KK.NO: Blir du og partneren din stadig påminnet av venner og familie om at dere nærmere dere den beryktede syvårskrisen? Da har dere kanskje bare ristet på hodet og tenkt at det ikke er tilfelle.
Vel, aldri si aldri, tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at over halvparten av de som velger å skille seg, gjør dette etter å ha vært gift i fem til ni år.
Hva er egentlig årsaken til at mange parforhold begynner å slå sprekker etter akkurat syv år?
LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet
Tid og energi er en mangelvare
Ifølge Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, er det ikke uvanlig at parforholdet møter veggen etter syv år.
- Etter syv år sammen har de fleste blitt edru fra forelskelsens rus, samtidig som hverdagen er kommet for fullt, der tid og energi ofte er mangelvare. Fra å være to har dere nå kanskje blitt både tre og fire, og barn og familie krever sitt, i tillegg til egentid, trening og karriere.
- Sexlivet er kanskje ikke like sprekt som det en gang var, og mye er utforsket fra før – mange orker ikke tanken på sex en gang, da de er slitne etter en lang dag.
Videre forteller Søyland at det kan bli mye fokus på ting man «må» og «bør», og mindre fokus på hva man har lyst til og impulsiviteten blir ofte kneblet.
- En A4-hverdag kan slite på det beste parforhold dersom det ikke pleies, og etter en stund med dette savner man plutselig forelskelsen og griper seg selv i å tenke «er dette alt?», forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt
Ta syvårskrisen som den kommer
Dersom du og partneren din har vært sammen en stund og føler at forholdet deres står i fare for en syvårskrise, mener Søyland dere ikke bør være redde for at dette vil skje.

Hun mener nemlig at en slik krise ikke er noe å frykte, da det er en mulighet til å revitalisere et forsømt parforhold – å blåse liv i kjærligheten.
- Det er gjerne lett å tro at kjærligheten fikser alt, men i stedet for å frykte en krise er det viktig å være klar over at vedlikeholdsfrie relasjoner finnes ikke.
- Det er så lett å finne forklaringer på hvorfor sexlivet er så labert for tiden – som kan være reelle nok, men det viktigste er å forebygge kriser – det å prate åpent sammen og avstemme forventinger og behov mens kjærestelivet ennå lever i beste velgående. Når krisen kommer kan det dessverre være for sent – for noen.
Videre forteller hun at det er også viktig å huske på at kjærlighet ikke er noen bestemte følelser som bare ER der. Kjærlighet er HANDLING, som skaper enda sterkere bånd og følelser.
Her er Søylands råd til hvordan dere kan forebygge syvårskrisen:
- Unngå «har ikke tid» «orker ikke» «har ikke råd» - prat heller om hva som er mulig å få til.
- Kyss hver dag – og prioriter minimum 2 kjæresteturer i året (trenger ikke bli dyrt om dere bare er litt kreative).
- Ha en åpen dialog om det som klemmer i stedet for å utsette den viktige praten.
- Finn ut hva som er hverandres kjærlighetsspråk – og fyll opp tanken.
- Få fart på sexlivet – fortell åpent om dine ønsker, drømmer og behov.
- Ha det gøy både med og uten barn – positive opplevelser skaper masse følelser og er en god buffer mot hverdagsgruff.
- Vis barna at dere er glad i hverandre, det er den flotteste gaven de kan få.

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd
Viktig å søke profesjonell hjelp
Dersom forholdet deres allerede står i fare for et brudd, mener Søyland det er viktig at dere ikke gir opp, men oppsøker profesjonell hjelp.
- Problemer og kriser er rett og slett noe naturlig og sunt som rammer de fleste forhold før eller siden – men det er viktig å søke profesjonell hjelp i stedet for å bagatellisere problemene eller bare bryte opp.
For selv om det er vanskelig å være i en krise kan utfallet bli mye bedre enn du frykter.
- Parforhold som tar krisen som en utviklingsprosess får et sunnere og mer harmonisk relasjon. Det er ikke tilfeldig at jeg som parterapeut spøker med at jeg skulle skrevet ut en krise til alle par.
- I terapirommet har jeg nemlig vært vitne til at kriser har vekket mange sovende flotte fasadeforhold. Gresset er grønnest der det blir vannet – det gjelder også i kjærlighet, forteller hun.