Pålegg

Har du høyt blodtrykk?

Da bør du begrense inntaket av dette pålegget.

SPEKESKINKE: Personer som har høyt blodtrykk bør begrense inntaket av spekeskinke, da det inneholder mye salt.  Foto: jorgecachoh - Fotolia
SPEKESKINKE: Personer som har høyt blodtrykk bør begrense inntaket av spekeskinke, da det inneholder mye salt. Foto: jorgecachoh - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Er du en av dem som spiser brødskiver eller knekkebrød til frokost? Da har du helt sikkert fått med deg at sjokoladepålegg, brunost, syltetøy og honning ikke er særlig bra. 

Men visste du at det ikke bare er de søte påleggene du bør begrense inntaket ditt av? Faktisk er den noen av de relativt sunne pålegg som kan være direkte helseskadelig. 

LES OGSÅ: Det sunneste sjokoladepålegget lager du selv

Spekemat inneholder mye salt  

Randi Eidsmo Flesjø, som er ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn, forteller at det er flere pålegg det ikke er særlig bra å spise for mye av. 

- Du bør ikke overdrive inntaket av pålegg som for eksempel spekeskinke, da dette inneholder mye salt, samtidig som det er røkt. Dette gjelder spesielt personer som spiser mye bearbeidet mat, ferdigretter og kjøpebrød, sier hun. 

Årsaken til at det ikke er bra å få i seg for mye salt er først og fremst fordi natriumet i saltet øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen høyner risikoen for hjerte- og karsykdom.

Høyt blodtrykk har skylden for 50 prosent av alle tilfellene av hjertekrampe og hjerteinfarkt, og 60 prosent av alle hjerneslag. Andre mulige konsekvenser av å spise for mye salt er kreft i magesekken, benskjørhet og nyresten, samt overvekt og diabetes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer