Vondt I Magen

Har du ofte vondt i magen?

Da kan det være at du har irritabel tarmsyndrom.

MAGESMERTER: Selv om smerter i magen ofte er helt uskyldig, kan det være lurt å holde et øye med tilstanden i tilfelle det kan skyldes en underliggende sykdom.  Foto: Alliance - Fotolia
MAGESMERTER: Selv om smerter i magen ofte er helt uskyldig, kan det være lurt å holde et øye med tilstanden i tilfelle det kan skyldes en underliggende sykdom. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd å plages med smerter i magen fra tid til annen som følge av stress, sult eller metthet.

I de fleste tilfeller ligger det en naturlig forklaring bak magesmertene, men hva kan de skyldes om de dukker opp helt ut av det blå jevnlig?

LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen etter å ha spist for mye

Kan skyldes irritabel tarmsyndrom

Knut E.A. Lundin, som er overlege ved Oslo universitetssykehus og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin, forteller til KK.no at det ofte er vanskelig å finne årsaken til magesmerter hos pasienter.

- Innenfor gastromedisin ser vi at det er vanskelig å finne årsaken til magesmertene hos cirka halvparten av alle pasientene som kommer inn til undersøkelse. Da snakker vi om dårlig funksjon, eller begrepet irritabel tarmsyndrom, som er en fellesbetegnelse for flere vanlige plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre.

- Det kan for eksempel forårsake smerter i øvre del av magen, at en blir for mett etter man har begynt å spise eller at det er vondt i tykktarmen hvor man da typisk har urolig mage og magesmerter. Det er rett og slett en tilstand hvor magen ikke fungerer helt som den skal.

Hva skyldes irritabel tarm?   

- Vår kunnskap er ikke helt fullstendig, men det kan skyldes bakteriefloraen i magen, spesielt hvis det dreier seg om smerter i tykktarmen. Det kan også skyldes kosthold, livsstil eller psykisk stress – vi ser jo at selve plagen irritabel tarm har vært i menneskeheten i lang lang tid.

- Hvis man går etter og sjekker tarmene til personer som sliter med dette, ser man at de har litt for mye immunceller, men innenfor det normale. Hvis man i tillegg undersøker smertefiber i tarmen deres kan man se at det skal mindre til for at de fyrer enn hos de som ikke har slike problemer – så som oftest skyldes det ikke noe underliggende problem, sier han.

VONDT I MAGEN: Den vanligste årsaken til magesmerter er irritabel tarmsyndrom. Årsaken til det er usikker, men ifølge eksperten kan det skyldes bakteriefloraen i tarmen. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
VONDT I MAGEN: Den vanligste årsaken til magesmerter er irritabel tarmsyndrom. Årsaken til det er usikker, men ifølge eksperten kan det skyldes bakteriefloraen i tarmen. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med treg mage?

Bør ta smertene på alvor

Selv om magesmerter i de aller fleste tilfeller ikke skyldes noe alvorlig, kan det ifølge Lundin være lurt å holde et lite øye med dem for sikkerhetsskyld.

- I tillegg til irritabel tarmsyndrom, finnes det en rekke forskjellige årsaker til magesmerter; vi har magesårsykdommen som ikke er like vanlig som før, men som likevel er utbredt.

- Det er hender nemlig at folk får magesår som følge av overdrevent bruk av smertestillende medikamenter som for eksempel Ibux.

Symptomer på magesår:

  • Smerter i mellomgulvet
  • Sure oppstøt eller halsbrann
  • Kvalme og oppkast
  • Tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst
  • Symptomer på blodmangel (blek, slapp, svimmel)
     

Kilde: Helsebiblioteket.no

- Smertene kan også skyldes gallestein og nyrestein, men dette er akutte tilstander som ofte kommer brått på.

Videre forteller han at cøliaki, betennelsestilstander i tarmen og tarmkreft kan gi symptomer som smerter i magen.  

- Når det kommer til tarmkreft er det viktig å huske at alder har veldig mye å si. Hvis du for eksempel er i 20-årene og opplever smerter i magen så er tarmkreft ekstremt usannsynlig. Er du derimot i 60 eller 70-årene og opplever plutselige smerter er kreft mer sannsynlig, forteller han.

SNAKK MED EN LEGE: Dersom du har smerter i magen over lengre tid som du er usikker på hva skyldes kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen din slik at han eller hun kan utlukke underliggende sykdommer.  Foto: Monkey Business - Fotolia
SNAKK MED EN LEGE: Dersom du har smerter i magen over lengre tid som du er usikker på hva skyldes kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen din slik at han eller hun kan utlukke underliggende sykdommer. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Smertene du bør være obs på

Naturlig for mennesker å ha vondt i magen

Dersom du plages ofte med uforklarlige smerter i magen og er bekymret for at det kan skyldes noe alvorlig, er det ifølge Lundin greit å kontakte fastlegen din så han eller hun kan vurdere tilstanden din.

- Jeg tror det er en stor del av konsultasjonene innen allmennpraksisen som går på mageplager, så det er nok mer enn vanlig å oppsøke lege når en har vondt i magen.

- Vårt klare inntrykk er at befolkningens aksept for å ha det vondt har sunket, og det er på mange måter bra, for det er først når en kommer til rett behandler at man kan ta fatt i ting.

- Men igjen så jeg synes ikke man skal bli paranoid heller, for det er naturlig for mennesker å ha vondt i magen fra tid til annen, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer