Pollenallergi

Har du pollenallergi?

Da bør du starte med allergipillene nå.

POLLEN: Har du pollenallergi gjør du lurt i å starte tidlig på allergimedisinen, da slipper du lettere unna de plagsomme symptomene. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
POLLEN: Har du pollenallergi gjør du lurt i å starte tidlig på allergimedisinen, da slipper du lettere unna de plagsomme symptomene. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle gleder vi oss til våren som gir oss varmere og lysere dager, grønne knopper på trærne og hestehov i veikanten. 

Men våren er ikke bare fryd og gammen for alle. Dette er nemlig tiden der årets pollensesong starter, som fører til tette neser, kløende øyne og nysing for svært mange av oss.

I dag har mellom 30 til 40 prosent av den norske befolkningen pollenallergi, og innen 2030 regnes det med at rundt halvparten av oss vil ha en eller annen form for allergi. 

Heldigvis finnes det medisiner som hjelper, men visste du at det er viktig å starte tidlig på allergimedisinen?

LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

Full effekt etter én uke

– Ja, det er viktig å starte tidlig. Allergipillene vil ha noe effekt når du starter, men du vil ikke ha full effekt av pillene før etter en ukes tid, sier kommuneoverlege i Elverum kommune, Knut Skulberg til KK.no.

Han er førsteamanuensis på avdeling for folkehelse ved Høgskolen i Hedmark, og har tidligere også jobbet for Norges Astma- og Allergiforbund.

OR OG HASSEL: Pollen fra or og hassel er allerede i lufta i store deler av landet, mens bjørkepollenet kommer litt senere.
 Foto: All Over Press
OR OG HASSEL: Pollen fra or og hassel er allerede i lufta i store deler av landet, mens bjørkepollenet kommer litt senere. Foto: All Over Press Vis mer

– De fleste med pollenallergi vet gjerne hvilke pollentyper de reagerer mest på. Det kan derfor være lurt å følge med på pollenvarselet når sesongen nærmer seg, og forsøke å begynne på pillene litt før det bryter ut. 

Ifølge pollenvarslingen.no er pollen fra or og hassel allerede i lufta på østlandet, mens bjørkepollen vil komme litt senere. Skulberg forteller at du også kan laste ned en app som gir deg pollenvarsling for ditt område.

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse?

Symptomene kan vare lenger

I tillegg til kløende og rennende øyne gir pollenallergi ofte allergiske symptomer i luftveiene. Du nyser mye, og slimhinnene i nesen og bihulene hovner opp og nesa føles tett.

De hovne slimhinnene kan også gjøre det vanskelig å tømme nesen for puss, og du kan bli lettere mottakelig for virus- og bakterieangrep som kan føre til bihulebetennelse.

ATSJO: Følg med på pollenvarslingen og start i god tid med medisiner, ellers kan det ta lengre tid å bli kvitt symptomene. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
ATSJO: Følg med på pollenvarslingen og start i god tid med medisiner, ellers kan det ta lengre tid å bli kvitt symptomene. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

– Ved virus- eller bakterieinfeksjoner vil man ofte få feber, men dette gjør man som regel ikke ved rene allergiske reaksjoner. Plagene du får av pollenallergien kan du dempe ved hjelp av allergipiller, og som sagt er det lurt å være tidlig ute.

– Dersom du begynner litt for sent på allergimedisinen og du allerede har begynt å få allergiske reaksjoner, kan det ofte ta lengre tid å bli kvitt symptomene når du først starter på medisinen, forklarer han.

LES OGSÅ: Slutter ikke nesa å renne?

Noen rammes hardere

For de aller fleste er pillene tilstrekkelig for å unngå allergisymptomene. Noen kan likevel merke noen plager selv om de går på allergimedisiner, men dette kommer an på hvor alvorlig allergien din er.

– Dersom du plages av allergisymptomer på tross av at du går på medisiner kan du forsøke å bytte til et annet merke i samråd med din lege. Noen rammes hardere av allergien enn andre, og da kan det også hjelpe å behandles med kortison for å dempe plagene.

Hvorfor vi blir allergiske, og hvorfor noen blir hardere rammet er ikke alltid så godt å si. Men det vites at det både henger sammen med gener og miljø.

– Det er genene dine som bestemmer hvor anlagt du er for å utvikle allergier, og hva du eksponeres for kan påvirke hva du blir allergisk mot. Her i Norge er det ofte bjørk mange reagerer på, mens i andre land, som for eksempel USA, kan det være andre allergener som er verst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer