Testosteron

Har du lite energi og mangler sexlyst?

Testosteron påvirker ikke bare menn, også oss kvinner.

HORMON: Testosteron er riktignok det viktigste mannlige kjønnshormon, men det er også et viktig hormon for kvinner. Foto: dmitrimaruta - Fotolia
HORMON: Testosteron er riktignok det viktigste mannlige kjønnshormon, men det er også et viktig hormon for kvinner. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når man hører ordet testosteron tenker kanskje de fleste på store sterke menn, aggresjon og maskulinitet. Det er kanskje ikke så rart, for dette er tross alt det viktigste mannlige hormonet. 

Men det er slett ikke så uviktig for oss kvinner heller, og det er kanskje først når du får en mangel på dette hormonet, at du virkelig oppdager hvorfor du trenger det.

Menn har riktignok høyere nivåer av testosteron, men ifølge lege og sexolog ved Mediwave, Ellen Skjelbred, fungerer hormonet ganske likt for begge kjønn.

– Testosteron påvirker oss på flere måter, både fysisk og psykisk. Det gir oss for eksempel pågangsmot og en slags «drive», samtidig som det kan henge litt sammen med det å ta mer initiativ, sier hun til KK.no.

Dette hormonet er også årsaken til at menn ser ut som menn, med sine markerte kjever, grovere hud og hårvekst. Det betyr likevel ikke at kvinner blir mannlige av den grunn.

STYRKE OG ENERGI: Testosteron påvirker oss på flere måter, både fysisk og psykisk. Det er blant annet med på å sørge for å øke benmassen og muskelstyrken, samt gi oss energi. Foto: Scanpix/NTB
STYRKE OG ENERGI: Testosteron påvirker oss på flere måter, både fysisk og psykisk. Det er blant annet med på å sørge for å øke benmassen og muskelstyrken, samt gi oss energi. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Kvinner har også litt testosteron naturlig. Man blir ikke maskulin av å ha et kvinnenivå av testosteron i kroppen, det skal mye til for å maskuliniseres. Selv i tilfeller der man gir testosteron til kvinner så skal det ganske mye til, forteller legen.

Dette har hun også god erfaring med gjennom sin praksis, der hun blant annet behandler kvinner som har lave nivåer av testosteron i kroppen.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

EKSPERT: Lege og sexolog ved Mediwave, Ellen Skjelbred. Foto: Privat
EKSPERT: Lege og sexolog ved Mediwave, Ellen Skjelbred. Foto: Privat Vis mer

Testosteronet sørger for sexlyst

Når det gjelder det fysiske er testosteron, ifølge Norsk Helseinformatikk, med på å sørge for å øke benmassen og muskelstyrken, i tillegg til at det kan forbedre kolesterolet og motvirke insulinresistens.

Testosteronet spiller også en viktig rolle under puberteten, både hos kvinner og menn.

Hos jenter er det for eksempel nødvendig med testosteron for at kroppen skal starte å produsere østrogen, som igjen fører til at menstruasjonen starter. Dessverre kan det også påvirke huden vår negativt.

– Under puberteten får man ofte en boost av hormoner, og da kan testosteronet føre til at man får akne. Men her spiller selvsagt også gener og individuelle faktorer inn, forklarer Skjelbred.

En annen svært viktig ting som i stor grad styres av testosteronnivået er libido. Hormonet sørger nemlig for at kvinnen, akkurat som menn, opplever seksuell interesse og seksuell lyst. Det er derfor naturlig at et lavt nivå av testosteron kan ha en negativ påvirkning på nettopp sexlysten.

LES OGSÅ: Har du lite sexlyst?

SEXLYST: Testosteronet er ansvarlig for at kvinnen opplever seksuell interesse og seksuell lyst. Lave nivåer av dette hormonet kan derfor dempe sexlysten. Foto: Scanpix/NTB
SEXLYST: Testosteronet er ansvarlig for at kvinnen opplever seksuell interesse og seksuell lyst. Lave nivåer av dette hormonet kan derfor dempe sexlysten. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Kan gjøre deg deprimert

Kroppen trenger spesifikke hormonverdier for at den skal fungere riktig, og når nivåene blir lave kan dette føre til endringer i kropp og sinn. Klassiske symptomer på et lavt testosteronnivå er ofte nedsatt sexlyst, reduksjon i muskelstyrke, mangel på energi, og nedstemthet.

– Dersom man mangler dette hormonet, enten på grunn av naturlige årsaker eller som resultat av en operasjon, vil mange merke at sexlysten forsvinner. Ofte kan man kjenne at man har lyst til å ha lyst, men det hjelper lite, sier hun.

– Går du for eksempel på kjemisk prevensjon med hormoner kan dette blokkere de naturlige hormonene som kroppen vanligvis produserer. Mange kan derfor oppleve at de får lavere sexlyst av å gå på p-piller og lignende. Og minipillen er kanskje enda verre for sexlysten, forteller legen.

Dette er likevel veldig individuelt og for mange er det ikke noe problem i det hele tatt. Hun vil derfor ikke oppfordre noen til å slutte ned prevensjon av den grunn, men heller eventuelt vurdere å finne en annen og hormonnøytral prevensjon. 

ENERGILØS: Testosteronet gir oss pågangsmot og en slags «drive», uten dette hormonet kan mange derfor oppleve å føle seg energiløse og nedstemte. Foto: Scanpix Norway
ENERGILØS: Testosteronet gir oss pågangsmot og en slags «drive», uten dette hormonet kan mange derfor oppleve å føle seg energiløse og nedstemte. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Men det er ikke bare på soverommet at piffen kan gå ut av deg. Mangel på testosteron kan også gjøre oss mer nedstemt generelt sett, og gi en følelse av at man mangler energi og overskudd.

– Et eksempel kan være å se på menn over 50 som blir deprimerte, der vil det svært ofte skyldes lave nivåer av testosteron. Det er kjedelig å være hormonløs, og for noen kan det oppleves verre enn for andre.

Dersom du har lave eller manglende testosteronnivåer etter overgangsalder, eller på grunn av at du har operert bort eggstokkene, kan dette behandles ved at man gis en liten dose testosteron.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer