Lite Sexlyst

Har du lite sexlyst og ofte pliktsex?

Sistnevnte kan, satt på spissen, sammenlignes med prostitusjon, ifølge ekspert.

LITE SEXLYST - DERAV MYE PLIKTSEX?: Det er ikke uvanlig å ha plktsex med partneren sin fra tid til annen når sexlysten er litt lav, men blir det en vane bør du ta det på alvor.  Foto: llhedgehogll - Fotolia
LITE SEXLYST - DERAV MYE PLIKTSEX?: Det er ikke uvanlig å ha plktsex med partneren sin fra tid til annen når sexlysten er litt lav, men blir det en vane bør du ta det på alvor. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du ligger i sengen, ikke det minste keen på sex, men kjæresten din er (helt tydelig) veldig klar. 

«Ok da», tenker du. «Jeg får vel...». 

Det å ha «pliktsex» er nok noe de fleste av oss (og ikke bare kvinner) tyr til i situasjoner der sexlysten er tilnærmet ikke-eksisterende

Og det er selvsagt greit en gang i blant, men er det egentlig noe særlig bra for forholdet i lengden? 

LES OGSÅ: Derfor blir du ekstra yr nå

Langt fra uvanlig 

Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver, forteller at det er langt fra uvanlig å føle seg «nødt» til å ha pliktsex med partneren sin. 

- Hos unge par forekommer det nok ikke like ofte, da de som regel har mer sexlyst enn de som har vært sammen over lengre tid. Det kan dog forekomme hos de unge i forhold til å føle seg nødt til å utforske ting man kanskje egentlig ikke ønsker.
 
- I parforhold som har vart en stund, er det nok større forekomst av pliktsex for å bevare husfreden. Den ene ønsker mer sex enn den andre, og dermed stiller man opp for å slippe mas. Dette er en enkel måte å løse ting på, som ikke nødvendigvis er så heldig på sikt, sier hun. 

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, mener også at det er ganske normalt å ha pliktsex fra tid til annen, da seksualiteten vår endrer seg i perioder i livet.

- Vi har vel alle opplevd perioder hvor sex ikke er førsteprioritet i parforholdet. I slike perioder føler mange at de bør være intime med partneren sin så de ikke glir fra hverandre, og har derfor «pliktsex» for å unngå et eventuelt samlivsbrudd.

HAR PLIKTSEX: Mange har pliktsex med partneren sin for å beholde husfreden og unngå mas.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
HAR PLIKTSEX: Mange har pliktsex med partneren sin for å beholde husfreden og unngå mas. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Går det an å være lykkelig uten sex?

Ødelegger selvbildet ditt 

Videre forteller Jensen at det ikke er særlig gunstig å ha pliktsex over lengre tid, da det kan ha en negativ effekt på ens eget selvbilde.
 
- Det går på bekostning av ens egne behov og ønsker, samt at man stiller sin kropp til disposisjon for å tilfredsstille en annen enn seg selv. For mange blir det en levemåte som fungerer fordi de med tiden blir flinke til å distansere seg fra dette - det blir normalen. 

Andre kommer ikke dit, og vil dermed få dårlige tanker om seg selv. 

- Satt på spissen kan pliktsex sammenlignes med prostitusjon - man gir av kroppen sin for å oppnå et gode. Min anbefaling er å unngå dette. Dersom man kun har pliktsex har man en utfordring i parforholdet, og det bør tas tak i på et dypere nivå, sier hun. 

PLIKTSEX ØDELEGGER SELVBILDET: Eksperten forteller at pliktsex kan sammenlignes med prostitusjon.  Foto: Monkey Business - Fotolia
PLIKTSEX ØDELEGGER SELVBILDET: Eksperten forteller at pliktsex kan sammenlignes med prostitusjon. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor fantaserer han om andre

Kan i verstefall føre til sykdom 

I tillegg til dette, kan pliktsex også øke sjansen for å få vestibulitt – smerter i underlivet.

Årsaken til vestibulitt er fortsatt ikke kartlagt, men ifølge Gamnes ser man at av de kvinnene som får det, er det veldig mange som forteller at de har hatt sex uten å ha lyst.

- Når man ikke har lyst til å ha sex, så er heller ikke skjeden og kroppen klar for å ha sex. De fleste kvinner er mer eller mindre fuktige i skjeden, men den fuktigheten er ikke nok til å smøre godt under samleie. Hvis man har sex uten å ha lyst vil ikke skjeden ha riktig fuktighet til å gjennomføre samleie – dette skaper friksjon og kan resultere i såre slimhinner.

- Har man sex uten å ha lyst hyppig kan det utvikle seg til å bli en mer kronisk tilstand med såre slimhinner, smerter, svie og andre problemer nedentil, sier hun. 

LES OGSÅ: Har dere lite sex?

Snakk sammen om problemet 

Har du kommet inn i en ond sirkel hvor du kun har sex med partneren din fordi du føler du må, og ønsker nå å komme ut av den? 

Da er det ifølge Jensen viktig å snakke sammen og finne ut hva som skal til for at sexen ikke føles som en plikt, men som lystbetont – som det er ment å være. 

- Dette er ingen lett samtale, da man kan være redd for å støte vekk partner, eller at partner oppfatter det i verste mening. 

TENN GNISTEN IGJEN: Dersom du ønsker å komme ut av mønsteret hvor du kun har sex med partneren fordi du føler du må, anbefaler eksperten deg å tenne gnisten igjen ved å tenke på hva det var du falt for ved partneren din.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TENN GNISTEN IGJEN: Dersom du ønsker å komme ut av mønsteret hvor du kun har sex med partneren fordi du føler du må, anbefaler eksperten deg å tenne gnisten igjen ved å tenke på hva det var du falt for ved partneren din. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

- Et godt alternativ her er å oppsøke en parterapeut. Det er ingen skam i å be om hjelp, da de fleste par i perioder vil oppleve utfordringer i sexlivet. Det er viktig å kunne kommunisere om sex for å kunne ha best mulig utbytte av seksuallivet, sier hun.
Dersom du vil prøve å få tilbake sexlysten på egenhånd, har Gamnes følgende tips til deg: 

- Man har jo en eller annen gang hatt lyst på personen man er sammen med, derfor kan det være lurt å tenke på hva det var som tente deg ved partneren din da du møtte han. Hent frem de følelsene som en gang gjorde at du fikk lyst til å ha sex med han.

- Hvis det er slik at sexlivet har blitt for hverdagslig og tiden ikke strekker til, tenker jeg at det kan være lurt å sette av tid til sex og prioritere fremfor alt det andre dere må gjøre. En fin måte å finne lysten igjen er å sprite opp sexlivet – lek dere mer og tenk litt nytt, foreslår hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer