UNDERLIVSSOPP: Dersom du har fått underlivssopp bør du behandle det med soppdrepende midler fra apoteket.  Foto: MARKA  / Alamy/All Over Press
UNDERLIVSSOPP: Dersom du har fått underlivssopp bør du behandle det med soppdrepende midler fra apoteket. Foto: MARKA / Alamy/All Over Press Vis mer

Soppinfeksjon

Har du fått underlivssopp?

Da kan du spare deg for disse kjerringrådene.

Publisert

KK.NO: Opplever du kløe, svie og klumpete, hvit utflod «der nede»? Da har du mest sannsynlig pådratt deg en soppinfeksjon.

Dette er ikke farlig, men som du helt sikkert har merket er det nokså irriterende.

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du bør unngå

Skyldes gjærsoppen candida albicans

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner vil oppleve å få det en eller flere ganger i løpet av livet.

- Soppinfeksjonen skyldes en bestemt sopp som kalles candida albicans – som betyr «den hvite uskyldighet». Denne gjærsoppen er veldig utbredt, og det er mange som har den, men uten at den «blomstrer opp» og blir plagsom, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo.

Ingen er helt sikre på hvorfor enkelte får underlivssopp, men det har en tendens til å oppstå hvis den normale bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret, eller hvis kroppens immunforsvar er svekket. Dette kan gi gjærsoppen bedre vekstbetingelser slik at det blir unormalt mye av den.

Det er flere ting som alene, eller i kombinasjon, kan føre til soppinfeksjon i underlivet forteller Nesheim.

Her er noen av dem:

KJERRINGRÅD: Et av kjerringrådene som kommer opp når man Googler behandling av soppinfeksjon er å smøre seg med rømme nedentil. Ifølge gynekologen er ikke dette en god idé.  Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
KJERRINGRÅD: Et av kjerringrådene som kommer opp når man Googler behandling av soppinfeksjon er å smøre seg med rømme nedentil. Ifølge gynekologen er ikke dette en god idé. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

Kan ikke behandles med kjerringråd

Når man først har fått underlivssopp vil man gjerne bli kvitt det raskest mulig. Da er det fort gjort å ty Google i håp om å finne en rask og billig mirakelkur.

Og når man Googler «behandling av underlivssopp» kommer det faktisk opp en rekke «lovende» kjerringråd som hevder å kunne kurere plagen.

Her er noen av dem:

Men fungerer egentlig disse kjerringrådene?

- Nei, slike kjerringråd virker dessverre ikke. Underlivssopp kan kun behandles med soppdrepende midler som er beregnet til akkurat denne typen sopp – disse får du kjøpt reseptfritt på apoteket.

- Det er viktig å være oppmerksom på at det ikke er all kløe som skyldes underlivssopp. Hvis kløen kommer igjen og igjen, bør du gå til legen for å få sjekket det opp.

FOREBYGGE SOPPINFEKSJON: Dersom du er plaget med tilbakevendende soppinfeksjon kan det være lurt å kutte ned på inntaket ditt av sukker og gjær.  Foto: daffodilred - Fotolia
FOREBYGGE SOPPINFEKSJON: Dersom du er plaget med tilbakevendende soppinfeksjon kan det være lurt å kutte ned på inntaket ditt av sukker og gjær. Foto: daffodilred - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kjerringrådene du ikke skal tro på

Et tilbakevendende problem

Soppinfeksjon er lett å behandle, men for noen er problemet at den stadig kommer tilbake med jevne mellomrom, forteller Nesheim.

- Vi vet ikke hvorfor enkelte får soppinfeksjon gang etter gang, og dessverre er det heller ikke stort annet å gjøre med det enn å behandle tålmodig, igjen og igjen.

Tidligere har KK.no skrevet at de generelle rådene for å forebygge plagen er å unngå trange klær og undertøy i syntetiske stoffer som gjør det klamt «der nede».

I tillegg kan det være gunstig å redusere inntaket av sukker å gjær, da dette kan trigge soppen. Derfor bør du kutte mesteparten av sukkeret fra kostholdet, noe som er smart uansett, da sukker bare er tomme kalorier.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer