Halsbrann

Har du ofte halsbrann?

Kan i verste fall føre til kreft i spiserøret.

KREFT i SPISERØRET: Mye halsbrann kan gi kreft i spiserøret, ifølge øre nese hals-lege ved Aleris, Oscar Ohene Asante.  Foto: Scanpix
KREFT i SPISERØRET: Mye halsbrann kan gi kreft i spiserøret, ifølge øre nese hals-lege ved Aleris, Oscar Ohene Asante. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mellom fem og 10 prosent av befolkningen plages av halsbrann, ifølge Norsk helseinformatikk og andelen er økende.  

En av hovedgrunnene skal være at stadig flere av oss veier for mye.

Opplever du ofte halsbrann, skal du være klar over at det i sjeldne tilfeller kan føre til kreft i spiserøret. Du gjør dermed lurt i å vurdere et legebesøk om du plages mye. 

- Halsbrann er som regel ikke farlig, men det kan utvikle seg til kreft, og det er typisk de som aldri går til legen som får det, sier øre nese- og hals-overlege ved Aleris sykehus og medisinske senter, Oscar Ohene Asante til KK.no.

LES OGSÅ: Øker risikoen for 7 typer kreft

Magefett øker problemene

Mens magesekken er godt rustet mot syre, er ikke halsen bygd opp av de samme cellene, og du vil kjenne det svært sure innholdet som litt brennende i brystet eller halsen. Det betyr altså at halsbrann ikke nødvendigvis er et tegn på at mageinnholdet er surere enn normalt.

- Halsbrann er et symptom som betyr at surt innhold fra magesekken kommer opp i halsen, forteller gastroenterolog ved Aleris, Asad Ali til KK.no. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer