Supermat

Har du hørt om teff?

Ny favoritt blant Hollywood-stjerner som Gwyneth Paltrow og Victoria Beckham.

TEFF: Teff - som er frøet på toppen av dette brødet, kommer opprinnelig fra det nordøstlige Afrika, men blir stadig mer populært i østen, ettersom frøene er en kilde til en rekke viktige næringsstoffer.  Foto: Fotolia/All Over Press
TEFF: Teff - som er frøet på toppen av dette brødet, kommer opprinnelig fra det nordøstlige Afrika, men blir stadig mer populært i østen, ettersom frøene er en kilde til en rekke viktige næringsstoffer. Foto: Fotolia/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hollywood-stjernene sparer ikke på noe når det kommer til å bevare sin sunne kropp og sitt vakre utseende.

Og mens enkelte sverger til billige og enkle triks - som Blake Lively, er det andre som bruker både mye tid og en god slump penger på å ta seg bra ut.

For eksempel pleier «Frustrerte fruer»-stjerneTeri Hatcher å bade i rødvin.

Også når det gjelder kosthold har stjernene noen triks i ermet. Blant annet Gwyneth Paltrow og Victoria Beckham sverger til et spesielt korn kalt teff, som skal være proppfullt av viktige næringsstoffer.

LES OGSÅ: Krydder urtene du bør skylle ekstra godt

IKKE FAN? Hvis du ikke er så glad i melk, eller meieriprodukter, kan teff-frø være et godt alternativ, ettersom frøene inneholder masse kalsium.  Foto: Fotolia
IKKE FAN? Hvis du ikke er så glad i melk, eller meieriprodukter, kan teff-frø være et godt alternativ, ettersom frøene inneholder masse kalsium. Foto: Fotolia Vis mer

Har du hørt om teff?

Det næringsrike kornet er en plante i gressfamilien som opprinnelig kommer fra det nordøstlige Afrika, og er en viktig kornsort blant annet i Etiopia og Eritrea.

I kjent Hollywood-stil, er imidlertid ikke kornet så billig, skriver Daily Mail.

400 gram med mel fra kornet koster visstnok rundt 7 pund, tilsvarende 72 norske kroner. Dette er nok ikke store summen for «Posh» - som gjerne bruker 800.000 kroner på en veske, men for oss andre kan det bli litt i overkant for en pose mel.

Teff-kornet er likevel en super kilde til mange viktige næringsstoffer. De små frøene inneholder mer kalsium enn noe annet fullkorn eller frø - faktisk omtrent samme mengde som en halv kopp med kokt spinat.

Teff-frøene er sagt å være den nye «quinoaen» - som tidligere har fått mye skryt for å være proppet med næringsstoffer, og evnen til å bekjempe frie radikaler i kroppen.

LES OGSÅ: Denne dingsen er helt genial

En god kilde til jern, protein og fosfor

I tilegg til kalsium, finner du også en rekke andre sunne næringsstoffer i teff-kornene - blant annet er de en god kilde til proteiner og jern.

Men de har også noen andre fordeler.

Fordi kornene er så små, består de hovedsakelig av kli og kime. Dette gjør at de har et veldig høyt næringsinnhold i forhold til andre kornslag, fordi klien og kimen er de mest næringsrike delene av kornet.

Kornet har et veldig høyt innhold av kalsium, fosfor, jern, kobber, aluminium, barium og tiamin.

Bruk frøene i supper for å gjøre den litt fyldigere, server dem sammen med ris, quinoa eller annet tilbehør til middagen eller mal dem slik at du kan bruke dem i melblandingen når du skal bake. Du kan også få kjøpt glutenfritt mel som er basert på teff, kalt teffmel.

Du kan lese mer om teff på Norsk cøliakiforening sine nettsider.

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne sverger til

QUINOA: Frøene er sagt å være den nye "quinoaen", som slett ikke er så verst med tanke på hvor mye skryt korntypen har fått.  Foto: Getty Images/iStockphoto
QUINOA: Frøene er sagt å være den nye "quinoaen", som slett ikke er så verst med tanke på hvor mye skryt korntypen har fått. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Inneholder en del kalorier

Selv om frøene er proppfulle av næringsstoffer, sies det at de inneholder en del kalorier, og derfor ikke er «slankemat».

De inneholder imidlertid bare litt mer kalorier enn quinoa - som har omkring 222 kilokalorier per kopp, med rundt 286 kilokaorier per kopp.

Kaloriinnholdet er likevel ingen grunn til å droppe dem.

Ifølge Sophie Kebede, eier av butikken «Tobia Teff», er det liten tvil om at næringsinnholdet i frøene gjør opp for at de inneholder en del kalorier.

Bare innholdet av kalsium kan for eksempel hjelpe til med å styrke skjelettet ditt, i tillegg til at kalsium i blodet er nødvendig for at nervesystemet, musklene og hjertet skal fungere optimalt.

TEFF KORN: Skal være veldig sunt og næringsrikt, og er en ny Hollywood-favoritt.  Foto: imagebroker / Alamy/All Over Press
TEFF KORN: Skal være veldig sunt og næringsrikt, og er en ny Hollywood-favoritt. Foto: imagebroker / Alamy/All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer