Ramsløk

Har du hørt om ramsløk?

Trendmat du selv kan plukke.

RAMSLØK: Ramsløk har en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter.  Foto: gossip7 - Fotolia
RAMSLØK: Ramsløk har en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter. Foto: gossip7 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Følger du med på mattrender vet du at hjemmelaget er «in». Ølet skal være hjemmebrygget, maten laget fra bunn og nå skal du ikke kjøpe løken i butikken. Den skal du plukke på neste skogtur.

LES OGSÅ: Ikke kast gammel løk

Vil ha kortreist mat

Forsker ved Bioforsk, Mette Goul Thomsen, tror ramsløkens fremmarsj i 2015 dreier seg om nordmenns interesse for kortreist mat.

- Generelt er det blitt stor interesse for lokale produkter, ville matplanter og det mer «genuint» norske. I denne sammenheng er Ramsløk en gammel matplante med kjent bruk langt tilbake i tiden. 

Bioforsk jobber nå med å undersøke hvor stor høsting av blader planten tåler på grunn av ramsløken plutselige popularitet.

- Den har også en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter, sier Thomsen.

RAMSLØK: Alle matentusiasters våte drøm er å finne en eng med ramsløk. Foto: Scanpix
RAMSLØK: Alle matentusiasters våte drøm er å finne en eng med ramsløk. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grønne grønnsaker

Fakta om ramsløk

Før du pakker sekken og drar ut på din første ramsløkjakt kan det være lurt å ta med seg disse tipsene.

  • Ramsløk vokser vilt og er vanlig i kyst- og fjordstrøk i fra sør og opp til Trøndelag. Den finnes i løvskog og noen ganger barskog på fuktige, næringsrike områder.
  • Høsting er vanligvis fra av april til juni. Bladene må plukkes mens de er grønne og friske, og blomstene hvite og friske.
  • Ramsløk har lignende virkestoffer som hvitløk, blant annet eteriske oljer.
  • Urten inneholder også aldehyder, mineraler, salter og ganske mye vitamin C. I folkehelsen er ramsløk kjent som en sterk antioksidant, blodrensende og kolesterolsenkende. På grunn av sterke antibakterielle egenskaper kan ramsløk brukes til å øke holdbarheten i andre matvarer.
  • Ramsløk sies å ha en mildere virkning enn hvitløk.
  • Du kan bruke hele planten og den kan erstatte flere smaker opp mot løk og hvitløk. Friske ramsløkblad kan brukes i salater og supper, og ikke minst til pesto. Rekker du ikke bruke bladene ferske kan de fryses.
  • Bruk luktesansen på ramsløkjakt! Ramsløk kan fort forveksles med Liljekonvall på utseendet, som i tillegg er giftig. Derfor kan et godt tips være å lukte om du er i tvil. Kjenner du en kraftig dunst av hvitløk kan du trygt plukke den med deg.
     

LES OGSÅ: Tre grønnsaker det er verdt å spise

Vårlige oppskrifter

Er du usikker på hva du kan lage av ramsløk? Knut Magne Whist, som sammen med andre matentusiaster driver nettsiden Kulinarisk.no der målet er å inspirere folk til lage mat og drikke fra bunn av, forteller at ramsløken er perfekt som tilbehør til vårlige salater og til grillretter og ferskpoteter

Her er to oppskrifter med ramsløk som virkelig kan friske opp middagen.

Potetsalat med ramsløk

Dette trenger du:

  • ¾ kg kokte ferskepoteter
  • ½ dl ramsløk, del bladene i to
  • 2 dl ferske erter
  • 1 bunt vårløk
  • 1 bunt gressløk
  • ¼ dl hvitvinseddik
  • 2 ts grovkornet sennep
  • ½ dl olivenolje
  • Salt og pepper
     

Slik gjør du: Skjær potetene i to eller fire avhengig av størrelse, og skjær vårløken i tynne skiver. Ha i ertene. Pisk eddik, sennep, olivenolje, salt og pepper sammen, og hell dressingen over potetene, vårløken og ertene. Klipp gressløk over og bland forsiktig det hele sammen, og la salaten trekke i minst 10 minutter før servering.

PESTO: Hva med å lage en smakfull pesto av ramsløk?  Foto: Duan Zidar - Fotolia
PESTO: Hva med å lage en smakfull pesto av ramsløk? Foto: Duan Zidar - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig kutte løken

Ramsløkpesto

Dette trenger du:

  • Ca. 20 ramsløksblader
  • 1 bunt bredbladet persille
  • 30 g ferskt brød uten skorpe
  • 50 g hasselnøtter
  • 2 dl kaldpresset rapsolje
  • Havsalt og nykvernet pepper
  • Litt sukker eller honning
     

Slik gjør du: Skyll ramsløk og persille, og la dem renne helt av før du plukker dem i grove biter. Du må gjerne bruke litt av stilkene. Legg ramsløk, persille, brød, hasselnøtter og rapsolje i en blender, og kjør til en grov masse.Smak til med salt, pepper og sukker/honning.  Bruk ramsløkpestoen som dip til f.eks. fisk, kylling eller kjøtt. Du kan fryse pestoen i små porsjoner, ellers holder den seg godt i kjøleskapet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer