Heshet

Har du hatt hes stemme en stund?

Da kan det være lurt å kontakte lege.

HES: Ja, en forkjølelse kan gjøre deg hes, men det er ikke normalt at det skal vare lenger enn tre uker. Det kan derfor være en idé å få det sjekket. Foto: Shutterstock / Tharakorn
HES: Ja, en forkjølelse kan gjøre deg hes, men det er ikke normalt at det skal vare lenger enn tre uker. Det kan derfor være en idé å få det sjekket. Foto: Shutterstock / Tharakorn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Heshet er slett ikke uvanlig, og de fleste av oss har nok opplevd å bli hese under en forkjølelse eller en halsbetennelse. Stemmen blir svak, det er slitsomt å prate, og du kan i hvert fall bare glemme å synge.

– Nå er det først og fremst ikke slik at man alltid blir hes under en forkjølelse, men noen ganger kan en virusinfeksjon strekke seg nedover i luftveiene og gi heshet, sier professor og spesialist i øre-nese-halssykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Kjell Brandbo til KK.no.

Dersom hesheten din har oppstått under en forkjølelse vil den vanligvis også gå over når forkjølelsen har gått over. 

Skulle den derimot vedvare kan det være lurt å undersøke hvorfor. Det samme gjelder også dersom du har vært hes en stund, uten å ha vært syk.

– Hvis du har vært hes i mer enn tre uker er det en god regel å få det sjekket av en lege.

Brandbo anbefaler deg å kontakte fastlegen din som kan henvise deg videre til en spesialist. 

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

BØR SJEKKES: Blant røykere bør man alltid være obs på strupekreft, et av de første symptomene på svulster omkring stemmebåndene er nemlig heshet. Foto: Shutterstock / massimofusaro
BØR SJEKKES: Blant røykere bør man alltid være obs på strupekreft, et av de første symptomene på svulster omkring stemmebåndene er nemlig heshet. Foto: Shutterstock / massimofusaro Vis mer

Røykere bør være obs på kreft

Det kan være flere årsaker til hvorfor du har fått en heshet på stemmen, og mens noen av de kan være ganske ufarlige er det andre årsaker som det lønner seg å oppdage tidlig.

– Hos mennesker som røyker mye må man alltid være på vakt for kreft på stemmebåndet. Dette kan man finne ut av ved at en ser ned på stemmbåndet ved hjelp av et spesielt instrument, forklarer han.

Tall KK.no har fått fra Kreftregisteret viser at det nå er mer enn 50 prosent flere norske kvinner som får kreft i munn og hals enn det var for 20 år siden, og ifølge Kreftforeningen kan noe av årsaken til denne økningen også skyldes smitte av HPV-virus gjennom oralsex. Men røyking er fortsatt den dominerende årsaken.

Hovedsymptomet ved svulster omkring stemmebåndene er gjerne heshet, skriver Norsk Helseinformatikk, men det kan også forekomme at stemmen endrer seg. 

– Skulle det vise seg at kreft er årsaken krever dette selvsagt kreftbehandling, ved at man får svulsten fjernet og eventuelt strålebehandling eller cellegift, forteller Brandbo.

LES OGSÅ: Så lett kan du skade hørselen din

Du snakker for høyt og overbelaster stemmen

FÅ DET SJEKKET: Hovedsymptomet ved svulster omkring stemmebåndene er gjerne heshet, skriver Norsk Helseinformatikk, men det kan også forekomme at stemmen endrer seg.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
FÅ DET SJEKKET: Hovedsymptomet ved svulster omkring stemmebåndene er gjerne heshet, skriver Norsk Helseinformatikk, men det kan også forekomme at stemmen endrer seg. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Heldigvis er det vanligvis en uskyldig og ufarlig årsak til at stemmen har blitt hes, ofte er det et resultat av overbruk av stemmen eller ved misbruk av stemmen.

– Har du brukt stemmen for mye, overanstrengt den eller feilbelastet stemmen, kan dette føre til en fortykkelse i slimhinnene. Du kan ende opp med knuter på stemmebåndet eller polypper som igjen påvirker hvordan stemmen din høres ut. Ofte gir dette en heshet, sier professoren.

Han forteller at mange med slike problemer viser seg å ha for vane å legge stemmen høyere enn hva som er naturlig for dem, og derfor overbelaster stemmebåndene over tid.

Men heshet er heller ikke uvanlig for mennesker som synger mye, eller som bruker stemmen mye i forbindelse med jobb.

– Vi ser typisk at prester, lærere, treningsinstruktører og andre som har yrker med mye stemmebruk, får knuter på stemmebåndet. Slike mennesker trenger da å hvile stemmen sin, enten ved at de får andre oppgaver på jobben, eller ved hjelp av en sykemelding, understreker Brandbo.

Stemmehvile er gjerne det første og beste du kan gjøre dersom du sliter med heshet på grunn av overbelastning, og at du så etter noen uker går tilbake til legen for kontroll.

– I noen tilfeller ser man da at det kanskje er nødvendig med kirurgi, men ofte hjelper det med stemmehvile og timer hos logoped. En logoped kan hjelpe deg med å finne riktig stemmeleie og lære deg teknikker for å unngå å overbelaste stemmen, forteller han.

FOR MYE STEMMEBRUK: En prat på telefonen i ny og ne skal vel gå bra, men bruker du stemmen for mye eller overanstrenger stemmebåndene kan dette fort gi utslag i heshet. Foto: Shutterstock / astarot
FOR MYE STEMMEBRUK: En prat på telefonen i ny og ne skal vel gå bra, men bruker du stemmen for mye eller overanstrenger stemmebåndene kan dette fort gi utslag i heshet. Foto: Shutterstock / astarot Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer