Tenning

Har du hatt sex med mange?

Dette kan være forklaringen!

INGEN AV-KNAPP: Hvis du har hatt mange sexpartnere, kan en årsak være at du mangler det eksperten kaller av-knapp.
 Foto: Fotolia
INGEN AV-KNAPP: Hvis du har hatt mange sexpartnere, kan en årsak være at du mangler det eksperten kaller av-knapp. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Tenning og kåthet er noe som interesserer mange, og i likhet med mye annet, er det veldig individuelt hva slags sexlyst - og hvor kåt, du faktisk er. 

Dette vil også (naturlig nok) kunne ha en innvirkning på hvor mange sexpartnere du har hatt, eller vil ha, i løpet av livet ditt, noe også Peder Kjøs snakket om i sin siste spalte i KK. 

På- og av-knapper

ANTALL SEXPARTNERE: I Peder Kjøs' siste spalte tar han for seg temaet tenning og kåthet, og hvorfor det er slik at noen har flere sexpartnere enn andre.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
ANTALL SEXPARTNERE: I Peder Kjøs' siste spalte tar han for seg temaet tenning og kåthet, og hvorfor det er slik at noen har flere sexpartnere enn andre. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Han tar utgangspunkt i en modell som forskere ved Kinsey-instituttet bruker, som baserer seg på at seksuell tenning består av to deler: en på-knapp og to av-knapper.

- Tenning er et nevrologisk samspill mellom opphissende og hemmende prosesser. På-knappen er ikke så vanskelig. Vi kan bli tent av alt som minner oss om sex, eller en hvilken som helst situasjon der sex kan være en mulighet. Men det er store individuelle forskjeller. Noen tenner lett og ofte, mens det skal mye til før andre kommer i stemning, forklarer han.

Av-knappene, derimot, er litt mer kompliserte.

- Den ene registrerer fare. Hvis du regner med at sex kan gjøre vondt eller være farlig, som når du er redd for å bli sett av noen, å bli gravid eller få en kjønnssykdom, kan dette skru deg helt av. Den andre av-knappen henger mer sammen med selvtillit. Frykten for å ikke få det til, ikke være bra nok, kan være en like sterk av-knapp, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Sex uten følelser, kan det funke?

Mangler av-knapp

Og det er i disse knappene at forklaringen på hvor mange sexpartnere du har hatt kan ligge.

For noen av oss har rett og slett av-knapper som ikke fungerer når de skal.

- Noen tar stadig sjanser og har risikabel sex. Forskere bruker blant annet denne modellen til å forstå sexavhengighet og hvorfor noen ikke beskytter seg mot kjønnssykdommer.

- Hvordan knappene dine fungerer har også mye å si for hvor mange partnere du har i løpet av livet, og hvor stort utbytte du har av sex, sier Peder Kjøs.

På nettsiden kinseyinstitute.org/research/sisses kan du ta en test for å finne ut hvordan dine på- og av-knapper fungerer.

Denne saken er hentet fra KK 2. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer