Smitte

Har du fått kakerlakk i huset?

De sprer smitte og allergi, og blir stadig mer vanlige.

BLIR STADIG FLERE AV DEM: Kakerlakker utgjør en potensiell smitterisiko, slik som mange andre insekter. - Det er gjerne slik at man oppdager problemet for sent. Når man ser én kakerlakk, er det allerede rukket å bli svært mange av dem, sier Arnulf Soleng i FHI. Foto: Panther Media
BLIR STADIG FLERE AV DEM: Kakerlakker utgjør en potensiell smitterisiko, slik som mange andre insekter. - Det er gjerne slik at man oppdager problemet for sent. Når man ser én kakerlakk, er det allerede rukket å bli svært mange av dem, sier Arnulf Soleng i FHI. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) går nå ut og informerer om en tysk kakerlakktype som har etablert seg i Norge.

– Rapporter fra skadedyrfirmaer viser at de årlig har behandlet rundt 500 angrep av tysk kakerlakk de siste tre-fire årene, så tallet er stabilt og tyder på at kakerlakkene er godt etablert i Norge, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Les også: Her kryr det av bakterier

Denne kakerlakken er vanligst i restauranter og steder hvor det produseres mat, særlig der det er dårlig hygiene og renhold.

Markkakerlakken er eneste frittlevende kakerlakk i Norge. Denne gjør ikke skade i boliger.

Kan spre E.coli og bendelorm

Problemet med den nye, tyske norgesgjesten er at den kan spre smitte.

– Kakerlakker utgjør en potensiell smitterisiko, slik som mange andre insekter. Problemet er at de går fra skitne områder, som for eksempel sluk, til steder som skal være rene. Det kan dreie seg om kjøkkenbenken eller skap der det oppbevares mat, forklarer Arnulf Soleng.

Les også: Dette blir du syk av

 • Analyser av kakerlakker viser at de er bærere av både ulike typer bakterier, virus, sopp og parasitter.
 • Kakerlakker kan spre bakterier som for eksempel Salmonella og E.coli til mennesker.
 • Kakerlakker kan smitte mennesker med flercellete parasitter som krassere, bendelmark og rundmark.
 • (Kilde: FHI)

  Kan gi allergi

  Allergi mot kakerlakker er utbredt i områder der kakerlakker er vanlig.

  Vanlige allergiske reaksjoner er astma og hudirritasjoner hos dem som oppholder seg i bygninger som med kakerlakker.

  Les også: Allergi ødelegger sexlivet

  Kakerlakker forårsaker for øvrig skade på mat, fór, planter, bøker, papir og så videre. De skiller også ut et sekret som lukter vondt og griser til.

  Slik blir du kvitt den

  Det er egentlig bare ett tips som gjelder: Ring et skadedyrfirma!

  – Det er gjerne slik at man oppdager problemet for sent. Når man ser én kakerlakk, er det allerede rukket å bli svært mange av dem, sier Arnulf Soleng i FHI.


  Les mer om kakerlakk på FHIs nettsider.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer