Sommeren er årets høydepunkt, men den har også sine ulemper i form av horder med insekter. Veps, fluer, edderkopper, mygg og klegg kan være både ekkelt og irriterende, for ikke å snakke om flåtten.
Ja, det er et evinnelig mas med denne flåtten. Men dette lille krapylet er tross alt ikke like uskyldig som en vanlig husflue – den kan faktisk gjøre deg alvorlig syk.
De fleste flåttbitt er riktignok ufarlige, og ifølge Norsk Helseinformatikk er det beregnet at rundt 98 prosent av alle flåttbitt ikke fører til smitte. Men denne edderkopplignende midden kan også være bærer av Borelliabakterien, som er årsaken til sykdommen borelliose, der kroppens sentralnervesystem angripes.
For å være på den sikre siden er det derfor lurt å alltid sjekke kroppen for flått etter at du har gått tur i skog og natur.
Men har du husdyr er det minst like viktig at også de får en sjekk, flåtten kan nemlig sitte i pelsen på hunden eller katten, og følge med inn i huset.
LES OGSÅ: Slik kan du unngå flåttbitt i sommer

Kan ta med flåtten hjem
– Ja, i teorien er det mulig. Flåtten bruker en stund på å feste seg i huden på dyret, og kan derfor sitte i pelsen når hunden eller katten kommer inn, sier Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets avdeling for Skadedyrkontroll, til KK.no.
Om du da setter deg i sofaen med katten eller hunden i fanget kan altså flåtten falle ut av pelsen dersom den ikke har rukket å feste seg, og dermed havne på deg.
Men Soleng presiserer at selv om dette er teoretisk mulig, er det svært sjeldent at det faktisk skjer. Og det er enda mindre risiko for at det skal gå andre veien.
– Vi mennesker har ingen pels for flåtten å gjemme seg i, så det er veldig lite sannsynlig at flåtten beveger seg fra mennesker og over til dyr.
For når flåtten først har sugd seg fast – da sitter den. Flåtten vil ikke falle av før den har sugd seg ferdig, og må derfor fjernes med en flåttfjerner eller en pinsett så raskt som mulig for å unngå sykdomsmitte.
Vanskelig å finne i tykk pels
Har du et husdyr som tilbringer tid ute i naturen har du garantert opplevd å finne flått på dem ved et eller annet tidspunkt. Og som regel oppdages flåtten etter at den har satt seg i huden for å suge blod.

– Det kan være svært vanskelig å finne flått i en tykk pels. Det er først når den har bitt seg fast i huden at den blir enklere å oppdage. Da vil du kjenne en liten klump som stikker ut, og noen dyr kan også bli litt hovne i området, forklarer han.
Flåtten biter seg som regel fast på områder der huden er tynn. På mennesker finner man derfor flåtten ofte på leggen, i knehasene og i lysken, og hos barn også på hodet eller bak øret. Mens den hos dyr ofte biter seg fast i nakken, rundt snuten og på beina.
Det kan være lurt å gå til anskaffelse av en tett stålkam som du kan bruke til å gre gjennom pelsen når dyret kommer inn, da vil du kunne få vekk flått som ikke ennå har satt seg i huden.
LES OGSÅ: Derfor kommer myggen alltid til deg
Forebygg med flåttmiddel
Det er viktig å huske på at også dyr kan bli syke av flåttbitt. Så på samme måte som man bør sjekke sin egen kropp for flått når man har gått tur, bør man også sjekke husdyret sitt.
– Har du gått tur med hunden langs veien er det mindre sjanse for flåttbitt, men dersom du har gått i skog eller kratt kan det være lurt å sjekke pelsen når du kommer hjem. Bruk gjerne et flåttmiddel dersom du skal gå i områder der dyret er utsatt. Det vil ikke garantere at dyret unngår flått, men det vil redusere risikoen, forteller Soleng.

Hos veterinæren kan du få resept på midler som du kan bruke på hunder eller katter, som hindrer at flåtten fester seg. For mennesker kan det hjelpe å bruke myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin før du skal ut i skog og mark.
Mest i kyststrøk
Hvor utsatt du og ditt kjæledyr er for flåtten er også avhengig av hvor i landet du bor. Bor du for eksempel på innlandet eller lengst i nord, trenger du ikke bekymre deg like mye for dette problemet.
– Flåtten holder ofte til i løvskog og steder med mye gress og lyng, og du finner mest flått langs kystområdene. Særlig på Sørlandet er det mye, men også helt opp til Brønnøysund. Lenger nord er det mer sparsomt, og det samme gjelder på innlandet – med noen få unntak, sier han.