukt for å fremstille fargen, sier Bergetun.

- Grønn, himmelblå og gult er også vanskeligere å fjerne, men ved bruk av rett teknologi kan disse som oftest også fjernes helt. Det behøves imidlertid mange flere behandlinger enn med svarte tatoveringer, sier Bergetun.

LES OGSÅ: Tatoveringstrenden alle kan prøve

UNDERVEIS I PROSESSEN: Disse bildene er gjengitt med tillatelse fra laserklinikken Eraze.no. Foto: Eraze
UNDERVEIS I PROSESSEN: Disse bildene er gjengitt med tillatelse fra laserklinikken Eraze.no. Foto: Eraze Vis mer

Kan gi arr

For å forstå hvordan prosessen fungerer, må man også forstå hvordan blekket er blitt «permanent» lagret i huden, og hva som skal til for at huden skal kvitte seg med blekket:

- Jeg pleier å beskrive det som at partiklene med blekk som ble tatovert ned i huden, er for store for huden vår å fjerne på egenhånd. De blir kapslet inn dypt ned i dermis (lærhuden), og blir lagret der permanent, sier Bergetun.

Dersom man er nøye med å rense behandlingsområdet etter hver behandling, så skal man ikke oppleve å få arr.

Men klinikkleder Marcus Nøstdahl i Eraze AS sier at laserbehandling kan medføre risiko dersom de som utfører behandlingen mangler kompetanse eller har feil utstyr. Det handler da først og fremst om brannsår og arr, forklarer han.

- Vi anbefaler derfor alle å gjøre en grundig research før de velger laserbehandling, og ser på utstyret som blir brukt og hvem som gjør det.

Hudlege Ellen Slevolden, ved Oslo Hudlegesenter, sier til KK.no at det kan være vanskelig å få bort alle spor etter tatoveringen ved laser - og bekrefter at feilbruk kan føre til arrdannelser:

- Tatoveringen viskes bort ved at pigmentet knuses, men det vil være konturer av opprinnelig tatovering etter endt behandling. Ved feil bruk av laser vil det kunne gi arr, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer