Å salte maten er noe de fleste av oss gjør. Det gjør at maten blir bedre, for saltet trekker også fram de andre smakene i retten.
Men det er selvsagt viktig å ikke få i seg for mye salt, for det er ikke bra for helsa. Vi bør ikke få i oss mer enn fem gram daglig, men vi nordmenn får i oss omtrent det dobbelte, altså rundt ti gram.
Når du lager mat er det lurt å være forsiktig med saltingen. Kanskje bruker du også ingredienser som allerede er ganske salte i retten, som for eksemoel bacon eller skinke, røkelaks, fetaost, kapers og så videre. Vær også klar over at mange krydderblandinger inneholder veldig mye salt.
Vær moderat med saltingen, så kan heller middagsgjestene salte etter eget ønske når maten ligger på tallerkenen.
LES OGSÅ: Slik redder du brent ris
Hvis uhellet er ute
Selv om du er bevisst på saltbruken hender det jo at du bommer og maten blir altfor salt. I mange tilfeller er dette heldigvis mulig å rette opp, men det avhenger selvsagt av hva slags mat du kokkelerer.
Her er tipsene som redder retten:
Lag større porsjon
Hvis det er mulig, har du i mer av de andre ingrediensene i retten, og lager altså en større porsjon, for da vil maten selvsagt bli mindre salt. Lager du en pastasaus, så ha oppi en boks tomater til, lager du brøddeig, så har du oppi mer væske og mel, for eksempel.

Ha i meieriprodukter
Dersom retten inneholder meieriprodukter i form av melk, rømme, cottage cheese eller yoghurt, så ha i mer av dette for å nøytralisere noe av saltsmaken. Ost kan også fungere, men så å si alle oster inneholder salt, så dette er ikke alltid så effektivt.

Tilsett sitronsaft
Sitron kan nøytralisere noe av saltsmaken, så dersom det passer i retten, har du i saften av en halv sitron. Dette fungerer fint i de fleste indiske, meksikanske og asiatiske retter.

Bruk potettrikset
Et sikkert triks hvis du har oversaltet suppen, gryteretten eller sausen er å skrelle en potet, og ha den oppi gryta.
Mens poteten koker vil den trekke til seg en god del av væsken, og dermed også mye av saltet.