Gluten

Har du hørt om urkorn?

Kan være spesielt gunstig hvis du reagerer på gluten.

MINDRE GLUTEN: Urkorn er en samlebetegnelse på gamle kornsorter som ikke er foredlet for moderne industriell landbruksproduksjon. Disse skal inneholde flere næringsstoffer og mindre gluten enn vanlig hvetemel, rug og bygg.  Foto: Scanpix
MINDRE GLUTEN: Urkorn er en samlebetegnelse på gamle kornsorter som ikke er foredlet for moderne industriell landbruksproduksjon. Disse skal inneholde flere næringsstoffer og mindre gluten enn vanlig hvetemel, rug og bygg. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det har aldri vært like mye snakk om gluten og intoleranse som nå. Stadig flere styrer unna gluten når de velger i butikkhyllene, selv om de ikke har cøliaki. Enten fordi de merker at magen ikke er så glad i det, eller bare fordi man tror det er sunnere å holde seg unna. 

Mistenker du at magen din ikke tåler så mye gluten, kan urkorn være redningen.

ANBEFALER URKORN FOR SARTE MAGER: Berit Nordstrand er overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og har skrevet flere kostholdsbøker.
ANBEFALER URKORN FOR SARTE MAGER: Berit Nordstrand er overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og har skrevet flere kostholdsbøker. Vis mer

Her er det nemlig lavere innhold av gluten enn i vanlig korn, skal vi tro lege, foredragsholder og forfatter Berit Nordstrand.

Gluten er et protein kroppen tåler begrensede mengder av. Bytter vi ut det moderne hvetemelet med for eksempel urkorn er det mange ømfintlige mager som får det langt bedre, sier hun.

- Det er litt begrenset med forskning på de gamle kornsortene, nettopp fordi det er begrenset kommersiell interesse for det.

- Likevel er det en rekke studier som indikerer at både genetiske forskjeller, forskjeller i næringsinnhold og smakskvaliteter taler til fordel for de gamle kornsortene. Du kan få både bedre smak og flere byggeklosser per kalori i urkorn, samt svakere gluten. 

LES OGSÅ: Husk dette når du baker glutenfritt

Vanlig mel 

Ifølge Nordstrand inneholder vanlig mel gjerne såkalt supergluten, som kan sies å være frembrakt for å effektivisere bakeegenskapene til melet.  

Proteinet gluten består av gliadin og glutenin. Gliadin er stoffet som gjør at brød hever skikkelig, mens glutenin er stoffet som gjør at deigen binder seg.

To viktige egenskaper for mel som skal brukes i bakst altså, men det kan bli for mye av det gode for noen av oss. 

- For eksempel er moderne hvete framforedlet for å gi mest mulig siktet mel per areal, det vil si størst mulig avling med minst mulig skall, med høyt gluteninnhold av sterk kvalitet som gir høye og luftige boller og brød med kort hevetid, fortklarer Nordstrand.

STYRER DU UNNA GLUTEN? Da kan urkorn være løsningen.  Foto: Scanpix
STYRER DU UNNA GLUTEN? Da kan urkorn være løsningen. Foto: Scanpix Vis mer

Og nettopp derfor mener Nordstrand vi skal se tilbake til generasjonene før oss, og velge urkorn fremfor vanlig hvetemel, rug og bygg, om magen ikke tåler for mye gluten.

LES OGSÅ: Sover du ikke nok? 

Gir mer næring og mindre gluten 

Urkorn er egentlig en samlebetegnelse på gamle kornsorter som ikke er foredlet for moderne industriell landbruksproduksjon.

Det betyr, ifølge Nordstrand, at de har sine opprinnelige egenskaper intakt, både med henhold til næringsinnhold og dyrkningsteknikk.

- Avlingene er typisk mindre enn for moderne kornsorter, både fordi det er færre strå per areal på jordet, færre korn per aks og hvert enkelt korn er mindre, forklarer Nordstrand. 

URKORN: Gammel svedjerug er blant kornsortene som går under betegnelsen urkorn. I disse skal du finne mindre gluten, mer næring og kanskje til og med bedre smak.   Foto: Scanpix
URKORN: Gammel svedjerug er blant kornsortene som går under betegnelsen urkorn. I disse skal du finne mindre gluten, mer næring og kanskje til og med bedre smak. Foto: Scanpix Vis mer

- En konsekvens av dette er dermed at mengde gluten og stivelse per korn også er lavere enn i moderne industriell landbruksproduksjon, hvor kornsortene er foredlet fram for å gi best mulig bakeresultat med moderne baketeknikker.

Mistenker du at du er glutenintolerant, eller har du for sikkerhets skyld kuttet det ut fra kosten din, kan altså urkorn være tingen. 

Blant de gamle kornsortene som faller inn under betegnelsen «urkorn» finnes landhvete, de gamle speltsortene, emmer, enkorn og svedjerug

Flere og flere av kjedebutikkene tar nå inn urkorn som emmer og økologisk spelt, og ellers finner du urkorn i mindre spesialforretninger eller på nettet.

Ikke kutt ut gluten hvis ikke du må

Med alt pratet om gluten i samfunnet i dag, er det fort gjort å tenke at også du bør kutte det ut. 

Å kutte ut gluten uten at du er intolerant eller allergisk, er imidlertid ikke anbefalt. Ifølge Mette Svendsen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, kan det snyte kroppen for andre viktige næringsstoffer. 

GLUTENFRITT: Bør kun velges av de som faktisk har glutenintoleranse eller allergi.  Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press
GLUTENFRITT: Bør kun velges av de som faktisk har glutenintoleranse eller allergi. Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press Vis mer

- Å kutte ut gluten når man ikke trenger det lager unødige restriksjoner, som kan gjøre det vanskeligere å holde fokus på det som er viktig for et sunt kosthold.

I tillegg påpeker hun at magevondt kan ha mange årsaker, og at det ikke er sikkert du er glutenintolerant fordi du sliter med magen. 

- Vi har ikke data som kan si noe om dette, men mageproblemer kan ha mange årsaker. Mange kan tro at de er sensitive for gluten uten at det nødvendigvis er årsaken til problemene, sier hun til Kk.no. 

Andre korn for deg som vil unngå gluten

Mistenker du likevel at du helst ikke bør ha i deg for mye gluten, men synes alt dette med urkorn blir for omfattende, så finnes det også andre, mer tilgjengelige kornsorter som ikke holder gluten. 

- Gluten finnes i kornslagene hvete, rug og bygg. 

- Havre inneholder ikke gluten og det gjør heller ikke mel av mais, ris, hirse, bokhvete eller nøtter eller kikerter, forteller Svendsen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer