Mirakelnudler

Har du hørt om «mirakelnudlene»?

Det egentlig navnet på de mettende og kalorifattige nudlene er Shirataki. Bare pass på at du ikke spiser for mye av det!

«MIRAKELNUDLER»: Til tross for at Shirataki inneholder lite kalorier og lite karbohydrater, anbefaler ikke ernæringsfysiologen at du bytter ut pasta og poteter med dem. Foto: NTB Scanpix
«MIRAKELNUDLER»: Til tross for at Shirataki inneholder lite kalorier og lite karbohydrater, anbefaler ikke ernæringsfysiologen at du bytter ut pasta og poteter med dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Flere har fått øynene opp for Shirataki-nudlene, også kjent som «mirakelnudlene» fra Japan.

De kritthvite nudlene kommer i pose med lake, og kan ligne litt på risnudler eller glassnudler.

Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forklarer til KK.no at nudlene er blitt populære, først og fremst på grunn av det lave kaloriinnholdet. 

LES OGSÅ: Slik lager du sunn chips

5 kcal per 100 gram

Steenbuch Lied forteller at nudlene både har et lavt innhold av karbohydrater og et lavt innhold av kalorier. 

- Bare 5 kcal per 100 gram, mot 135 kcal i 100 gram kokt fullkornspasta eller 72 kcal i 100 gram kokt potet, sier hun. 

Det er også en annen grunn til at nudlene er blitt populære. Nudlene er laget av planten konjakrot, som er en solid kilde til kostfiber og som dessuten har en annen effekt.

- Shirataki-nudler inneholder stoffet glucomannan fra konjakroten, som eser ut og gir en økt metthetsfølelse, forteller Victoria Kydland, som driver forretningen Lille Asia Nøtterøy.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Oslo, Mette Svendsen, utdyper overfor KK.no:

- Fiber tas ikke opp i tarmen som andre karbohydrater, men nedbrytes av bakterier i tykktarmen. Dette medfører at bare en liten andel blir fordøyd.

LES OGSÅ: Slik lager du sunn chips

Ifølge Victoria Kydland er det imidlertid ikke alle som setter pris på nudlene. 

- Nudlene kommer som regel pakket i en lake som har en spesiell lukt som mange ikke liker, og noen har også problemer med konsistensen, forteller hun.

Selv om den asiatiske nudelvarianten er kalorifattig, burde du ikke bytte den ut med pasta og poteter, ifølge Steenbuch Lied - da går du nemlig glipp av viktige vitaminer og mineraler.

- Nudlene kan fint inngå i et sunt kosthold, men jeg ville ha variert med pasta og potet for å få balanse i kostholdet, sier hun.

«MIRAKELNUDLER» I SUPPE: Shirataki-nudler passer perfekt i supper. Den japanske nuddeltypen finnes i spagetti-form, fettucini og som små «pastaperler». Foto: NTB Scanpix
«MIRAKELNUDLER» I SUPPE: Shirataki-nudler passer perfekt i supper. Den japanske nuddeltypen finnes i spagetti-form, fettucini og som små «pastaperler». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke overdriv inntaket

Steenbuch Lied hevder at dersom man spiser nudlene fordi man er opptatt av å ikke få i seg for mange kalorier, er det også viktig å se på hva man spiser sammen med nudlene - og ikke tro at hele måltidet blir supersunt fordi man tenker at nudlene er uten kalorier.

- Hvis man spiser nudlene sammen med kylling stekt i mye olje og masse nøtter, blir det fort mange kalorier likevel. Jeg er veldig forsiktig med å kalle noe som helst for «mirakelmat». Det aller meste både kan og bør inngå i et balansert og variert kosthold, sier hun.

Kostholdseksperten forklarer videre at man ikke bør forvente at nudlene kan fungere som en direkte erstatning til italiensk pasta.

- Da vil man bli skuffet! Her er konsistensen med gummi-aktig. De har asiatisk opprinnelse, og egner seg nok først og fremst best i asiatisk mat, sier hun.

Vær også klar over at fordi nudlene inneholder mye kostfiber, så er det viktig at man ikke overdriver inntaket.

- På grunn av det høye fiberinnholder, kan nudlene ha lakserende effekt ved overdreven bruk, advarer Kydland.

I mindre doser derimot, er det sunt og kan ha gunstige effekter på kroppen. KK.no har tidligere skrevet at fiberet blant kan annet bidra til å senke det dårlige kolesterolet, stabilisere blodsukkeret og også bidra til å hjelpe deg ned i vekt.

LES OGSÅ: Hvilke vitaminer trenger du egentlig?

Slik bruker du nudlene

Blogger Christina Slette Johnsen, som driver bloggen Lovelyliller, har tidligere skrevet om hvordan du bruker Shirataki-nudlene:

1. Hell vesken av nudlene. Dette gjøres best i et dørslag med små hull. Er hullene for store vil nudlene renne i gjennom.

2. Skyll GODT.

3. Rist av overflødig veske. Tørk nudlene i et håndkle.

4. Overfør nudlene i en varm kjempegod saus.

5. Spis!

Tips: Nudlene absorberer smaken og krydderet til hva enn du måtte blande dem med.

MANGE VARIANTER: Shirataki-nudler kan blant annet kjøpes på helsekostforretninger eller i asiatiske butikker.  Foto: Christina Slette Johnsen / LovelyLiller
MANGE VARIANTER: Shirataki-nudler kan blant annet kjøpes på helsekostforretninger eller i asiatiske butikker. Foto: Christina Slette Johnsen / LovelyLiller Vis mer

Shirataki-nudler med grønnsakssaus:

Oppskrift fra Lovelyliller

1 rød løk (ca 170g), hakket
2 ss oliven olje
2 hvitløkfedd, hakket
1 stor aubergine (ca 400g), kuttet i biter
ca 1 dl sorte oliven uten stein
2 ss kapers (valgfritt)
600g tomatsaus
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ts oregano
1 ss friskhakket basilikum
ca 1 dl hakket fersk persille og gressløk
Revet parmesan eller næringsgjær etter smak

Slik gjør du:
Bløtlegg auberginen i saltet vann i ca 15 minutter. Kok Shirataki-nudler som nevnt over. Stek løken gylden over høy varme til den blir myk og gylden, ca 3 min.

Tilsett hvitløk og drenert aubergine. Kok opp på lav varme i ca 10 minutter, rør nå og da. Tilsett oliven, kapers, tomatsaus, laurbærblad, salt og oregano. Kok i 3 minutter.

Tilsett fersk basilikum, persille og gressløk. Kok i 1 minutt eller mer. Fisk opp laurbærbladene.

Hell sausen over pastaen. Strø over med parmesan eller næringsgjær. Bruker du ikke parmesan eller vil ha en vegansk variant, er det godt med et ekstra dryss salt i retten, i tillegg til litt næringsgjær om du har det.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer