SWINGING OG PARTNERBYTTE = SPENNINGSMOMENT: Swinging og partnerbytte er vanligere enn man kanskje skulle tro. Foto: llhedgehogll - Fotolia
SWINGING OG PARTNERBYTTE = SPENNINGSMOMENT: Swinging og partnerbytte er vanligere enn man kanskje skulle tro. Foto: llhedgehogll - FotoliaVis mer

Sex

Har du hørt om swingers?

Den spesielle formen for seksualliv er utbredt også her til lands.

KK.NO: Alle som har vært sammen med sin bedre halvdel i lang tid vet hvor vanskelig det kan være å holde sexlivet spennende. Dere kjenner hverandre ut og inn, og den elektriske nyforelskelsen glir over i hverdag. Dere har prøvd det meste, og kanskje allerede oppfylt alle fantasier dere har delt med hverandre.  

Så finnes det de som aldri får orgasme med kjæresten, eller de som har fantasier eller fetisjer partner ikke vil være en del av. I disse tilfellene finnes det både kvinner og menn som tyr til «swinging» og partnerbytte.

«Swinging» og partnerbytte i Norge

Det er lett å tenke at det antageligvis ikke oppstår så ofte i Norge, men ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, er dette vanlig hvor enn du er.

– Det er vanligere enn man tror, men det er vanskelig å oppgi noen tall. Siste landsomfattende seksualvaneundersøkelse ble utført i 2002, da med bare ett spørsmål om partnerbytte, forteller hun til KK.no.  

Selv om du kanskje tviler på det, kan du ha passert swingersklubber flere steder.

– Det finnes flere swingersklubber i Norge. Alle større byer har dem. Og så er det jo selvsagt slik at det er enkelt å finne dem på nettet. Det er ikke problem å finne noe innenfor rimelig nærhet dersom man vil prøve det.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

KJEDELIG: Etter årevis sammen kan det samme gamle bli for traust. Foto: Sergey Nivens - Fotolia
KJEDELIG: Etter årevis sammen kan det samme gamle bli for traust. Foto: Sergey Nivens - Fotolia Vis mer

En risikosport for par

Gamnes er imidlertid usikker på hvor lurt det er å kaste seg på denne bølgen.

– Risikosport kalles det i mitt fag. Det kan bli problematisk med partner, da det er umulig å forberede seg på følelsene som kan dukke opp i ettertid. En fantasi er uskyldig, du kan tenke det du vil. Idet du skal gjøre dette om til virkelighet er det et veldig stort steg.

Uansett hvor mye situasjonen har blitt diskutert og vurdert i forkant kan reaksjonene være vonde og ødeleggende.

– Reaksjonene som kommer i ettertid, uansett hvor mye man har snakket om det tidligere, kan være vanskelige. Til tross for regler eller kontrakter som er satt opp på forhånd kan man ikke styre sine egne eller partners følelser.

Men, folk er forskjellige, og med tanke på at dette faktisk er ganske utbredt, fungerer det nok bedre for noen enn for andre. Hvilket også er ganske naturlig.

– For mange fungerer det nok helt fint, det blir bare et spenningsmoment. For andre dukker sjalusi, usikkerhet og skam opp, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Har du lite sexlyst?

PROBLEMATISK: Dersom en av dere har en god opplevelse med noen andre, kan følelsen av utilstrekkelighet ødelegge mye for forholdet deres.  Foto: Africa Studio - Fotolia
PROBLEMATISK: Dersom en av dere har en god opplevelse med noen andre, kan følelsen av utilstrekkelighet ødelegge mye for forholdet deres. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

Kan resultere i usikkerhet

– Det kan bli svært komplisert. Kanskje har du en opplevelse med en annen person du ikke kan få med egen partner. Dette gjør naturligvis partner usikker på seg selv, og kan ende med å ødelegge hele forholdet.

Mange sliter med å få nok tenning med kjæresten, og noen har vanskelig for å få orgasme.

– Si at en kvinne får orgasme med en annen mann enn partner, det er åpenbart at dette vil bli vanskelig i ettertid. De kan slite veldig med det, følelsen av utilstrekkelighet.

Er dette noe du vurderer å prøve ut, er det viktig at du husker å beskytte deg skikkelig.

– Disse aktivitetene kan være farlige med tanke på sykdommer. Man kjenner ikke bakgrunnen til en helt tilfeldig partner, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Dette får oss til sengs

FANTASI: Det er veldig vanlig å fantasere om å ha sex med andre enn partner.  Foto: Vasily Merkushev - Fotolia
FANTASI: Det er veldig vanlig å fantasere om å ha sex med andre enn partner. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia Vis mer


Partnerbytte er vanligere

– Noe vanligere er nok partnerbytte, særlig dersom man ikke bor i nærheten av en swingersklubb, sier Gamnes.

– Det er vanlig å få med en venn, en person du kjenner og stoler på. Kanskje et godt vennepar.

Ikke alle går så langt som å oppsøke en klubb eller å bytte partner med noen de kjenner. En av de aller vanligste sexfantasiene der ute er trekant eller gruppesex. Dette skiller seg litt fra de overnevnte formene for seksuell relasjon.

– Dette er en veldig vanlig fantasi. Sex med noen andre. Det er veldig mange som en eller annen gang i løpet av livet finner ut at de skal prøve det.

LES OGSÅ: Vitaminet som kan øke lysten

EKSPERT: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Foto: Fotografhilde.no
EKSPERT: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Foto: Fotografhilde.no Vis mer

Private treff er vanligst

Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Hun er på sin side usikker på hvor mange swingersklubber det finnes i Norge, og mener at det er private swingerstreff som inntreffer oftest.

– Det er få swingersklubber i Norge, men det er flere som selv arrangerer lokale swingerstreff som privatpersoner. Swinging kan sees på som en del av en livsstil, hvor både det sosiale og det seksuelle er en del.  

Det går også an å oppsøke disse stedene som enslig og eventyrlysten.

– Man kan oppsøke swingersmiljøer som par eller som singel, da helst som singel kvinne. Som singel mann kan det være utfordrende å få innpass. Ulike klubber har ulike profiler, sier Aasland.

LES OGSÅ: Gutta vil at du skal ta initiativet 

MANGE FORBLIR LYKKELIGE: Det er ikke alle som er så sjalu av seg.  Foto: laszlolorik - Fotolia
MANGE FORBLIR LYKKELIGE: Det er ikke alle som er så sjalu av seg. Foto: laszlolorik - Fotolia Vis mer

Veldig individuelt

– Som alt annet er også tenningsmønster og teknikk når det kommer til seksualitet helt individuelt. Det å oppsøke og være delaktig i swingersmiljøer er for mange det naturligste i verden, mens dette er fullstendig uaktuelt for andre. 

Dersom swinging er noe dere gjør som par, påpeker Aasland hvor viktig det er at dette er noe begge virkelig har lyst til. Å føle seg presset til å prøve det vil aldri kunne ende godt. 

– Skal man oppsøke miljøet er det viktig at begge er enig, og at begge har lyst. Det å ha en felles forståelse for hva som er akseptert og hva som ikke er akseptert, er meget viktig og det skaper trygghet, sier Aasland.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: