Spiseforstyrrelse

Har du hørt om megareksi?

Det er ikke bare kvinner som utvikler forstyrrelser i forbindelse med kropp og mat.

FORSTYRRET KROPPSBILDE: Det er ikke bare vi kvinner som lar oss påvirke av kroppsidealer. Og det er slett ikke bare kvinner som kan utvikle forstyrrelser i forbindelse med kropp og mat. Et godt eksempel på dette er megareksi,  Foto: theartofphoto - Fotolia
FORSTYRRET KROPPSBILDE: Det er ikke bare vi kvinner som lar oss påvirke av kroppsidealer. Og det er slett ikke bare kvinner som kan utvikle forstyrrelser i forbindelse med kropp og mat. Et godt eksempel på dette er megareksi, Foto: theartofphoto - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at vi kvinner daglig utsettes for et ekstremt kroppsfokus, som kan få svært mange av oss til å føle oss mislykket og full av skavanker.

Vi streber etter flat mage og sprettrumpe, og drømmer om modellår og feilfri hud.

I virkeligheten vet vi jo egentlig at alle er forskjellige, og at det ikke går an å få akkurat den kroppen man peker på. Men det betyr ikke at vi alltid godtar sannheten som et gyldig svar, og for noen kan jakten på den perfekte kroppen ta skumle retninger.

Men det er ikke bare vi kvinner som lar oss påvirke av kroppsidealer. Og det er slett ikke bare kvinner som kan utvikle forstyrrelser i forbindelse med kropp og mat. Et godt eksempel på dette er megareksi, den vanligste kroppsbildeforstyrrelsen blant menn.

LES OGSÅ: Advarer mot ny treningstrend

SELVBILDE: Megareksi er en kroppsbildeforstyrrelse der man blir sykelig opptatt av å få stor muskelmasse, og å bli sterkere. Og personer som har denne tilstanden føler seg ofte liten og tynn, når de i virkeligheten er ganske muskuløse. Foto: (c) Tim Tadder/Corbis/All Over Press
SELVBILDE: Megareksi er en kroppsbildeforstyrrelse der man blir sykelig opptatt av å få stor muskelmasse, og å bli sterkere. Og personer som har denne tilstanden føler seg ofte liten og tynn, når de i virkeligheten er ganske muskuløse. Foto: (c) Tim Tadder/Corbis/All Over Press Vis mer

Jakter på den perfekte kropp

Ifølge Wikipedia er megareksi en mental tilstand eller kroppsbildeforstyrrelse der man blir sykelig opptatt av å få stor muskelmasse, og å bli sterkere. Og personer som har denne tilstanden føler seg ofte liten og tynn, når de i virkeligheten er ganske muskuløse.

– Dette handler altså om overdreven trening og fokus på mat, og er ofte noe som menn blir rammet av. Men det finnes også noe lignende blant kvinner, kalt ortoreksi, og i senere tid noe som vi kaller fitoreksi. Dette dreier seg om det samme, der man har et anstrengt forhold til mat, kropp og trening, sier Helle Borchgrevink, daglig leder i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), til KK.no.

Begge disse kroppsbildeforstyrrelsene går ut på å bygge den perfekte kroppen. Og mens den kvinnelige varianten handler om å få en stram og perfekt kropp med fokus på de riktige proporsjonene, er den mannlige varianten mer fokusert på størrelse. Megareksi blir derfor ansett for å være det motsatte av anorexi.

Ved anorexi handler det om å bli tynnest mulig, mens ved megareksi handler det om å bli stor og sterk. Jo større, jo bedre.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om musklene dine

Medfører ofte doping

– Dette oppstår spesielt i treningsmiljøer og innenfor kroppsbygging, der treningen blir en livsstil. Men dette er et slavisk behov for kontroll over mat- og treningsrutiner, forklarer hun.

At man bryr seg om trening og kosthold kan selvsagt være bra, men når dette blir så viktig at det tar over store deler av livet ditt kan det raskt bli for mye. Et av faremomentene ved denne tilstanden er at man går til drastiske tiltak for å nå sine mål.

TRENINGSBESATT: Det er ikke bare menn som kan la treningsfokuset bli en besettelse. Mens megareksi handler om å få størst mulig muskler, fokuserer den kvinnelige varianten, ortoreksi, mer på å få de perfekte proposjonene. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press
TRENINGSBESATT: Det er ikke bare menn som kan la treningsfokuset bli en besettelse. Mens megareksi handler om å få størst mulig muskler, fokuserer den kvinnelige varianten, ortoreksi, mer på å få de perfekte proposjonene. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press Vis mer

– I treningsmiljøer er det svært vanlig å benytte seg av tilskudd som protein og kreatin. Men veien til doping kan være kort, og mange begynner derfor med anabole steroider for å nå den størrelsen de ønsker, sier hun.

Megareksi rammer først og fremst menn som allerede er muskuløse og veltrente. Ofte er de svært fiksert på sitt eget speilbilde, og i likhet med anorexi så handler det ikke om hva andre ser, men hva de selv ser.

Påvirkes av sosiale medier

– Det handler om selvfølelse, og er en besettelse for å bli bedre og større. Spiseforstyrrelser er jo i seg selv en indikator på at man på ett eller annet plan ikke har det så bra, og man ønsker å ta kontroll over det man kan ta kontroll over. Nemlig kroppen, forklarer Borchgrevink.

Dette handler om at man har urealistiske forventninger. Og hun tror at mye av denne påvirkningen stammer fra media, og ikke minst sosiale medier som Facebook, der vi er snare med å skryte over treningsøkter og måltider.

PÅVIRKER: Med skrytestatuser og kroppsfokus tror Borchgrevink at Facebook og andre sosiale medier er med på å påvirke utviklingen av slike spise- og treningsforstyrrelser. Foto: PSL Images / Alamy/All Over Press
PÅVIRKER: Med skrytestatuser og kroppsfokus tror Borchgrevink at Facebook og andre sosiale medier er med på å påvirke utviklingen av slike spise- og treningsforstyrrelser. Foto: PSL Images / Alamy/All Over Press Vis mer

– Vi blir hele tiden bombardert med hvor vellykkede, flinke og sunne andre er. Presset og fokuset har blitt større med årene, og dersom du ikke trener er du ikke ansett som vellykket.

Når treningen blir til en besettelse, og måltider blir til et strengt matregime fokuseres all din tid og energi rundt dette ene. Og det vil utvilsomt ha en stor påvirkning på din mentale helse, og livet ditt generelt.

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Kan gi psykiske plager

Ifølge IKS kan årsakene til hvorfor man utvikler spiseforstyrrelser være sammensatte, men psykologiske og sosiale faktorer ligger ofte til grunn for et senere misbruk av mat. Men også forstyrrelsen i seg selv kan skape ytterligere problemer for den psykiske helsen.

Og den nye Folkehelserapporten for 2014 viser faktisk at så mye som 30 til 50 prosent av den norske befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.

SELVFØLELSE: Det ligger ofte både psykologiske og sosiale faktorer til grunn for et senere misbruk av mat, og treningsbesettelse. Men også forstyrrelsen i seg selv kan skape ytterligere problemer for den psykiske helsen.  Foto: (c) Inti St Clair/Blend Images/Corbis/All Over Press
SELVFØLELSE: Det ligger ofte både psykologiske og sosiale faktorer til grunn for et senere misbruk av mat, og treningsbesettelse. Men også forstyrrelsen i seg selv kan skape ytterligere problemer for den psykiske helsen. Foto: (c) Inti St Clair/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

– Det finnes mange mentale risikofaktorer involvert. Spiseforstyrrelse i seg selv handler om, og underbygger følelsen av at det er noe galt med deg. Dette fører ofte til store depresjoner fordi man ikke kommer ut av en sirkel man vet er feil. I tillegg kan feilernæring også bidra til enda sterkere følelsesmessige utfordringer som kan føre til tunge depresjoner, sier hun.

IKS jobber i hovedsak med spiseforstyrrelser hos kvinner, men også menn er velkomne til å ringe deres informasjons- og krisetelefon på 22 94 00 10. Eller du kan henvende deg til :

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser
SFS – Senter for spiseforstyrrelser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer