Ramsløk

Har du hørt om ramsløk?

Trendmat du selv kan plukke.

RAMSLØK: Ramsløk har en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter.  Foto: gossip7 - Fotolia
RAMSLØK: Ramsløk har en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter. Foto: gossip7 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Følger du med på mattrender vet du at hjemmelaget er «in». Ølet skal være hjemmebrygget, maten laget fra bunn og nå skal du ikke kjøpe løken i butikken. Den skal du plukke på neste skogtur.

LES OGSÅ: Ikke kast gammel løk

Vil ha kortreist mat

Forsker ved Bioforsk, Mette Goul Thomsen, tror ramsløkens fremmarsj i 2015 dreier seg om nordmenns interesse for kortreist mat.

- Generelt er det blitt stor interesse for lokale produkter, ville matplanter og det mer «genuint» norske. I denne sammenheng er Ramsløk en gammel matplante med kjent bruk langt tilbake i tiden. 

Bioforsk jobber nå med å undersøke hvor stor høsting av blader planten tåler på grunn av ramsløken plutselige popularitet.

- Den har også en meget god smak og setter en spennende spiss på mange retter, sier Thomsen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grønne grønnsaker

Fakta om ramsløk

Før du pakker sekken og drar ut på din første ramsløkjakt kan det være lurt å ta med seg disse tipsene.

  • Ramsløk vokser vilt og er vanlig i kyst- og fjordstrøk i fra sør og opp til Trøndelag. Den finnes i løvskog og noen ganger barskog på fuktige, næringsrike områder.
  • Høsting er vanligvis fra av april til juni. Bladene må plukkes mens de er grønne og friske, og blomstene hvite og friske.
  • Ramsløk har lignende virkestoffer som hvitløk, blant annet eteriske oljer.
  • Urten inneholder også aldehyder, mineraler, salter og ganske mye vitamin C. I folkehelsen er ramsløk kjent som en sterk antioksidant, blodrensende og kolesterolsenkende. På grunn av sterke antibakterielle egenskaper kan ramsløk brukes til å øke holdbarheten i andre matvarer.
  • Ramsløk sies å ha en mildere virkning enn hvitløk.
  • Du kan bruke hele planten og den kan erstatte flere smaker opp mot løk og hvitløk. Friske ramsløkblad kan brukes i salater og supper, og ikke minst til pesto. Rekker du ikke bruke bladene ferske kan de fryses.
  • Bruk luktesansen på ramsløkjakt! Ramsløk kan fort forveksles med Liljekonvall på utseendet, som i tillegg er giftig. Derfor kan et godt tips være å lukte om du er i tvil. Kjenner du en kraftig dunst av hvitløk kan du trygt plukke den med deg. 

LES OGSÅ: Tre grønnsaker det er verdt å spise

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer