Hjertebank

Har du hjertebank?

Sjekk når hjertebank er farlig og når du bør oppsøke lege.

HJERTEBANK: Er du urolig for hjertet ditt? Stort sett er det å kjenne harde slag nesten aldri farlig.  Foto: Fotolia
HJERTEBANK: Er du urolig for hjertet ditt? Stort sett er det å kjenne harde slag nesten aldri farlig. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hjertebank er en vanlig kontaktårsak hos legen og mange søker lege for akutthjelp fordi de er bekymret for at det skal være noe alvorlig, ifølge Norsk Helseinformatikk, NHI.no.

Men hva menes egentlig med hjertebank og når bør du være på vakt?

– Hjertebank er litt diffust. Noen mener at hjertet slår hardt og noen mener at det slår fort eller uregelmessig, sier kardiolog Olaf Rødevand på LHL-klinikkene Feiring til KK.no:

– Noen synes de periodevis kjenner harde slag, men hvis hjertet slår jevnt hardt er det ikke et typisk symptom på alvorlig hjertesymptomer -  i hvert fall hvis det slår regelmessig og greit, og ikke veldig hurtig.

LES OGSÅ: Er du i risikosonen for hjerteproblemer?

BEKYMRET? Hjertebank kan gjøre mange bekymret. Hjertet kan slå fortere enn normalt når kroppen trenger det, for eksempel ved infeksjoner, hvis man er blodfattig eller har førhøyet stoffskifte. Foto: Fotolia
BEKYMRET? Hjertebank kan gjøre mange bekymret. Hjertet kan slå fortere enn normalt når kroppen trenger det, for eksempel ved infeksjoner, hvis man er blodfattig eller har førhøyet stoffskifte. Foto: Fotolia Vis mer

Årsaken til hjertebank

Ifølge NHI.no kan hjertebank skyldes at:

  • hjertet slår raskere enn normalt
  • hjertet slår langsommere enn normalt
  • hjertet slår uregelmessig
  • hjertet slår ekstraslag
  • eller at du er ekstra vár på hjertet.

– Harde slag er nesten aldri farlig

–Å oppleve noen enkelte harde slag innimellom, bare noen ekstra slag og ikke har noen annen hjertesykdom, er det nesten aldri farlig.

- Noen ganger hender det at man føler enkelte slag «faller ut». Det behøver ikke bety at de har mistet et slag, men at det har kommet et tidlig ekstraslag som de ikke har kjent og dermed tar det litt lengre tid til neste slag, forklarer Rødevand.

Neste slag vil da gjerne merkes som et litt hardere enkeltslag.

Stor sett skyldes hjertebank i hovedsak godartede ting, som er vanskelig å gjøre noe med. Harde slag kan likevel føre til at mange blir bekymret for at noe er galt med hjertet.

LES OGSÅ: Lite søvn kan doble risikoen for hjerteproblemer

Derfor slår hjertet fortere

– At hjertet slår fortere enn normalt kan skje når kroppen trenger det, for eksempel ved infeksjoner, hvis man er blodfattig eller har førhøyet stoffskifte. Ofte kan man oppleve at hjertet slår hurtigere enn vanlig uten at man kan påvise noen direkte årsak til dette, forteller kardiologen.

Psykiske forhold kan spille en betydelig rolle.  

– En rytmeforstyrrelse hvor hjertet raser av sted på egen hånd, er stort sett godartet og ufarlig for de fleste, men noen bør være litt på vakt. Er du usikker, bør du konsultere lege, spesielt hvis uvanlig hjerteaksjon ledsages av plager som svimmelhet eller tung pust. Hvis du for eksempel har hjerteflimmer (da vil hjertet slå uregelmessig) kan det være grunnlag for å gi blodfortynnende behandling. I andre tilfeller kan man få mer spesifikk behandling for å begrense plagene ved meget hurtig hjertebank, sier Rødevand

Du bør ha lavere terksel for å kontakte lege hvis du selv har kjent hjertesykdom eller slikt forekommer i nær familie.

KONTAKT LEGE HVIS: Du bør ha lavere terksel for å kontakte lege hvis du selv har kjent hjertesykdom eller slikt forekommer i nær familie.  Foto: Fotolia
KONTAKT LEGE HVIS: Du bør ha lavere terksel for å kontakte lege hvis du selv har kjent hjertesykdom eller slikt forekommer i nær familie. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Hjerteproblemer øker med alderen

Kaffe og tobakk kan også gi hjertebank.

Ekstraslag merkes stort sett best når kroppen er i ro, og aller best når hjertet slår rolig.

En undersøkelse fra Tromsø viser også at kvinner har mer hjertebank enn menn.

– Kvinner har noe oftere brystsmerter som ikke kommer fra hjertet. Det er også flere kvinner enn menn som har kontakt med primærlegen sin på grunn av plager. Jo eldre man er, jo mer sannsynlig er det at det er noe galt med hjertet. Hjerteflimmer og hjerteproblemer øker med alderen, forteller Rødevand, og legger til:

– Er du usikker og føler deg uvel, da bør du snakke med legen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer