Operere Nesa

Har du komplekser for nesen din?

For noen kan det faktisk bli en besettelse, ifølge ekspert.

KOMPLEKSER: Det er ikke alle som er like fornøyd med den nesen de ble utdelt. Men bør du operere eller ikke? Foto: Scanpix/NTB
KOMPLEKSER: Det er ikke alle som er like fornøyd med den nesen de ble utdelt. Men bør du operere eller ikke? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For stor, for bred, for krokete? Det finnes mange ulike neser, og det er kanskje en del av oss som ikke er så fornøyd med den vi ble født med.

Spørsmålet er selvsagt om du er så misfornøyd at du ikke kan leve med det?

Noen ganger kan det være slik at det bare er du selv som anser det som et problem. Men dersom du først har tenkt å gjøre noe med det, så bør du tenke deg godt om.

– Min erfaring med mennesker som ønsker nesekorrigering, er at dette ofte er noe de har tenkt på i flere år eller tiår. Det er ikke en spontan idé folk får, med mindre det har skjedd et uhell og man har knekt nesen eller lignende, sier spesialist i plastikkirurgi, Stefan Emmes, ved Plastikkirurgisk Institutt i Bergen til KK.no.

Kan bli en besettelse

Har du først oppdaget at nesen er «feil» så blir det vanskelig å se bort ifra. For noen kan det nesten bli en liten besettelse.

RETT: Bort med kroker og skjevheter, det er en søt og rett nese vi ønsker oss. Foto: Scanpix/NTB
RETT: Bort med kroker og skjevheter, det er en søt og rett nese vi ønsker oss. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Nesen sitter jo midt i ansiktet, så du kan jo ikke unngå å se den hver gang du ser deg i speilet. Og har du først hengt deg opp i det så er det vanskelig å legge det fra seg.

- Når det er sagt så klarer de fleste likevel å leve med den, forteller Emmes.

For selv om mange kan ha komplekser for nesen sin, er det ikke dermed sagt at alle vil legge seg under kniven av den grunn.

LES OGSÅ: Dette opererer flest norske kvinner nå

Rett, liten, og med svai

Hva det er vi ikke liker med nesene våre kan variere noe fra person til person, men det er ofte noen likheter i hva vi ser etter.

– Den gjennomsnittlige europeiske pasient ønsker som regel å få bort kroknesa. De er ofte ute etter en rett nese, eller en nese med en liten svai. Det kan også være at de er misfornøyde med nesetippen, og synes denne er for bred eller for langt ned, forklarer legen.

Andre steder i verden kan det gjerne være andre ting folk ønsker å endre på. Det handler ofte om hva samfunnet du bor i anser som attraktivt. 

– Det er for eksempel slik at asiatene ofte kan ønske seg en liten forstørrelse av nesen for å se mer vestlig ut. Men kvinner i vesten gjerne vil ha mindre neser, sier han. 

LES OGSÅ: Ville du operert deg «der nede»?

OPERASJON: Det er relativt mye du kan fikse med plastisk kirurgi i dag, og mange kan få den nesen de drømmer om - så fremst dine forhåpninger er realistiske. Foto: Scanpix/NTB
OPERASJON: Det er relativt mye du kan fikse med plastisk kirurgi i dag, og mange kan få den nesen de drømmer om - så fremst dine forhåpninger er realistiske. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Når det kommer til plastisk kirurgi er det relativt mye du kan fikse på i dag, men alt har likevel sine grenser.

– I dag kan man hjelpe de fleste med å komme nærme sin «drømmenese», men mindre man har veldig urealistiske håp for hva man ønsker. Vi må jo ta utgangspunkt i den nesen du har. Har du stor nese så kan vi gjøre den mindre, men vi kan ikke gjøre den liten, sier Emmes og legger til:

– Det er jo de indre strukturene vi forandrer ved en neseoperasjon, og ikke huden utenpå. Derfor vil det alltid handle om hvor mye huden klarer å følge etter disse forandringene.

LES OGSÅ: Skjønnhetsproduktene bloggerne sverger til

SMALERE NESE: Kim Kardashian er kjent for å benytte seg av contouring og highlighting, og har blant annet delt sine tips ved å legge ute slike bilder på Instagram. Foto: SipaUSA
SMALERE NESE: Kim Kardashian er kjent for å benytte seg av contouring og highlighting, og har blant annet delt sine tips ved å legge ute slike bilder på Instagram. Foto: SipaUSA Vis mer

Korriger nesen med sminke

Du trenger ikke nødvendigvis legge deg under kniven – dette er uansett noe man bør tenke godt igjennom før man tar en avgjørelse.

Dessuten kan du enkelt gjøre noen småsjusteringer ved hjelp av sminke, også kalt contouring og highlighting

Tone Vid Skipá er skjønnhetansvarlig og makeupartist i KK, HENNE og STYLEmag, og har mange års erfaring innen sminke og hudpleie. Hun har noen tips til hvordan du kan bruke sminke til å gi nesen din et annet uttrykk.

– Det er begrenset hva man kan gjøre, men man kan justere litt ved å bruke lys/skyggeteknikk. Og du kan bruke både krem og pudder, sier hun til KK.no. 

Regelen er at lyst forstørrer, mørkt forminsker. Du bør derfor bruke en mørk farge på de områdene du ønsker å skjule, og en lys farge på de områdene du ønsker å fremheve.

– For eksempel hvis du synes at nesen er litt lang kan du legge litt mørk sminke på nesetippen. Synes du nesen er bred legger du mørkt langs siden og eventuelt lyst på neseryggen. Er nesen skjev «dytter» du inn med mørket og «trekker» nesen ut med lyst, forklarer Skipa.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer