Olje

Har du hørt om oil-pulling?

Involverer olje, men du skal hverken ha det på mat, kropp eller i håret...

OIL-PULLING: Et nytt fenomen har dukket opp - det er en slags detox og skal rense ut bakterier og giftstoffer fra munnhulen din, som er en årsak til en rekke problemer.  Foto: Innovated Captures - Fotolia
OIL-PULLING: Et nytt fenomen har dukket opp - det er en slags detox og skal rense ut bakterier og giftstoffer fra munnhulen din, som er en årsak til en rekke problemer. Foto: Innovated Captures - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten ikke grenser for hva kvinner - og spesielt kjendiser, vil gjøre for skjønnheten.

Og det er ikke bare snakk om å bruke tusenvis av kroner på dyre øyekremer, eller vokse leggene og bikinilinjen til tårene triller.

Neida - enkelte bruker kremer og ansiktsmasker med ekstrakter av morkake.

Heldigvis er det ikke alle skjønnhetstriks som trenger å være så kostbare, eller inneholde ingredienser som gir deg frysninger.

Faktisk kan det være at du allerede har det hjemme, men må bruke det litt annerledes.

LES OGSÅ: Supermodell-trikset som gir sexy kinnbein

Har du hørt om oil-pulling?

Et skjønnhet- og helsetriks som allerede er plukket opp av flere Hollywood-stjerner, men som fortsatt er ganske så nytt er «oil-pulling».

Men hva er det egentlig?

Grazia Daily skriver at oil-pulling er noe av det nyeste innen detox. Det må imidlertid ikke forveksles med den typen detox de fleste har hørt om tidligere. Denne detox-behandlingen handler verken om å drikke kålrabijuice i flere uker, tarmskylling eller fasting. 

Istedet går det ut på å skylle munnen med olje.

Før du nå rynker på nesa, kan det være verdt å merke seg at det ikke er snakk om å bytte ut munnskyllevannet med oljer. 

IKKE RYNK PÅ NESA HELT ENNÅ: Hvis du syns at olivenolje høres ekkelt ut, finnes det mange andre alternativer som er funker like godt, hvis ikke bedre - blant annet kokosolje og sesamolje. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia
IKKE RYNK PÅ NESA HELT ENNÅ: Hvis du syns at olivenolje høres ekkelt ut, finnes det mange andre alternativer som er funker like godt, hvis ikke bedre - blant annet kokosolje og sesamolje. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia Vis mer

Prosessen går ut på å gurgle en spiseskje med kokosolje eller sesamolje i mellom 10 og 20 minutter, før du spytter det ut. Det hele handler om å rense munnhulen for bakterier og giftstoffer, som ellers ville blitt tatt opp andre steder i kroppen.

Gwyneth Paltrow og Shailene Woodley er blant stjernene som sverger til skjønnhetstrikset.

OLJE: Gurgle med et glass med olje. Det skal visst ha en rekke fordeler for helsen.  Foto: sassyphotos - Fotolia
OLJE: Gurgle med et glass med olje. Det skal visst ha en rekke fordeler for helsen. Foto: sassyphotos - Fotolia Vis mer

Det skal visstnok kunne gi alt fra hvitere tenner, til å forebygge sykdommer, hjelpe på eksem, redusere smerter ved hodepine og forebygge akne.

LES OGSÅ: Få bukt med flisete negler

Enda en sunn fordel med oljer

Selv om oil-pulling høres nokså nytt ut for oss, er det ifølge ekspertene ikke så ekstraordinært som det først kan høres ut som.

- Oil-pulling er ikke noe nytt. Italienerne gjør det tre ganger om dagen. Det er en del av et middelhavskosthold, og mange andre dietter som innholder naturlige oljer som olivenolje, sier Davis Colbert, en dermatolog fra New York, til nettsiden.

Altså handler det ikke bare om detox, men om å inkludere mer oljer i kosten - noe vi fra før av vet har en rekke fordeler for helsen.

Når det kommer til oil-pulling er det imidlertid ikke bare snakk om olivenolje. Det er kjent at kokosolje innholder mye fett, men i denne sammenhengen passer den ypperlig.

- Kokosolje egner seg bra til dette fordi den har bekjempende egenskaper mot både sopp, mikroorganismer og biotiske organismer. Gurgle en teskje eller to i munnen i mellom 10-20 minutter om morgenen, sier Eva Kalinik, som er ernæringsfysiolog.

LES OGSÅ: - Øv deg på å være naken

Ikke en behandling mot sykdommer

Det er imidlertid viktig å merke seg at metoden er forebyggende - og ikke skal benyttes som en kur mot tannkjøttsykdommer eller lignende.

- Oil-pulling bør ikke bli brukt som en behandling mot sykdommer i munnhulen, som tannkjøttsykdommer eller tannråte. Dette er en rens som er forebyggende og bør være i tillegg til den regelmessige tannrutinen din, sier tannlegen Michelle Hurlbutt. 

ERSTATTER IKKE TANNLEGEBESØKET: Selv om tannlegen er enig i at olje kan redusere bakterier i munnen, understreker hun at det ikke kan brukes som en behandling mot tannkjøttsykdommer eller tannråte.  Foto: Fotolia
ERSTATTER IKKE TANNLEGEBESØKET: Selv om tannlegen er enig i at olje kan redusere bakterier i munnen, understreker hun at det ikke kan brukes som en behandling mot tannkjøttsykdommer eller tannråte. Foto: Fotolia Vis mer

Men når er det best å gjøre det?

Det er tross alt fort gjort å gjøre feil - som i senere tid når vi har fått vite at en tannpuss etter et glass med appelsinjuice faktisk kan skade tennene våre.

Ifølge Grazia Daily er det best å skylle munnen med olje på morningen, da nivåene av bakterier i munnhulen er på sitt høyeste. Skyll derfor munnen kort tid etter at du har stått opp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer