SERIAL OG PODCAST: Plutselig snakket alle om Podkast og "Serial"... og vi vil vel ikke være bakpå vil vi vel? Foto: KK
SERIAL OG PODCAST: Plutselig snakket alle om Podkast og "Serial"... og vi vil vel ikke være bakpå vil vi vel? Foto: KK
Podkast

Har du hørt om «Serial?»

Derfor snakker ALLE om podcast nå.

KK.NO: Plutselig hørte «alle» på podkasten «Serial», denne krimserien fra virkeligheten som av mange er utropt til fjorårets beste dokumentar.

«Men hva i huleste er en podkast», tenkte jeg i mitt stille sinn – og følte meg litt som min nettanalfabete bestefar når nyhetsoppleseren sier «du kan lese mer om dette på våre nettsider».

Jeg googler og havner på en tre år gammel artikkel som spør «Er det ikke på tide å gjenoppdage den gode, gamle podkasten?» Gode, gamle, altså. Jeg må være hundre år.

– Podkast er ikke noe nytt, men Serial har på en måte satt litt fart i podkastuniverset og gjort det til et fenomen som fremstår som nyere enn det faktisk er, bekrefter medieviter Nils Petter Strømmen. Han er seniorkonsulent i TNS Gallup som måler folks medievaner, og sammenligner hypen rundt Serial med tv-serien «Twin Peaks» på begynnelsen av nittitallet.

– Serial er egentlig ikke noe annet enn et godt gammeldags hørespill fra den virkelige verden, eller en radiodokumentar. Selve historiefortellingen er ikke noe grensesprengende, det er mer det at den har åpnet folks øyne for radioens muligheter. For eksempel har NRK lenge hatt et radioarkiv på nett, men det er først med smarttelefonene det har blitt enkelt å streame eller laste ned, sier Strømmen.

LES OGSÅ: Kutt skjermtid før leggetid

De drøye, grove podkastpionerene Tusvik & Tønne

Blant dem som venter på det norske gjennombruddet for podkasten, er komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. I to og et halvt år har de laget den ukentlige podkasten Tusvik & Tønne, som har opparbeidet seg en solid menighet med 50.000 nedlastinger i uka. Men potensialet er så mye større, mener de.

TUSVIK & TØNNE: – Vi er drøye, grove, og like urettferdige mot oss selv som vi er mot andre, mener Sigrid om podkastene hun lager sammen med humormakker Lisa Tønne. Bildet er fra de deltok på Standup Aid på Latter i fjor sommer, der Lisa fleiper med sitt skjeve ansikt, mens Sigrid viser frem kryssbittet. Foto: All Over Press Norway
TUSVIK & TØNNE: – Vi er drøye, grove, og like urettferdige mot oss selv som vi er mot andre, mener Sigrid om podkastene hun lager sammen med humormakker Lisa Tønne. Bildet er fra de deltok på Standup Aid på Latter i fjor sommer, der Lisa fleiper med sitt skjeve ansikt, mens Sigrid viser frem kryssbittet. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– Vi drømmer om at Norge skal oppdage podkast slik som Sverige. Der er det dritsvært, sier Sigrid Bonde Tusvik.

Tusvik & Tønne har vært norske pionerer på feltet siden Lisa laget en TV-pilot, en prøveepisode av en TV-serie. Serien ble ikke noe av, men blant gjestene i piloten var Sigrid. Kjemien var umiddelbar, skravla gikk ustanselig.  

 – Vi begynte å snakke om at vi burde lage radio sammen. Det var kjæresten min Martin som foreslo podkast, han er en oppegående fyr som vet hva som er det aller siste der ute i den store verden, forteller Sigrid.

I Tusvik & Tønne tar de to damene for seg ukas nyhetssaker på sitt vis. I kjent stil har de ingen sperrer, og sier det de tenker og andre gjerne ikke tør å si høyt.

– Samtidig er vi ekstremt personlige. Vi er drøye, grove, og like urettferdige mot oss selv som vi er mot andre, mener Sigrid.

Selv hører hun helst på de svenske humorpodkastene, som Filip och Fredrik og Värvet. Og hun har nylig oppdaget Serial.

– Jeg var litt treig der, medgir hun.

LES OGSÅ: Sigrid Bonde Tusvik: Jeg vurderer å gå fra Martin tre ganger om dagen

Har podkasten nå begynt å gro litt på deg også, sier du?

Det begynner å demre for meg at podkasten faktisk er en gave til alle oss multitaskende kvinner. Selv om vi elsker gode bøker og tv-serier, er de passiviserende og altoppslukende.

Du kan ikke se en tv-serie mens du går tur eller vasker huset, du kan ikke lese en bok mens du gjør noe annet. Derav sjefens erkjennelse av at det aldri hadde vært ryddigere hjemme hos henne enn da hun var hekta på Serial – den timen som ble frigitt hver uke i høst plugget hun i øreproppene og ryddet uten å legge merke til alt hun fikk gjort før hun var ferdig.

POPULÆRT: Podcast har plutselig blitt "på moten" igjen. Foto: Fotolia
POPULÆRT: Podcast har plutselig blitt "på moten" igjen. Foto: Fotolia Vis mer

Og du – skulle du fortsatt sparke litt blygt i grusen over å være det siste mennesket på jorden som oppdaget podkasten, så gjør det ingen verdens ting: For som med tv-serier er det jo sånn, at de som oppdager det sist har mest å boltre seg i. Og endelig kan selv boden bli ryddig!

LES OGSÅ: Slik får du orden på kaoset

Bli en podkast-lytter du også!

Du trenger en mobil med nett­tilgang, nettbrett, mp3-spiller eller en pc. Headset om du ikke vil kringkaste for omgivelsene.

Podkaster kan streames eller lastes ned fra iTunes, eller direkte fra podkastens nettside. Eller du kan laste ned en app som for eksempel Audible eller Stitcher. De lar deg streame, spare i din egen liste eller laste ned, og sender deg oppdateringer når det er noe nytt du bør sjekke ut. På de nyeste telefonene følger en egen podkast-app med.

Dette er Serial

(i tilfelle du også har lurt litt)

Verdens – og Norges mest nedlastede podkast. Ifølge New York Times den serien som har gitt podkasten et gjennombrudd.

Av mange utropt til fjorårets beste dokumentar, uansett plattform. Lagt ut første gang 3. oktober i fjor på amerikansk iTunes.

En reporter fra det populære kvalitetsprogrammet «This American Life» har brukt et helt år på å etterforske en drapssak. Resultatet er tolv timelange episoder som tar for seg alle aspekter ved etterforskningen, der både mannen som er fengslet for drapet og vitner intervjues. Serialpodcast.org.

Saken står også å lese i KKs rikholdige påskenummer, som kom i salg fredag 20. mars.

 

Til forsiden