Sykdom

Har du hørt om vulvodyni?

Det kan være årsaken til smertene i underlivet og er ofte en grunn til at sex uteblir.

VULVODYNI: Tilstanden gir smerter i underlivet, ofte i forbindelse med samleie, og kan være svært plagsomt.  Foto: Sandor Kacso - Fotolia
VULVODYNI: Tilstanden gir smerter i underlivet, ofte i forbindelse med samleie, og kan være svært plagsomt. Foto: Sandor Kacso - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget med smerter i underlivet?

Etter et raskt søk på nettet har du kanskje allerede begynt å bekymre deg for alt fra kjønnsykdommer til livmorhalskreft.

Dersom du mistenker noe av dette er det først og fremst viktig at du utelukker disse årsakene, og ikke stiller diagnose basert på informasjon på nettet, men snakker med legen din.

Når det er sagt, kan det være flere årsaker til smerter i underlivet.

Én årsak til smerter nedentil, som ofte dukker opp i sammenheng med samleie, er kalt vulvodyni.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i toalettskålen

- Har hatt smerter i snart tre uker

I KKs spalte om sex og samliv denne uken, med psykolog og samlivsekpert, Peder Kjøs, får han inn et spørsmål fra en kvinne som er plaget med nettopp smerter i underlivet.

« Jeg har to ganger, med 14-dagers mellomrom, fått oralsex av partneren min. Begge gangene har det vært så vondt at jeg ikke har kunnet fullføre», skriver Trine.

«Nå har jeg i snart tre uker hatt smerter i klitorisområdet. Det er vanskelig å si bestemt hvor det er, men det er en slags verking rundt og på klitoris, og bak skambenet. Har du hørt om så langvarig smerte før, og når bør jeg oppsøke lege?»

På grunn av typen smerter hun har, er hun redd det kan skyldes vulvodyni.

- Vulvodyni er en smertetilstand som ofte beskrives omtrent slik som du gjør. Dessverre vet vi ikke så mye om årsaken. Herpes, kjønnsvorte og sopp, samt kremer mot disse sykdommene, kan gi slik sårhet og svie. Også overdreven vasking og barbering, forklarer Kjøs.

Som psykolog forteller Kjøs videre at han er opptatt av de psykologiske faktorene ved vulvodyni, og anbefaler leseren at det kan det være lurt å oppsøke en lege for å utelukke en eventuell infeksjon eller skade.

SEX: Tilstanden gjør det gjerne vanskelig å ha sex. Dersom du mistenker at du er rammet av vulvodyni, er det viktig at du oppsøker lege.
SEX: Tilstanden gjør det gjerne vanskelig å ha sex. Dersom du mistenker at du er rammet av vulvodyni, er det viktig at du oppsøker lege. Vis mer

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet

Rammer omkring 15 prosent av kvinner

Men hva er egentlig vulvodyni?

- Vulvodyni oppleves som en intens brennende og sviende følelse rundt hele eller deler av skjedeåpningen, har Rolf Kirschner, overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, tidligere uttalt til Sinnetshelse.no.

Ifølge nettsiden er det anslått at rundt 15 prosent av alle kvinner lider av vulvodyni i varierende grad. Kvinnene er som oftest i alderen 20 til 30 år, men også eldre kvinner kan rammes.

Ikke overraskende påvirker tilstanden ofte sexlivet.

Det er likevel mange som biter i seg smertene fordi de er engstelige for at det skal bli oppfattet som manglende lyst på sex.

- Det er nok en del mørketall fordi ikke alle søker hjelp for problemet, sier Kirschner, og forklarer at sykehuset har opprettet en spesialpoliklinikk for kvinner med disse plagene, kalt Vulvaklinikken (Les mer om den her).

Vulvodyni er en samlebetegnelse på to ulike typer tilstander:

  • VESTIBULITT (lokalisert provosert vulvodyni) rammer oftest unge kvinner. Plagene er ofte knyttet til samleie, og kan oppstå i forkant, under og i etterkant av et samleie. I de verste tilfellene beskriver kvinnene at det føles som kniver som stikker eller ild som brenner. Det kan også oppstå tørrhet, sårhet, kløe og sprekkdannelser. Noen føler svie ved urinrøret, mens andre har svie lenger bak i skjedeåpningen. I tillegg til å ha problemer knyttet til samleie kan det også være vondt å føre inn en tampong.
  • DYSESTESI (generalisert uprovosert vulvodyni) er en tilstand som oftest rammer eldre kvinner. De fleste oppgir at smerten er kronisk og at enhver berøring kan føles ubehagelig. De kan også ha problemer med å sitte stille lenge av gangen, gå med tettsittende bukser og vanskeligheter med å sykle.

LES OGSÅ: Så ofte bør du smøre kroppen

Kan skyldes ubalanse i bakteriefloraen

Begge tilstandene fører ofte til muskelstramninger i bekkenbunnsmuskulaturen som gjør det vanskelig å ha sex. Det betegnes som muskelspenninger i skjeden, såkalt vaginisme.

Leger er imidlertid ikke helt sikre på årsaken til at vulvodyni oppstår.

- Den er ukjent, men den kan muligens ha sammenheng med overbehandling av plager som sopp, herpes, kjønnsvorter, lokal irritasjon på grunn av hudsykdom, muskelspenninger og psykiske faktorer, sier Kirschner.

Gjentatte kurer kan utløse eller forverre sykdommen. Det samme gjelder herpes og kjønnsvorter. Det antas at lange behandlinger kan gi symptomer som ligner vulvodyni. Skjeden er tilholdssted for naturlige sopper og bakterier, noe som lett kan forstyrres med medikamenter og annen behandling.

KAN SKAPE UBALANSE: I likhet med overdreven vasking eller barbering, kan bruk av ulike typer kremer og salver (mot for eksempel soppinfeksjon eller lignende) skape ubalanse i underlivet.  Foto: Adéle C. Blystad
KAN SKAPE UBALANSE: I likhet med overdreven vasking eller barbering, kan bruk av ulike typer kremer og salver (mot for eksempel soppinfeksjon eller lignende) skape ubalanse i underlivet. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Men vulvodyni kan også komme av psykiske årsaker.

- Det kan være arbeidsmessige påkjenninger, belastninger i parforholdet eller andre private påkjenninger. Noen kvinner reagerer med hodepine, noen med magetrøbbel, noen mister søvnen og noen reagerer med å få vulvodyni.

LES OGSÅ: Må du ofte opp og tisse om natten?

Slik behandles tilstanden

Det kan være vanskelig å stille diagnosen vulvodyni, men det gjøres som regel på bakgrunn av det kvinnen selv forteller.

Dersom man mistenker tilstanden, gjøres det som regel en gynekologisk undersøkelse.

Dette er for at legen skal kunne utelukke at det er noe galt med slimhinnenen, eventuelt andre årsaker til smertene - for eksempel skjedekatarr, sopp, betennelse eller irritasjon som følge av hudsykdom.

- Det finnes ingen standardkur eller behandling som kan kurere vulvodyni, men det finnes midler som kan lindre og metoder som til sammen kan føre til bedring, sier Kirschner.

- Kvinner med vestibulitt har ulike alternative regimer som lokalbedøvelse, samleieforbud, visse former for fysioterapi, psykolog- og sexologbehandling. Kvinner med dysestesi kan behandles med til dels lignende regimer, tildels spesielle typer psykofarmaka eller smertelindrende medikamenter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer