RÅ? Det finnes både mørk, lys og hvit sjokolade, men visste du at det også finnes rå sjokolade? Foto: (c) Letizia LE FUR /Photononstop/Corbis/All Over Press
RÅ? Det finnes både mørk, lys og hvit sjokolade, men visste du at det også finnes rå sjokolade? Foto: (c) Letizia LE FUR /Photononstop/Corbis/All Over Press Vis mer

Råsjokolade

Har du hørt om råsjokolade?

Skal ha et høyere innhold av næringsstoffer.

KK.NO: Det er ikke lenger noen hemmelighet at sjokolade kan være sunt. Hvert fall i små doser, og særlig hvis du går for de mørke variantene.

Det utføres stadig nye studier på sjokolade og dens innhold av næringsstoffer som kan gi oss flere helsegevinster.

Noen går til og med så langt som å påstå at mørk sjokolade kan regnes som en grønnsak.

De siste årene har det også blomstret opp en ny sjokoladevariant som roses opp i skyene av flere kostholdsentusiaster. Nemlig råsjokolade.

Men hva er det egentlig, og hvordan skiller det seg fra de andre sjokoladene på markedet?

LES OGSÅ: Hvilken mørk sjokolade bør du velge?

Ikke høy varmebehandling

– Forskjellen på råsjokolade og vanlig kjøpesjokolade av for eksempel typen 70 prosent kakao, er nokså stor.

- Den største forskjellen er næringsinnholdet og innholdet av raffinert sukker, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog og eier av firmaet Sprudlende Sunn, til KK.no. Hun er opptatt av naturlig og ren mat, og arrangerer også kurs for hvordan du selv kan lage sunnere snop hjemme på ditt eget kjøkken.

RÅ BØNNER: Mens vanlig sjokolade lages på kakaobønner som er varmebehandlet på rundt 150 grader, blir råsjokoladen laget av kakaobønner som varmes opp til maks 40 grader.  Foto: Mint Images/REX/All Over Press
RÅ BØNNER: Mens vanlig sjokolade lages på kakaobønner som er varmebehandlet på rundt 150 grader, blir råsjokoladen laget av kakaobønner som varmes opp til maks 40 grader. Foto: Mint Images/REX/All Over Press Vis mer

– Jeg er veldig opptatt av kvaliteten på produktene og velger rå sjokolade hovedsakelig fordi råvarene er fullstendig ubehandlet, og ikke varmet opp ved høye temperaturer, eller raffinert, sier hun videre. 

Ved vanlig fremstilling av kakaoprodukter blir kakaobønnene ristet ved svært høye temperaturer og utsatt for flere påfølgende varmeprosesser som går over flere døgn. 

– Rå kakaoprodukter blir derimot ikke ristet, men skånsomt tørket i solen før de deretter bearbeides under lav varme for å bevare mest mulig næring, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter

Ikke nok forskning på området

Forskjellen på råsjokolade og vanlig sjokolade handler med andre ord ikke så mye om ingrediensene, men mer om hvordan ingrediensene er behandlet. 

Mens vanlig sjokolade lages på kakaobønner som er varmebehandlet på rundt 150 grader, blir råsjokoladen laget av kakaobønner som er tilnærmet rå. Dette sies å skulle utgjøre en stor forskjell på innholdet av næringsstoffer, og da især antioksidantene.

Professor i biokjemi ved Heriot-Watt University, Martin Schweizer, sier til BBC at forskningen på råsjokolade fortsatt er på et tidlig stadium, og man bør være forsiktig med å kalle dette for «supermat» før man har fått studert dette nærmere.

LAGE SELV: Du kan fint lage råsjokolade hjemme på eget kjøkken. Det gir deg også muligheten til å selv kontrollere mengden søtstoffer du får i deg. Foto: (c) Plewinski, Antje/the food passionates/Corbis/All Over Press
LAGE SELV: Du kan fint lage råsjokolade hjemme på eget kjøkken. Det gir deg også muligheten til å selv kontrollere mengden søtstoffer du får i deg. Foto: (c) Plewinski, Antje/the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer

Mange er likevel overbevist om at råsjokolade er et bedre valg, men det eneste man kan si med sikkerhet er at du ved å lage sjokoladen hjemme i hvert fall kan kontrollere innholdet av sukker. 

LES OGSÅ: Slik lager du et sunnere sjokoladepålegg selv

Enkelt å lage selv

Ifølge Hansen kan man fint lage råsjokolade selv. Da bruker man skånsom bearbeiding av kakaoproduktene og varmer sjokolade forsiktig opp over vannbad, slik at den ikke overstiger en temperatur på 38-40 grader. 

– På den måten bevares alle de fantastisk gode næringsstoffene på en fin måte. Resultatet man sitter igjen med er en mørk sjokolade med få ingredienser, som er næringsrik og gir kroppen en god dose verdifulle antioksidanter, sier hun. 

Kakao inneholder en rekke gode antioksidanter, og ifølge forskning skal de ha en god innvirkning på blodårene og dermed kunne beskytte oss mot hjerte-karsykdom. Kakaoens mange næringsstoffer sies også å kunne minske risikoen for diabetes, kreft og beinskjørhet. 

– Bruker man i tillegg gode søtningsalternativer som for eksempel kokossukker, vil sjokoladen stille i en klasse for seg både på smak, næringsinnhold, og på hvordan den påvirker blodsukkeret vårt, forklarer hun.

HJEMMELAGET: Prøv deg på Hansens enkle oppskrift på hjemmelaget råsjokolade med gojibær. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
HJEMMELAGET: Prøv deg på Hansens enkle oppskrift på hjemmelaget råsjokolade med gojibær. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

Gojisjokkis

Oppskrift fra: Sprudlende Sunn

Til en stor plate trenger du:
100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
40 g finmalt kokosblomstsukker
1 ss yaconsirup eller 4-6 dråper stevia med smak
1 ts vaniljepulver
1 ss lechitinpulver (kan sløyfes)
Gojibær

Slik gjør du: Hakk kakaomassen og kakaosmøret i små biter, smelt dette skånsomt over vannbad og bland i søtningsmidler og vaniljepulver. Hvor søt du ønsker den er opp til deg. Stevia er fin å bruke til å regulere sødmen med. Visp alt godt sammen, hell sjokoladeblandingen i et tynt lag i bunnen av en silikonbrødform eller plastboks dekt med plastfolie, og bland i godt med gojibær.

Sett den i kjøleskapet til den har stivnet (cirka 30 minutter), eller i fryseren for å korte ventetiden(15-20 minutter). Ta den ferdige sjokoladen ut av formen, skjær biter og nyt. Oppbevar gjerne i kjøleskap. 

Sjekk KKs store årshoroskop!