Hud

Har du nupper og utvekster i huden?

Det er en grunn til at kvinner plutselig får dette litt sjenerende problemet ...

UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig kjenner du det, en liten nupp som sitter fast i huden på halsen eller under armen.

De små nuppene eller utvekstene som tilsynelatende tilfeldig dukker opp heter «skin tags» på engelsk, og går ofte under samme navn her hjemme - i tillegg til «hudflik» og på fagspråket - «akrokordon».

– Skin tags er svært vanlig. En regner med at litt over halvparten av befolkningen vil få en skin tag i løpet av livet, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

LES OGSÅ: Sliter du med store porer?

Gravide og overvektige

Skin tags er overvekst av bindevev i huden og kan best beskrives som overflødig hud festet til en tynn «stilk». De er oftest hudfargede, men kan også være litt mørkere i fargen.

Vanligvis er de noen få millimeter små, men de kan bli flere centimeter store.

Skin tags dukker gjerne opp på bestemte steder på kroppen, og de vanligste områdene å få dem er halsen, armhulene, lysken, underarmen og på øyelokkene.

Og selv om de dukker opp uten forvarsel, er det ikke helt tilfeldig når det skjer. Enkelte ting øker nemlig sjansen for at du får dem, blant annet er svangerskap og overvekt to kjente «triggere».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer