Hud

Har du nupper og utvekster i huden?

Det er en grunn til at kvinner plutselig får dette litt sjenerende problemet ...

UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
UTVEKSTER: Hudfliker, ofte kalt skin tags, dukker ofte opp når du er gravid, men er også vanlig når man er overvektig. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig kjenner du det, en liten nupp som sitter fast i huden på halsen eller under armen.

De små nuppene eller utvekstene som tilsynelatende tilfeldig dukker opp heter «skin tags» på engelsk, og går ofte under samme navn her hjemme - i tillegg til «hudflik» og på fagspråket - «akrokordon».

– Skin tags er svært vanlig. En regner med at litt over halvparten av befolkningen vil få en skin tag i løpet av livet, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

LES OGSÅ: Sliter du med store porer?

SKIN TAGS: Som regel ser de slik ut, hudfargede og noen millimeter små. Foto: NHS
SKIN TAGS: Som regel ser de slik ut, hudfargede og noen millimeter små. Foto: NHS Vis mer

Gravide og overvektige

Skin tags er overvekst av bindevev i huden og kan best beskrives som overflødig hud festet til en tynn «stilk». De er oftest hudfargede, men kan også være litt mørkere i fargen.


Vanligvis er de noen få millimeter små, men de kan bli flere centimeter store.

Skin tags dukker gjerne opp på bestemte steder på kroppen, og de vanligste områdene å få dem er halsen, armhulene, lysken, underarmen og på øyelokkene.

Og selv om de dukker opp uten forvarsel, er det ikke helt tilfeldig når det skjer. Enkelte ting øker nemlig sjansen for at du får dem, blant annet er svangerskap og overvekt to kjente «triggere».

Ifølge NHS (National Health Service i Storbritannia) tror man at skin tags lettere dukker opp der hud gnir mot hud, noe som kan forklare hvorfor det er vanlig å få det som overvektig.

– Forekomsten er også økt hos de med diabetes, og det spekuleres i om insulinresistens kan være en medvirkende årsak, sier hudlege Guldbakke.

LES OGSÅ: Ikke gjør denne barberingstabben

Enkel metode fjerner skin tags

Har du skin tags som er små og hudfargede, og som kanskje ikke sitter på et sjenerende sted, trenger du ikke å gjøre noe med dem.

GRAVID: Mange skin tags dukker opp når du venter barn, men kan forsvinne av seg selv etter en tid.   Foto: hartphotography - Fotolia
GRAVID: Mange skin tags dukker opp når du venter barn, men kan forsvinne av seg selv etter en tid. Foto: hartphotography - Fotolia Vis mer

Men, dersom du har en hudflik som er mørk, stor eller som hele tiden fester seg i ting og er til sjenanse, så er det fullt mulig å fjerne dem. På nettet finnes det en rekke nettsteder som forteller deg hvordan du kan fjerne skin tags selv. Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke er dette imidlertid en dårlig idé.

– Fjerning av skin tags er ikke noe man skal gjøre selv hjemme.

Forsøker du å fjerne en skin tags selv, risikerer du å skade huden og påføre deg selv arr, det er også en risiko for at du kan få sår og infeksjoner.

En hudlege vil uten problemer kunne fjerne en skin tag trygt og raskt. Det er flere metoder for å fjerne hudfliker, de vanligste metodene er å brenne eller fryse dem bort, men skin tags som er større fjernes gjerne ved et lite kirurgisk inngrep.

LES OGSÅ: Skjul kvisene som en proff

Kan være kreft

En annen grunn til at du ikke skal fjerne skin tags selv, er fordi det hender at hudfliker ligner på skin tags, men er noe annet.

– Å fjerne en skin tag forutsetter at det først er gitt en sikker diagnose, altså at det ikke er noe annet, sier hudlege Kjetil Guldbakke.

Også allmennlege og ekspert i CNNs helseteam, Jennifer Shu, er opptatt av at det er viktig å vite at det faktisk er en skin tag før man fjerner den.

– Noen ganger kan de være noe annet, det kan faktisk være hudkreft og derfor bør de sjekkes av hudlege før man begynner å fjerne dem.

Det fleste hudfliker er imidlertid helt ufarlige. Ifølge en studie hvor 1335 pasienter fikk undersøkt sine skin tags, ble det ifølge hudlege Kjetil Guldbakke kun funnet fem tilfeller av hudkreft.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer