Svartkål

Har du hørt om svartkål?

Hevdes å være den nye «supergrønnsaken».

SUPERMAT: Ifølge ernæringseksperter er svartkål svært bra for helsen, og kan være med på å forebygge blant annet kreft. Foto: NTB Scanpix
SUPERMAT: Ifølge ernæringseksperter er svartkål svært bra for helsen, og kan være med på å forebygge blant annet kreft. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Visste du at svartkål, eller Cavolo Nero som den heter på italiensk, er en av de aller sunneste grønnsakene du kan spise?

Bladkålen er proppfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Italienerne spiser mye av den og nå begynner også nordmenn å få øynene opp for den supersunne grønnsaken. 

LES OGSÅ: Spis 100 gram kål om dagen

Vitamin A, C og E

- Generasjoner av italienerne har satt pris på Cavolo Nero som en allsidig, velsmakende grønnsak, forteller ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i frukt- og grønnsaksdistributøren Bama til KK.no.

Og det er nettopp kombinasjonen av den gode smaken og alle de sunne næringsstoffene, som gjør at du bør velge akkurat denne kålen til matlagingen. 

Svartkål er i likhet med grønnkål spesielt rik på vitamin A, C, og E.

- Generelt er det slik at jo mørkere grønnsaken er, desto mer antioksidanter er det i den. Det er tusenvis av andre aktive stoffer i svartkål og grønnkål, som også er med på å gjøre dette til en supergrønnsak.

Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, tror vi snart kommer til å se mer svartkål i norske butikker. 

- Dette er et spennende produkt som minner om grønnkål, og som har de samme bruksegenskaper som grønnkål og spinat. Og så er den jo proppfull av næringsstoffer! Det er ingen tvil om at den har supre egenskaper. Jeg vil anta at dette er et produkt vi vil se mer og mer til i fremtiden, sier Guldbrandsen til KK.no.

LES OGSÅ: Slik lager du sunn chips!

HØSTSUPPE: Svartkål passer perfekt i som ingrediens i suppe. Foto: NTB Scanpix
HØSTSUPPE: Svartkål passer perfekt i som ingrediens i suppe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik bruker du svartkål

Svartkål dyrkes og spises mye i Toscana, området i Italia hvor den også har sitt opphav.

Ifølge Bama ligner den litt på en overvokst kryssing mellom kinakål og spinat, men smaker mer som savoy-kål med en litt nøtteaktig ettersmak.

Kålen egner seg som bladmiks i salat sammen med for eksempel hjertesalat, romamosalat, iceberg, ruccula eller endives. I supper og stuinger eller som tilbehør til middagen til avveksling fra blomkål, brokkoli eller spinat.

I Norge dyrkes svartkål flere steder, blant annet på Vang gård på Toten, og bonde Per Odd Gjestvang forteller til KK.no at han synes det er gøy å få være med på å teste ut nye kåltyper:

- Det er jo fantastisk og spennende. Vi har dyrket sortkål i noen år nå, og tror veldig på at dette er et bra produkt for forbrukerne, sier han til KK.no.

Ifølge Bama kan forskningsdirektør Einar Risvik i matforskningsinstituttet Nofima Mat bekrefte at alle kåltyper er sunt for helsen.

- Når det gjelder sunnhet og helse, så kan man ikke forandre alt. Men man kan ta skritt i riktig retning, for eksempel gjøre hverdagsmaten litt sunnere. Og en av de matproduktene vi opplagt bør spise mer av, er kål, sier han.

LES OGSÅ: Ikke kok kålen

KÅL: Her ser vi romanesco, lilla blomkål, orange blomkål, sisskål, blomkål, svartkål og hvitkål. Ifølge forskningsdirektør Einar Risvik i matforskningsinstituttet Nofima Mat er kål noe vi absolutt burde spise mer av.  Foto: NTB Scanpix
KÅL: Her ser vi romanesco, lilla blomkål, orange blomkål, sisskål, blomkål, svartkål og hvitkål. Ifølge forskningsdirektør Einar Risvik i matforskningsinstituttet Nofima Mat er kål noe vi absolutt burde spise mer av. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan forebygge kreft

Ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh er kål en svært næringstett grønnsak.

- Samtidig inneholder de få kalorier, har hun tidligere fortalt til KK.no.

Men det er ikke bare for vekten at kål er gunstig, ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har tidligere fortalt til KK.no at kål også bidrar til å minske risikoen for å få kreft.

- Spis finsnittet kål, det kan ha en forebyggende effekt mot kreft, sier hun og viser til en kinesisk studie som viser at kvinner som spiser mye kål, kan ha lavere kreftrisiko enn sine ikke-kålspisende medsøstre.

Tre porsjoner kål, brokkoli eller grønnkål per uke skal også ha vist seg å beskytte like godt, eller bedre enn tomat, mot kreft i prostata.

Svartkål skal ha en mørkegrønn farge, nesten blågrønn. Den oppbevares best i papirpose i kjøleskapet, og holder seg tre, fire dager.  

Det er imidlertid ikke bare salater, supper og stuinger svartkål passer til. Hva med å prøve en svartkålpai eller en svartkålsmoothie? Her får du Bamas oppskrifter på pai og smoothie:

Svartkålpai

4 porsjoner - Oppskrift fra Bama
 
PAIDEIG
125 g margarin
125 g sammalt fint hvetemel
125 g hvetemel
1 dl kaldt vann
 
FYLL
150 g svartkål, vasket og strimlet
1 hvitløksfedd, finhakket
2 egg
2 dl kesam naturell
100 g revet ost
Olivenolje
Kvernet pepper etter smak
 
Slik gjør du:
Smør en rund form, ca. 22 cm i diameter. Smuldre margarinen inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 ˚C i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.
 
Fres svartkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til kålen mykner noe. Fordel svartkålen utover tertebunnen og dryss over osten. Visp sammen egg og kesam, krydre lett med kvernet pepper (litt revet muskat er også godt).

Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 ˚C i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.

Svartkålsmoothie

2 porsjoner - Oppskrift fra Bama
 
1 banan i biter, gjerne frossen
3 blader svartkål
5 dl melk
2 ts agavesirup
1 ss sesamfrø
 
Kjør alt jevnt i en blender, server kaldt. Pynt gjerne med mer sesamfrø.

Svartkålbiff

kilde: Happymom.no

Oppskrift på 10 biffer:

6.5 dl vann kokes opp. Ha i 2 ss olivenolje og 1 ss buljongpulver/evt 1 buljongterning. Finhakk en liten halv chili uten frø/evt 1 hvitløksbåt/evt en liten halv rødløk, skvis en halv lime/evt en liten skvis sitron og ha det oppi vannet sammen med oppskåret svartkål (fjern den grove stilken). Småkok i 5 minutter før du heller oppi 1.5 dl polenta litt etter litt samtidig som du rører.

Så fort du har en tyktflytende masse er det klart til å helles over i en smurt brødform/silikonform. NB! Sett til avkjøling – behøver ikke stå i kjøleskapet – 1 time eller 3.

Massen er ferdig når den er helt stiv, og da skjærer du skiver som du steker i olje på middels varme til de er lett gyllne og gjerne litt crispy.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer