Sexlyst

Har du lite sexlyst?

Kan skyldes alt fra stress til medisiner.

ORKER IKKE: Lurer du på hvor det ble av sexlysten? Det er mange faktorer som kan påvirke sexlysten, og stress er en av dem. Foto: Svetlana Khvorostova / Alamy/All Over Press
ORKER IKKE: Lurer du på hvor det ble av sexlysten? Det er mange faktorer som kan påvirke sexlysten, og stress er en av dem. Foto: Svetlana Khvorostova / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sexlyst er ikke noe man har konstant, slik er det bare. Den kan være på topp i enkelte perioder, for så å plutselig gå i kjelleren i den neste.

Man kan trygt anta at de aller fleste av oss har gått gjennom perioder der sexlysten er heller laber. Og kanskje kan det ta litt tid før vi blir helt klar over det selv, for når sexlysten er lav tenker du heller ikke særlig mye på sex.

Derimot er det ofte partneren din som legger mest merke til dette.

Men hvorfor forsvinner egentlig lysten? Og hva kan du gjøre med det?

LES OGSÅ: Mat som faktisk øker sexlysten

Snakker ikke om egne behov

Pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland , kan fortelle at utfordringer med lyst er et tema hun ofte møter i konsultasjoner med sine klienter.

EKSPERTEN: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no.  Foto: Ulla Aasland
EKSPERTEN: Ulla Aasland er pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no. Foto: Ulla Aasland Vis mer

Og dette kan selvfølgelig by på utfordringer for parforholdet.

– En årsak til manglende lyst kan være uklare tilbakemeldinger og avklaringer av hva faktiske behov er. Manglende orgasme og for rask tid fra start til slutt i en seksuell situasjon er en meget hyppig tilbakemelding jeg får, sier hun til KK.no.

Kommunikasjon er derfor viktig. Og temaer som teknikk og tidsperspektiv i forhold til å få orgasme, eller bygge og opprettholde lystfølelse er viktig å snakke om. Og at man er ærlig.

– Det å ha sex for å tilfredsstille partners behov, uten selv å få tilfredsstilt egne behov, er ikke en sunn utvikling for å bygge lystfølelse. Snarere tvert imot. Det å tenke at man skåner partner, ved ikke å gi en ærlig tilbakemelding på eget behov er direkte skadelig.

LES OGSÅ: Blir du ekstra yr av alkohol?

Kan påvirkes av hormoner

Likevel er det jo ikke alltid det er dette som er problemet. Dersom du og din partner allerede er ærlige om behov og orgasmeteknikk, kan det være andre faktorer som må påvirkes for opprettholdelse og økning av lystfølelse.

Hormoner har tross alt en del å si når det kommer til sexlyst – enten det gjelder kjønnshormoner eller stresshormoner.

SNAKK SAMMEN: Kommunikasjon er viktig for å holde liv i et forhold - også når det kommer til sexlivet. Vær ærlig om hva du ønsker og hva som plager deg. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
SNAKK SAMMEN: Kommunikasjon er viktig for å holde liv i et forhold - også når det kommer til sexlivet. Vær ærlig om hva du ønsker og hva som plager deg. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

– Ofte ber jeg mine klienter om å henvende seg til sin fastlege for å ta en blodprøve for å måle nivået av testosteron. Et tilfredsstillende nivå av testosteron har en stor betydning for lystfølelse, og er nivået for lavt kan dette justeres. Dette gjelder for både kvinner og menn.

– Kortisol, som skilles ut ved stress, og oxytocin som skilles ut gjennom berøring og orgasme er også viktige faktorer som må påvirkes om man jobber med lyst. Ellers tenker jeg at lystfølelse også næres og utvikles ved å utsette seg selv for erotisk påvirkning, for eksempel i form av tekst, forteller hun.

Medisiner, stress og hverdagsrutiner

Lavere sexlyst kan også være et resultat av enkelte sykdommer, men også medisiner og legemidler kan påvirke dette.

Ifølge assisterende leder ved Sex og samfunn, og spesialist i sexologisk rådgivning, Tore Holte Follestad, er for eksempel prevensjonsmidler et typisk eksempel på dette.

– Har du nettopp startet på p-piller så kan dette faktisk være en medvirkende årsak til redusert lyst. Da kan du snakke med legen din om å bytte til et annet merke, eller til en annen type prevensjon – her finnes det jo masse å velge mellom, sier han til KK.no.

SLITEN: Jobbstress, familieliv og husarbeid kan gjøre deg utslitt, og gå hardt ut over sexlysten. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SLITEN: Jobbstress, familieliv og husarbeid kan gjøre deg utslitt, og gå hardt ut over sexlysten. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Likevel er det ikke alltid man vet helt hva som er årsaken til at lysten på sex har forsvunnet, og i mange tilfeller kan det bare skyldes hverdagens rutiner og oppgaver, gjerne i kombinasjon med stress.

– Lysten går opp og ned flere ganger i løpet av livet – noe som er helt normalt. Og dette kan for eksempel skyldes noe så enkelt som at man er sliten, stresset eller frustrert.

LES OGSÅ: Åtte myter om p-pillen

Viktig å snakke sammen

Uansett hva som er årsaken til din manglende sexlyst, er ekspertene enige i at det første man bør gjøre er å snakke sammen.

– Er det noe som plager deg? Kanskje ønsker du mer hjelp med husarbeidet. Kanskje savner man litt alenetid, eller dersom man har barn savner man kanskje litt tid sammen for å bare være kjærester.

Alt må holdes ved like, det gjelder også seksualiteten vår. Derfor er det viktig at man tar seg tid til å forteller partneren hvordan man har det, og hva man har behov for.

GJELDER OGSÅ MENN: Manglende sexlyst er slett ikke et rent kvinneproblem. Også menn kan oppleve perioder med mindre lyst. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
GJELDER OGSÅ MENN: Manglende sexlyst er slett ikke et rent kvinneproblem. Også menn kan oppleve perioder med mindre lyst. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

Ikke bare for at man skal finne en løsning på hvordan man får mer overskudd og lyst på sex, men også for å forsikre partneren at det ikke er hans eller hennes feil at du ikke har sexlyst.

Menn kan også miste lysten

– Slike perioder kan oppleves kritisk for et forhold dersom man ikke snakker sammen. Da er det lett at man lager teorier om hvorfor partneren ikke ønsker sex. Er man ikke attraktiv lenger? Har hun eller han funnet en annen? Er hun ikke glad i meg? Og så videre.

Og selv om mange kanskje tenker at manglende sexlyst er et typisk kvinneproblem er det slett ikke så svart og hvitt.

Det er en vanlig misoppfatning at menn alltid er klar for sex – det er nesten en forventning. Noe som gjør det vanskeligere for menn å innrømme at de ikke orker.

Menn kan også oppleve endringer i sin sexlyst. De kan også være slitne og utmattet, eller ha behov for å bli sett og hørt av sin partner. Kanskje ønsker de også at kvinnen skal ta mer initiativ til sex, forklarer Follestad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer