Når Han Ikke Vil Ha Sex

Har du lyst på sex oftere enn ham?

Ikke så uvanlig som du kanskje tror.

SEXLYST: Begynner du å bli litt smålei av å ta initiativet og alltid bli avvist? Det er ikke så uvanlig som du tror. Foto: Plainpicture
SEXLYST: Begynner du å bli litt smålei av å ta initiativet og alltid bli avvist? Det er ikke så uvanlig som du tror. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du setter deg inntil han i sofaen og forsøker å kose litt, men blir bare møtt med litt svak grynting etterfulgt av «jeg ser på tv».

Nei vel, det ser ikke ut til at det blir noe på deg i kveld, igjen. Og du begynner å bli litt smålei av å ta initiativet, og å alltid bli avvist.

EKSPERTEN: Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo.
EKSPERTEN: Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo. Vis mer

Det er tross alt han som er mannen i forholdet, så hvorfor har han lavere sexlyst enn deg?

– Jeg har jobbet en god del med par som sliter med denne typen problem. Og selv om det som oftest er kvinnens lave sexlyst som er problemet, er det også mange tilfeller der det er mannen som har minst lyst, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

Hun tror også at problemet gjerne kan virke mye større når det er mannen som ikke har lyst, nettopp fordi dette strider imot våre oppfatninger av hvordan ting egentlig skal være.

– Det er ganske innarbeidet i oss at vi ser på menn som seksuelle vesener, mens kvinners seksualitet er mer «ny». Når menn sliter med sexlysten blir det derfor fort et mer dyptgående problem, forteller hun.

LES OGSÅ: Dette lurer vi på om sex

Finn årsaken til hans lave sexlyst

GAMLE OPPFATNINGER: Vi ser ofte på menn som seksuelle vesener, og tar det ofte personlig dersom han ikke ønsker sex like ofte som du gjør. Foto: Scanpix/NTB
GAMLE OPPFATNINGER: Vi ser ofte på menn som seksuelle vesener, og tar det ofte personlig dersom han ikke ønsker sex like ofte som du gjør. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er lurt å huske på at folk er forskjellige, også når det kommer til lyst. Det finnes mennesker som aldri har kjent særlig lystfølelse, og det finnes noen som har veldig sterk sexlyst. Men lysten kan også variere en del i løpet av livet.

– Utfordringen er jo å finne noen som matcher en selv når det kommer til sexlyst, det er ikke alltid så lett. Og man kan jo ha perioder i livet der man havner i ulike ender av skalaen, som kan gjøre det ekstra vanskelig, sier hun og legger til:

– I kortere perioder kan de fleste par klare å overleve selv om en har lite eller ingen lyst, så fremst man klarer å ta vare på flørten og intimiteten i forholdet likevel. Er det snakk om lange perioder, eller generelle ulikheter, så kan det bli et problem der det hele tiden føles som man blir avvist eller må avvise.

Hva man kan gjøre dersom du har mer sexlyst enn han, vil avhenge av hva som er årsaken til hans lave sexlyst. Dersom det er uvanlig for han å ha lav sexlyst kan det være en forbigående periode, det er ikke så uvanlig at noe så enkelt som stress kan være en medvirkende faktor.

Er den lave sexlysten derimot slik han alltid har vært, kan dette skape visse problemer dersom du selv har en høyere seksualdrift. 

EN FJÆR - FEM HØNS: Problemet kan gjerne virke mye større når det er mannen som ikke har lyst, nettopp fordi dette strider imot våre oppfatninger. Det betyr likevel ikke at det er noe galt med deg som kvinne. Foto: Scanpix/NTB
EN FJÆR - FEM HØNS: Problemet kan gjerne virke mye større når det er mannen som ikke har lyst, nettopp fordi dette strider imot våre oppfatninger. Det betyr likevel ikke at det er noe galt med deg som kvinne. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Mange kvinner tenker at det er noe galt med dem, men i de fleste tilfeller er det helt andre årsaker. Men husk at sexmas kan gjøre det verre, kvinnen bør tenke positivt og ikke presse på partnere – det vil bare kunne gi prestasjonsangst, forteller Gamnes.

Betyr ikke at noe er galt med deg

Ifølge spesialist i klinisk voksenpsykologi og ekspert innen sex og samliv, Peder Kjøs, er en lav sexlyst hos menn et vanlig problem som plager mange mye mer enn nødvendig.

– Kvinner har lett for å ta på seg skylden for det som er galt, og tror gjerne at det er noe med dem selv som er grunnen til at mannen ikke har så lyst. Men det varierer veldig hvor sterk lyst folk har, og dette kan også forandre seg i løpet av livet, så det trenger slett ikke å «bety noe», sier han til KK.no. 

Når det er sagt kan det i noen tilfeller selvsagt også bety noe, og det kan ha noe med forholdet deres å gjøre. 

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen

INTIMITET: De fleste par klare å overleve litt tørke i kortere perioder, så fremst man klarer å ta vare på flørten og intimiteten i forholdet likevel. Foto: Scanpix/NTB
INTIMITET: De fleste par klare å overleve litt tørke i kortere perioder, så fremst man klarer å ta vare på flørten og intimiteten i forholdet likevel. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Disse fargene kan øke sexlysten

– Hvis forholdet er vanskelig på en eller annen måte, vil dette ofte gjøre noe med sexlysten - slik er det for både kvinner og menn. Og hvis sexlivet dabber av litt, kan dette også i sin tur gjøre forholdet vanskeligere, så det kan lett bli en ond sirkel, forklarer han. 

Som med de fleste andre problemer er den beste løsningen selvsagt å ha en så god og åpen kommunikasjon som mulig. 

– Hvis du vet hvordan han har det, vil du vite om variasjonen i sexlysten hans skyldes stress på jobben, at han har mye å tenke på, eller at det er ett eller annet problem mellom dere to. Hvis han vet godt hvordan du har det, er det også mer sannsynlig at han skjønner bekymringen din og gir deg en god forklaring, så du slipper å lure, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer