Testosteron

Har du lite energi og mangler sexlyst?

Testosteron påvirker ikke bare menn, også oss kvinner.

HORMON: Testosteron er riktignok det viktigste mannlige kjønnshormon, men det er også et viktig hormon for kvinner. Foto: dmitrimaruta - Fotolia
HORMON: Testosteron er riktignok det viktigste mannlige kjønnshormon, men det er også et viktig hormon for kvinner. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når man hører ordet testosteron tenker kanskje de fleste på store sterke menn, aggresjon og maskulinitet. Det er kanskje ikke så rart, for dette er tross alt det viktigste mannlige hormonet. 

Men det er slett ikke så uviktig for oss kvinner heller, og det er kanskje først når du får en mangel på dette hormonet, at du virkelig oppdager hvorfor du trenger det.

Menn har riktignok høyere nivåer av testosteron, men ifølge lege og sexolog ved Mediwave, Ellen Skjelbred, fungerer hormonet ganske likt for begge kjønn.

– Testosteron påvirker oss på flere måter, både fysisk og psykisk. Det gir oss for eksempel pågangsmot og en slags «drive», samtidig som det kan henge litt sammen med det å ta mer initiativ, sier hun til KK.no.

Dette hormonet er også årsaken til at menn ser ut som menn, med sine markerte kjever, grovere hud og hårvekst. Det betyr likevel ikke at kvinner blir mannlige av den grunn.

– Kvinner har også litt testosteron naturlig. Man blir ikke maskulin av å ha et kvinnenivå av testosteron i kroppen, det skal mye til for å maskuliniseres. Selv i tilfeller der man gir testosteron til kvinner så skal det ganske mye til, forteller legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer