<strong>BRYSTKREFT:</strong> Dersom du ar funnet en kul i brystet trenger ikke dette være kreft. Det finnes mange forskjellige årsaker til at det oppstår kuler i brystet.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
BRYSTKREFT: Dersom du ar funnet en kul i brystet trenger ikke dette være kreft. Det finnes mange forskjellige årsaker til at det oppstår kuler i brystet. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

Brystkreft

Har du funnet en kul i brystet?

Det trenger ikke være kreft.

Publisert
Sist oppdatert
Vi kvinner blir stadig oppfordret til å undersøke brystene våre selv, for at potensiell brystkreft lettere skal kunne oppdages på et tidlig stadium.

Det er vanskelig å sette ord på den frykten en kvinne føler når hun oppdager en kul i brystet. For det første man tenker på når dette skjer, er jo brystkreft.

Og det er en forståelig reaksjon. Den nyeste statistikken fra Kreftregisteret viser nemlig at rundt 3100 kvinner får diagnosen brystkreft hvert år, og forekomsten øker stadig i Norge.

LES OGSÅ: Kan brokkoli kurere brystkreft?

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Vanlig hos kvinner

Ifølge Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen, opplever mange kvinner uregelmessigheter i brystet en eller annen gang i løpet av livet. Disse uregelmessighetene kan skyldes flere ting.

– Fra omtrent 35 års alder skjer det omdanninger i kvinnebrystets struktur - vev som til nå har bestått av kjertler, endres gradvis til fettvev. Slike endringer kan kjennes som uregelmessigheter.
– Andre faktorer som kan gjøre at brystet endrer seg eller får uregelmessigheter kan være menstruasjonssyklus, graviditet, fødsel og at brystet generelt endres på grunn av alder, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Bodil (40) lever med uhelbredelig kreft

<strong>SJEKK DEG:</strong> Vi kvinner blir stadig oppfordret til å undersøke oss selv for at en potensiell brystkreft lettere skal kunne oppdages på et tidlig stadium. Foto: Kzenon - Fotolia
SJEKK DEG: Vi kvinner blir stadig oppfordret til å undersøke oss selv for at en potensiell brystkreft lettere skal kunne oppdages på et tidlig stadium. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

Godartede kuler i brystet

Som Ryel forteller er det svært vanlig at vi kvinner en eller annen gang vil finne en kul i brystet. Disse kan skyldes alt fra vanncyster, fettkuler og betennelser, til tette melkekjertler eller melkeganger.

Selv om risikoen er liten for at en kul er kreft, bør du ifølge Ryel undersøke deg hos en lege dersom en kul eller en forandring i brystet som ikke har en åpenbar årsak har dukket opp.

– Du kan ikke kjenne på en kul om det er kreft, og derfor bør du kontakte fastlegen når du kjenner en kul for å få undersøkt den nærmere, sier hun.

LES OGSÅ:Har oppdaget fire typer brystkreft

(saken fortsetter under bildet)


Lettere å oppdage

Ifølge den britiske nettavisen Daily Mail, er det kun ti prosent av alle kvinner som sjekker bystene sine regelmessig, som viser seg å ha en ondartet kul - hvert fall i Storbritannia.

Simon Marsh, konsulent innen brystkirurgi ved Colchester Hospital University, har fortalt at teknologien har utviklet seg såpass mye de siste årene at det har blitt lettere å oppdage om en kul er godartet eller ikke.

– For omtrent ti år siden ville det blitt utført en prosedyre som innebærer å sette inn en liten nål i kulen og trekke celler fra den, som senere ville blitt sett på under et mikroskop.

– På denne tiden hendte det ofte at dette ikke ga et nøyaktig svar, så kulen måtte fjernes kirurgisk. I dag kan vi ta en større prøve av kulen ved hjelp av en teknikk kalt biopsi.

En biopsi innebærer at det blir satt en nål i brystet som tar en vevsprøve. Denne gir legene mer å analysere, og gjør det enklere å sette en diagnose.

– Mammografier og ultralyder har også blitt mye mer presise med årene. I dag blir det gitt mer nøyaktige bilder av kulen som gjør at vi kan finne ut hva den er uten å operere den ut, forteller han.

LES OGSÅ: Husarbeid kan redusere brystkreftrisiko

Hard og ruglete

Noen typiske symptomer på brystkreft, er forandringer i brystets fasong, innsøkk i huden, appelsinskallaktig hudoverflate, eksemforandringer på eller rundt brystvorten eller sår som ikke gror.

– Kuler som er kreft føles ofte harde og ruglete. I tillegg vil de være smertefrie dersom du klemmer på dem, sier Marsh

– Selv om sjansen ikke er stor for at kulen er kreft, bør enhver kul bli tatt på alvor. Dersom den ikke har forsvunnet iløpet av to til fire uker bør du få den sjekket hos fastlegen din, har han fortalt.

Her er en liste over mulige årsaker til kuler:

(Kilde: Lommelegen.no)

Cyster: er væskefylte hulrom i brystet, som kan medføre ubehag, særlig rett før menstruasjon. Cystene kjennes glatte og spente i overflaten og har en tendens til å komme tilbake. Cyster kan tappes med en tynn nål, og i noen tilfeller kan de inneholde flere desiliter med væske.

Fibroadenom: er en godartet svulst bygd opp av kjertelceller og bindevevsceller. Svulsten er rund, velavgrenset og bevegelig mot hud og underlag. Oppstår vanligvis hos kvinner under 40 år og gir ingen symptomer, bortsett fra at den kjennes.

Fibroadenomatose: er en tilstand med knutet kjertelvev på grunn av innvevd fiber og faste strukturer. Dette gir ofte smerter i brystene når hormonnivået i kroppen svinger, som for eksempel rundt menstruasjon og i overgangsalderen.

Melkegangspapillom: er godartede svulster i melkegangene, og er vanligst blant kvinner mellom 30 og 60 år. Sekret fra brystvortene kan forekomme, og hvis det er blod i denne væsken, bør det undersøkes videre. I sjeldne tilfeller (fem prosent) skyldes blodig sekret ondartet svulst.

Fettknuter (Lipomer): er vanligst blant kvinner som er ferdig med overgangsalderen. En fettknute er bløt og bevegelig og trenger egentlig ingen behandling, men den kan lett fjernes kirurgisk.

Hevelser og slag: Harde støt eller slag mot brystet kan også danne kuler, hvis fettvev blir skadet (fettnekrose). Slike kuler kjennes som en fast og øm uregelmessighet i overflaten, og vil etter en tid forsvinne av seg selv.

Melkeretensjon: oppstår blant kvinner som ammer eller som nettopp har gjort det og skyndes at kjertelgrupper i brystet ikke er blitt tømt. Gir smerter, men ingen infeksjonstegn.

Brystbetennelse: skyldes betennelse forårsaket av bakterier (stafylokokker) i vevet rundt melkekjertlene, hvor det etter hvert dannes en byll. Slike betennelser er vanligst blant ammende kvinner, men kan i sjeldne tilfeller oppstå blant ikke-ammende. Kan behandles med antibiotika.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer