Bær

Har du hørt om Aronia?

Dette superbæret er det defintivt verdt å merke seg.

HØRT OM ARNOIABÆR? Bærene er foreløbig ikke så kjent i Norge, men inneholder faktisk opp mot to til tre ganger så mye antioksidanter som blåbær og krekling. Du kan få kjøpt bærene som juice på helsekosten og på nett.  Foto: Thinkstock.com
HØRT OM ARNOIABÆR? Bærene er foreløbig ikke så kjent i Norge, men inneholder faktisk opp mot to til tre ganger så mye antioksidanter som blåbær og krekling. Du kan få kjøpt bærene som juice på helsekosten og på nett. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren er tiden for å spise masse frukt og bær. En av storfavorittene er uten tvil jordbær, og studier viser at du faktisk kan kaste innpå opp til et halvt kilo om dagen.

Også blåbær har store fordeler, og kan blant annet forebygge kognitivt forfall i alderdommen.

Men hvis det er ett bær du virkelig bør merke deg, så er det Aroniabær - eller svartsurbær, skriver Fox News. Disse mørkerøde, nesten sorte bærene kan blant annet redusere risikoen kroniske sykdommer

LES OGSÅ: Kos deg med grillmat hver dag

Mange bskyttende egenskaper

Aroniabærene kommer naturlig i tre forskjellige farger; rød, lilla og mørkelilla.

De er kanskje ikke like godt kjent som gojibær og acaibær, men ifølge Fox News skal du ikke se bort i fra at aroniabærene om kort tid klatrer seg til topps blant de andre superbærene.

Spesielt de dyp lilla bærene har fått mye oppmerksomhet blant forskere, som skyldes det høye innholdet av antioksidantene antocyanin. Disse pigmentene har egenskaper som beskytter cellene og har derfor en betennelsesdempende effekt - som er sentralt i kampen mot kroniske sykdommer.

Dette er likevel bare noen av de positive egenskapene bæret bidrar med.

Da forskere så nærmere på ingrediensen til de sorte bærene, fant de en rekke stoffer som bidrar til å bekjempe dannelsen av plakk i blodårene, gi lavere kolesterol og beskytte leveren mot en rekke giftstoffer.

Bæret kan også senke blodsukkeret og forbedre kroppens egen produksjon av insulin.

LES OGSÅ: du ha denne dagen derpå?

YPPERLIG TIL Å LAGE SAFT, JUICE OG SYLTETØY: Selv om bærene kan være noe beske i smaken finnes det mange måter å bruke dem på.  Foto: Getty Images/iStockphoto
YPPERLIG TIL Å LAGE SAFT, JUICE OG SYLTETØY: Selv om bærene kan være noe beske i smaken finnes det mange måter å bruke dem på. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kan beskytte mot kreft

Ikke nok med det, men flere av ingrediensene i bæret har en naturlig evne til å beskytte mot kreft - blant annet blære-, bryst-, tarm-, eggstokk- og hudkreft.

Disse samme stoffene skal faktisk også ha evnene til å bekjempe Crohns sykdom (en betennelsessykdom som rammer alle deler av tarmsystemet), redusere ukomfortable symptomer på PMS og bekjempe herpes.

Det er spesielt innholdet av antioksidanter som er avgjørende for hvor bra superbæret er.

Da kan det være verdt å merke seg at aroniabær inneholder mer enn både tranebær, blåbær, jordbær, kirsebær, gojibær og granateple.

– Det som er så spesielt med aroniabær er at de inneholder mye antioksidanter - faktisk opp mot to til tre ganger så mye som typiske villbær som blåbær og krekling, sier Karl Erik Sylling, en av produsentene av aroniabær i Norge, til KK.no.

I motsetning til jordbær og annen frukt, er også bærene naturlig motstandsdyktig mot skadedyr og det er derfor ikke behov for bruk av sprøyemidler og giftstoffer under dyrking.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Sett kaffen i kjøleskapet over natten

Foreløbig selges det bare juice

Ifølge Sylling har aroniabærene vært brukt som både mat og medisin av indianere i Nord-Amerika i flere hundre år, men har vært lite kjent i Norden.

Selve busken bærene vokser på (Aronia Melanocarpa), er det imidlertid mange som har stående i hagen. De vet bare ikke at bærene er spiselig.

– Bærene er ganske beske, eller sure, i smaken. Det er derfor mange tror at de er giftige, men du kan fint spise de. Bærene kan høstes på høsten og brukes i en smoothie, eller du kan lage syltetøy eller juice, sier Sylling.

Hvis du ikke har bærene i hagen selv, kan han fortelle at det foreløpig bare er salg av juice i Norge. Dette kan kjøpes i helsekostforretninger eller på nett.

– Juicen vi produserer er ikke tilsatt sukker eller tilsetningsstoffer. En shot på morgenen gir en god start på dagen. Du kan også ha litt av juicen i en smoothie.

Men du må ikke forveksle aroniajuice med appelsinjuice.

– Juicen er veldig konsentrert, og i likhet med rødvin inneholder den mye tanniner som gir en litt besk eller tørr smak, forklarer Sylling.

LES OGSÅ: Bør ikke inneholde mer enn to gram

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer