Kjøkkentriks

Har du oversaltet maten?

Slik redder du den så den blir spiselig.

FORT GJORT: Men altfor salt mat smaker ikke godt. Se hva som kan redde retten. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
FORT GJORT: Men altfor salt mat smaker ikke godt. Se hva som kan redde retten. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å salte maten er noe de fleste av oss gjør. Det gjør at maten blir bedre, for saltet trekker også fram de andre smakene i retten.

Men det er selvsagt viktig å ikke få i seg for mye salt, for det er ikke bra for helsa. Vi bør ikke få i oss mer enn fem gram daglig, men vi nordmenn får i oss omtrent det dobbelte, altså rundt ti gram.

Når du lager mat er det lurt å være forsiktig med saltingen. Kanskje bruker du også ingredienser som allerede er ganske salte i retten, som for eksemoel bacon eller skinke, røkelaks, fetaost, kapers og så videre. Vær også klar over at mange krydderblandinger inneholder veldig mye salt.

Vær moderat med saltingen, så kan heller middagsgjestene salte etter eget ønske når maten ligger på tallerkenen.

LES OGSÅ: Slik redder du brent ris

Hvis uhellet er ute

Selv om du er bevisst på saltbruken hender det jo at du bommer og maten blir altfor salt. I mange tilfeller er dette heldigvis mulig å rette opp, men det avhenger selvsagt av hva slags mat du kokkelerer.

Her er tipsene som redder retten:

Lag større porsjon

Hvis det er mulig, har du i mer av de andre ingrediensene i retten, og lager altså en større porsjon, for da vil maten selvsagt bli mindre salt. Lager du en pastasaus, så ha oppi en boks tomater til, lager du brøddeig, så har du oppi mer væske og mel, for eksempel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer