Kul I Brystet

Har du funnet en kul i brystet?

Det trenger ikke nødvendigvis være kreft.

SKUMMELT: Alle kuler behøver ikke være kreft. Vet du hvordan du skal kjenne forskjellen? Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
SKUMMELT: Alle kuler behøver ikke være kreft. Vet du hvordan du skal kjenne forskjellen? Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kreft er den vanligste dødsårsaken i Norge etter hjerte- og karsykdommer, og ifølge Kreftforeningen dør i overkant av 10.000 mennesker av sykdommen hvert år, men statistikken viser heldigvis at stadig flere overlever.

Man kan derfor trygt anta at de fleste av oss kjenner noen som har blitt rammet av kreft.

Blant kvinner er det brystkreft som er den vanligste kreftformen, men det finnes totalt rundt 200 ulike kreftformer der sykdomsforløp, behandling og sjansene for overlevelse kan variere.

Kreftceller danner svulster, som etter hvert kan kjennes eller sees som kuler. Å finne en kul på kroppen kan derfor være svært skremmende, men husk at ikke alle kuler behøver å være kreft.

LES OGSÅ: Har oppdaget fire typer brystkreft

Store forskjeller

Kroppen er et forunderlig maskineri, og det er ikke alltid så lett for oss vanlige mennesker å forstå alt som skjer med den. Å oppdage en kul på brystet, under armen, i nakken eller hvor det måtte være, kan gi enhver av oss dødsangst – men noen ganger uten grunn.

KONTROLL: Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og kuler i brystet er derfor en svært vanlig grunn for kvinner å oppsøke lege. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
KONTROLL: Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og kuler i brystet er derfor en svært vanlig grunn for kvinner å oppsøke lege. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Kuler i brystet er ikke en uvanlig grunn for kvinner å oppsøke legen, men heldigvis er de fleste kulene som oppstår her godartede.

Brystene består av både fettvev, bindevev og melkekjertler, og kuler kan oppstå i alle de ulike vevene, i tillegg til i huden.

– Det er store forskjeller på hudsvulster, inkludert ondartede føflekksvulster, og kuler i et kvinnebryst, sier professor Erik Andreas Wist til KK.no.

Han er overlege ved Kreftsenteret på Oslo universitetssykehus, og har brystkreft som sitt fagfelt. Han kan fortelle at det likevel er flere alarmsymptomer som kan gi mistanke om kreft.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjellen på føflekken?

Dette bør du se etter

Her er det eksperten mener du bør være obs på: 

– Ethvert nyoppstått symptom eller følbart funn i et bryst. Man mistenker kreftkul hvis kulen er fast og ikke velavgrenset. Den kan vært grodd fast i omgivende vev, og hud er hinnen som omgir muskulaturen innenfor, sier han.

Han presiserer også at enhver nyoppdaget kul hos en kvinne over 50 år må oppfattes som en mulig kreftkul.

– Kuler som oppstår egentlig hvor som helst bør ideelt sees på av en som kan vurdere det. Og det vil jo være fastlegen i første omgang.

ARMHULEN: En kul under armen kan også skyldes hovne lymfeknuter. Det kan være på grunn av en bakterie-  eller virusinfeksjon, eller fordi de produserer kreftceller. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press
ARMHULEN: En kul under armen kan også skyldes hovne lymfeknuter. Det kan være på grunn av en bakterie- eller virusinfeksjon, eller fordi de produserer kreftceller. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press Vis mer

Begrunnet mistanke om kreft har man hvis man har følgende:

  • Klar følbar kul
  • Brystvorten er inndratt og kan ikke hentes ut, Inndragninger i huden.
  • Sår eller eksem på brystvorten og brystvortens nære omgivelser.
  • Forstørrede lymfeknuter i armhulen.
     

– Dette er i samsvar med hva som nå blir sendt til fastlegene i forbindelse med innføring av Pakkeforløp for Brystkreft, forteller overlegen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer