Halsbrann

Har du ofte halsbrann?

Kan i verste fall føre til kreft i spiserøret.

KREFT i SPISERØRET: Mye halsbrann kan gi kreft i spiserøret, ifølge øre nese hals-lege ved Aleris, Oscar Ohene Asante.  Foto: Scanpix
KREFT i SPISERØRET: Mye halsbrann kan gi kreft i spiserøret, ifølge øre nese hals-lege ved Aleris, Oscar Ohene Asante. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mellom fem og 10 prosent av befolkningen plages av halsbrann, ifølge Norsk helseinformatikk og andelen er økende.  

En av hovedgrunnene skal være at stadig flere av oss veier for mye.

Opplever du ofte halsbrann, skal du være klar over at det i sjeldne tilfeller kan føre til kreft i spiserøret. Du gjør dermed lurt i å vurdere et legebesøk om du plages mye. 

- Halsbrann er som regel ikke farlig, men det kan utvikle seg til kreft, og det er typisk de som aldri går til legen som får det, sier øre nese- og hals-overlege ved Aleris sykehus og medisinske senter, Oscar Ohene Asante til KK.no.

LES OGSÅ: Øker risikoen for 7 typer kreft

Magefett øker problemene

Mens magesekken er godt rustet mot syre, er ikke halsen bygd opp av de samme cellene, og du vil kjenne det svært sure innholdet som litt brennende i brystet eller halsen. Det betyr altså at halsbrann ikke nødvendigvis er et tegn på at mageinnholdet er surere enn normalt.

- Halsbrann er et symptom som betyr at surt innhold fra magesekken kommer opp i halsen, forteller gastroenterolog ved Aleris, Asad Ali til KK.no. 

Magesyren kommer opp i halsen fordi lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke fungerer godt nok, og grunnen til dette kan være mange.

VANLIG: Noen grad av halsbrann er svært vanlig å oppleve fra tid til annen. Press på magesekken er en av årsakene, og mange gravide opplever å få halsbrann. Foto: Scanpix
VANLIG: Noen grad av halsbrann er svært vanlig å oppleve fra tid til annen. Press på magesekken er en av årsakene, og mange gravide opplever å få halsbrann. Foto: Scanpix Vis mer

Mens noen rett og slett bare har en slapp muskel, kan det hos andre komme av brokk på spiserøret, eller press på magen eller buken som gjør at mageinnholdet presses oppover. 

Overvekt øker risikoen, da mye magefett kan legge press på magesekken. 

- I Europa og USA er det en økning av plagene, som følge av økende vekt og usunn mat, forteller Ali.  

LES OGSÅ: Søvn viktig om du vil ned i vekt

Kan gi celleforandringer

Halsbrann kobles altså til kreft, men ikke som en direkte årsak. 

- Det man ser er at man kan få betennelser i spiserøret som følge av mye halsbrann, og at det kan være en risikofaktor for kreft i spiserøret, forteller Else Støring, som er spesialsykepleier og leder for Kreftforeningens kreftlinje til KK.no. 

Norsk forskning gjort ved Universitetet i Oslo, viser også at cellene i halsen kan forandre seg for å tåle det sure innholdet fra magesekken, når du har halsbrann. 

Celleforandringene gir en tilstand kalt Barrets Øsofagus, som kan gi kreft i spiserøret, skriver Kreftforeningen på sine nettsider. 

Mens antallet som hadde kreft i spiserøret i Norge i 2004 var 203, har tallet steget til 255 i 2013.

Spiserørskreft er med det en av de raskest voksende kreftformene, men Støring påpeker at tallene likevel er lave. Hva som er grunnen til økningen, vet man ikke. 

Spiserørsbetennelser som følge av halsbrann, behandles raskt lege. 

- Langtsående halsbrann kan føre til betennelse i spiserøret. Det vil være ubehagelig, men heldigvis finnes det mange gode medisiner mot dette, forteller Asante. 

LES OGSÅ: 6 symptomer alle kvinner vil vite om

MINDRE FASTFOOD: Du kan redusere halsbrannplagene og dermed også kreftrisikoen, ved å spise sunnere.   Foto: StockFood
MINDRE FASTFOOD: Du kan redusere halsbrannplagene og dermed også kreftrisikoen, ved å spise sunnere. Foto: StockFood Vis mer

Unngå fet mat, sterkt krydder og stress
Det er en rekke forebyggende tiltak du selv kan gjøre mot halsbrann, men begge legene mener et legebesøk er på plass om du er over 40 og plages mye. 

- Alder har mye å si. Er du over 40 og får mye halsbrann, bør du dra til legen. En 20-åring kan godt prøve å redusere det selv, med syrenøytraliserende medisiner (reseptfrie), minske stress og kanskje gå ned i vekt. Blir det ikke bedre da, drar du til legen, sier Asante. 

For flere små livsstilsforandringer kan hjelpe. Asante trekker frem stress som en viktig faktor, i tillegg til at overvektige er mer utsatt. 

- Du vil unngå at lukkemuskelen i spiserøret blir slapp, så unngå store måltider som belaster muskelen. Spis små måltider og hyppig. Unngå å spise sent på kvelden.

Unngå å spise tre timer før sengetid. Vær forsiktig med sur mat og drikke, og også kullsyreholdig drikke, som vil fylle magen med luft og legge press på magesekken. 

I tillegg bør du ifølge legene være forsiktig med sukker, alkohol, kaffe, sterkt krydder, sjokolade og fettrik mat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer