Kjenner du deg igjen? Du er nok ikke den eneste som har problemer å huske det du lærte på barneskolen, ungdomskolen eller videregående.
Men hva er årsaken til at vi glemmer alt det vi strevde med å huske og pugget så lett?
Ved hjelp av hukommelsesekspert, Pål Johan Karlsen, forsker innen arbeidshukommelse ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i Tromsø, har Videnskab.dk fått svar på nettopp dette.
LES OGSÅ: Derfor bør du stresse ned
Helt normalt å glemme mye
– Javisst, vi glemmer veldig mye. Det er helt normalt, og akkurat som det skal være, sier hukommelseseksperten.Det meste av det vi lærer og opplever glemmes faktisk i løpet av de første timene, dagene eller ukene etterpå. Det du fortsatt husker etter flere uker sitter gjerne godt, og du vil ofte huske det flere år etterpå. Men det sitter sjeldent evig.
En tysk filosof ved navn Hermann Ebbinghaus, utviklet på 1800-tallet en glemselskurve som illustrer hvordan hukommelsen vår fungerer.
Den kan sammenlignes med en skibakke - svært bratt i begynnelsen, før den flater ut.
– For å redusere virkningen av glemselskurven, kan vi friske opp og repetere informasjonen. Men det er et tveegget sverd, for hver gang du frisker opp informasjonen, vil det også forandre seg litt og bli en sammensmelting av forskjellige opplevelser, sier Karlsen.
– Det er altså ikke 100 prosent til å stole på.
LES OGSÅ: Sov deg til mindre smerter

Den vanligste årsaken til at du glemmer
For at du skal huske informasjonen, må det overleve tre trinn; det skal kodes, oppbevares og deretter hentes frem ved den rette anledningen.Hvis et eller flere av disse trinnene svikter - ja, da glemmer vi.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Én forklaring på at vi glemmer noe, er at vi aldri har lært det ordentlig, og at det dermed ikke satte seg i hukommelsen. Er vi oppmerksomme forstørres sjansen for at vi husker det, sier hukommelseseksperten.
En annen forklaring på at du ikke husker det du lærte på skolen, er at du ikke bruker det. Og ifølge Karlsen er nok dette en av de største årsakene til at både gangetabellen og statene i USA går i glemmeboken.
Men det kan også skyldes at oppbevaringen svikter. Altså, at nye opplevelser minner om de gamle. Det gjør at de blander seg sammen og de gamle minnene svekkes.
– Det siste som kan svikte, er å hente det frem igjen. Du vet du kan svaret, men kan bare ikke komme på det. Denne prosessen blir vanskeligere ettersom du blir eldre, forteller eksperten.
LES OGSÅ: Dette avgjør hvor fort du eldes
Har ikke begrenset kapasitet
Ifølge forskeren er det den informasjonen og de opplevelsene som gjør mest inntrykk på oss, som vi husker best. Det er gjerne det vi snakker om og reflekterer over.Det som ikke har noen konsekvenser for oss derimot, glemmer vi fort.
Hukommelseseksperten kan likevel understreke at de fleste av oss husker langt mer enn vi er klar over - også fra skoletiden.
– Mye av det vi har lært på skolen ligger der ubevisst. Det gjelder både kulturelle preferanser, ordforråd, vaner og sosiale ferdigheter, i tillegg til hvordan vi går løs på problemer. Så vi husker mer enn vi tror, vi tenker bare ikke på det som hukommelse.
For de fleste går dette nemlig automatisk, og man tenker ikke over hvordan hukommelsen fungerer, før den eventuelt svikter.
Enten du du har god hukommelse eller ikke, kan Karlsen betrygge deg med én ting når du prøver å memorisere enda et nytt passord til PC-en.
– Langtidshukommelsen har ikke noen begrenset kapasitet - det er alltid plass til mer.
LES OGSÅ: Pust bedre - lev lenger