Soppinfeksjon

Har du fått underlivssopp?

Da kan du spare deg for disse kjerringrådene.

UNDERLIVSSOPP: Dersom du har fått underlivssopp bør du behandle det med soppdrepende midler fra apoteket.  Foto: MARKA  / Alamy/All Over Press
UNDERLIVSSOPP: Dersom du har fått underlivssopp bør du behandle det med soppdrepende midler fra apoteket. Foto: MARKA / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Opplever du kløe, svie og klumpete, hvit utflod «der nede»? Da har du mest sannsynlig pådratt deg en soppinfeksjon.

Dette er ikke farlig, men som du helt sikkert har merket er det nokså irriterende.

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du bør unngå

Skyldes gjærsoppen candida albicans

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner vil oppleve å få det en eller flere ganger i løpet av livet.

- Soppinfeksjonen skyldes en bestemt sopp som kalles candida albicans – som betyr «den hvite uskyldighet». Denne gjærsoppen er veldig utbredt, og det er mange som har den, men uten at den «blomstrer opp» og blir plagsom, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo.

Ingen er helt sikre på hvorfor enkelte får underlivssopp, men det har en tendens til å oppstå hvis den normale bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret, eller hvis kroppens immunforsvar er svekket. Dette kan gi gjærsoppen bedre vekstbetingelser slik at det blir unormalt mye av den.

Det er flere ting som alene, eller i kombinasjon, kan føre til soppinfeksjon i underlivet forteller Nesheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer