Kjærlighetssorg

Har du kjærlighetssorg?

Her er rådene som hjelper deg gjennom det vonde bruddet.

KJÆRLIGHETSSORG: Det kan være fryktelig vondt å gå gjennom et brudd. Heldigvis finnes det gode råd som gjør det litt enklere å komme seg videre.         Foto: Antonioguillem - Fotolia
KJÆRLIGHETSSORG: Det kan være fryktelig vondt å gå gjennom et brudd. Heldigvis finnes det gode råd som gjør det litt enklere å komme seg videre. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Noe av det vondeste det går an å oppleve er kjærlighetssorg, og dessverre er det slik at de fleste av oss må gjennom dette én eller flere ganger i løpet av livet.

Har det nylig blitt slutt mellom deg og kjæresten? Her er rådene som hjelper deg gjennom det vonde bruddet. 

LES OGSÅ: Våg å elske igjen

Ta deg tid til å sørge 

Etter et brudd er det mange som stenger følelsene sine inne og begraver seg i arbeidsoppgaver, fremfor å ta seg tid til å sørge.

Men det å stenge følelsene inne er langt fra lurt, for ifølge Christine Otterstad, som er KKs faste livsstilscoach, er det å tillate deg selv å ha det vondt en sunn måte å takle bruddet på.

– Kjærlighetssorg kan være, i likhet med alle slags sorger, veldig vondt og smertefullt. Gi deg selv en periode der du lar deg få lov til å sørge litt. Det er ikke farlig å være lei seg, selv om det er vondt.

Når man sørger går man gjennom forskjellige faser. I starten kan sjokket over å bli forlatt være både lammende og utslående. Etter en stund glir dette ofte over til en tristhet og tomhet, som ender i en rehabiliteringsfase der det plutselig blir lettere å se nye muligheter.

– Ordtaket «tiden leger alle sår» er ganske dekkende for en kjærlighetssorg. Ta tiden til hjelp, det vil bli bedre, har hun tidligere fortalt. 

KJENN PÅ SORGEN: Eksperten mener det er viktig å di deg selv en periode der du lar deg få lov til å sørge litt.   Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
KJENN PÅ SORGEN: Eksperten mener det er viktig å di deg selv en periode der du lar deg få lov til å sørge litt. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt 

Ikke bli hengende igjen i fortiden 

Etter at du har tatt deg tid til å sørge, er det ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, viktig at du unngår å bli hengende igjen i fortiden, da dette ofte kan gjøre vondt mye verre. 

- Mitt beste råd er å sørge for at det blir et så rent brudd som mulig – ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre. Du bør rett og slett kutte all kontakt, for dette forlenger sorgprosessen og gjør situasjonen mer komplisert enn den trenger å være. 

- Mange holder kontakten med eksen fordi de håper og drømmer om at det skal kunne bli noe mer likevel, men stort sett blir det kun komplisert, har hun tidligere fortalt. 

ET RENT BRUDD: Det er viktig at du ikke prøver å holde kontakten ved å ringer eller sender meldinger til eksen din. Da vil du gjøre vondt verre.  Foto: Alliance - Fotolia
ET RENT BRUDD: Det er viktig at du ikke prøver å holde kontakten ved å ringer eller sender meldinger til eksen din. Da vil du gjøre vondt verre. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når bruddet er et faktum 

Gi slipp på de vonde følelsene 

I tillegg til å kutte kontakten med eksen, mener Otterstad, at det er viktig å gi slipp på vonde følelser som bitterhet og hat.

- Bitterhet er en velkjent følelse mange sitter igjen med etter et vondt brudd. Det som er viktig å huske på er at bitterhet og hat ikke hjelper deg, da dette er følelser som kun holder deg igjen i fortiden. 

- Jobb heller med å finne tilbake til gleden over livet, og legg fokuset over på hvordan du skal får det bra. 

IKKE STENG DEG INNE: Det er viktig at du ikke stenger deg inne etter bruddet. Snakk med gode venner og prøv å få tankene dine over på noe annet.  Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
IKKE STENG DEG INNE: Det er viktig at du ikke stenger deg inne etter bruddet. Snakk med gode venner og prøv å få tankene dine over på noe annet. Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kan komme en kur mot kjærlighetssorg 

Hvordan komme seg videre 

Selv om det er lov å tillate seg å ha det vondt i tiden etter bruddet, er det ifølge Otterstad viktig at du ikke isolerer deg helt og begynner å dyrke sorgen.

Da kan nemlig sorgprosessen ta mye lengre tid.

– Det er viktig at du ikke blir et offer for din egen sorg. Det er greit å la deg selv sørge, men ikke begynn å dyrke sorgen, da kommer du sannsynligvis mye saktere ut av situasjonen enn nødvendig. Ta tak i din egen situasjon, på den måten tar du ledelsen og du lar ikke sorgen styre deg.

– Tillat deg å le og gråte på samme tid. Følelser er greit. Få det ut! Vær sammen med gode venner, ha gode samtaler og hold deg i gang, har eksperten tidligere fortalt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer