Snorking

Har du problemer med snorking?

Rammer slett ikke bare menn.

SNORK: Det er slett ikke bare menn som snorker om natten! Men vet du hva det skyldes? Foto: Sergey Peterman - Fotolia
SNORK: Det er slett ikke bare menn som snorker om natten! Men vet du hva det skyldes? Foto: Sergey Peterman - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi vet godt at en god natts søvn er viktig for helsa, men dessverre er det mange ting som kan påvirke vår etterlengtede nattesøvn.

Snorking er en svært vanlig «synder», og mange kvinner kan nok irritere seg grønne over mannens nattlige sagbruk.

Men det er ikke bare menn som snorker – kanskje er du minst like ille selv?

– Det er ofte menn som får skylda for snorking, fordi man tror det bare er menn som snorker. Dette gjør at kvinner ofte faller igjennom denne diagnostikken, sier tannlege Anders Dyrbing til KK.no.

Han er gründer av Somni-konsernet, og har jobbet med søvn og søvnproblematikk de siste femten årene.

– I 30-årene ser vi at ti prosent av alle menn snorker, mens fem prosent av kvinnene. Når man kommer opp i 60-årene har tallene jevnet seg mer ut, og 60 prosent av alle menn snorker, mens 40 prosent av kvinnene, forklarer han.

LES OGSÅ: Snorking kan være mer skadelig enn å røyke

Mange mulige årsaker

Både menn og kvinner har altså en økende tendens til å snorke med alderen, men hva er det egentlig som forårsaker denne grufulle lyden?

– Snorking er lyder som skyldes vibrasjoner i ganen og andre deler av de øvre luftveier, ved at luft presses gjennom en trang åpning, forteller han. 

FÅR SKYLDA: Det er nok menn som oftest får skylda for å snorke voldsomt i løpet av natten, men de er slett ikke alene om det. Foto: Scanpix/NTB
FÅR SKYLDA: Det er nok menn som oftest får skylda for å snorke voldsomt i løpet av natten, men de er slett ikke alene om det. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Når musklene er mer avslappet kan snorkingen også bli verre, som for eksempel når man har drukket alkohol, tatt nervemedisiner eller visse typer allergitabletter og sovetabletter.

– Snorkingen er ofte verst når man ligger på ryggen, for da vil underkjeven og tungen falle bakover slik at luftveiene blir trange, sier søvneksperten.

Tett nese, nesepolypper, neseallergi og svulster i nesen kan også begrense luftstrømmen gjennom nesen og forårsake snorking. Men også overvekt ser ut til å kunne være en medvirkende årsak.

LES OGSÅ: Slik sover dere godt sammen

Kan skyldes pustestans om natten

Snorking kan være svært plagsomt, både for deg og den du sover med. Men snorkingen i seg selv er ikke farlig, det er tross alt bare en lyd.

– Det kan ofte hjelpe å sove på siden om natten. De fleste puster best når de ligger på høyre side. Å gå ned i vekt kan også hjelpe på snorkingen, forklarer Dyrbing og legger til:

– I stedet for å prøve å kurere symptomet, som altså er snorkingen, kan det være lurt å finne ut hva som er årsaken til at du snorker. I noen tilfeller kan det være et symptom på søvnapné, der man altså slutter å puste flere ganger i løpet av natten. 

ÅRSAK: Snorking kan noen ganger være et symptom på søvnapné, der du har pustestans flere ganger i løpet av natten. Foto: Scanpix/NTB
ÅRSAK: Snorking kan noen ganger være et symptom på søvnapné, der du har pustestans flere ganger i løpet av natten. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Selv om det er flest menn som lider av søvnapné, rammer dette også kvinner. Og risikoen for søvnapné øker dramatisk etter overgangsalder. 

– Denne lidelsen fører ikke bare til pustestans og snorking, med kan også gå ut over søvnkvaliteten og føre til vektøkning, forteller han.

Det er en klar sammenheng mellom søvn og vekt. Og mangelen på søvn kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt, fordi kroppen produserer mer av sulthormonet grelin, og mindre av metthetshormonet leptin. Og siden overvekt kan gjøre snorkingen verre, er dette altså en ond sirkel.

Søvnregistrering kan gi deg svaret

– Sliter du mye med snorking er det lurt å sjekke hva som er den underliggende årsaken. Ta gjerne kontakt med fastlegen eller en tannlege, de kan henvise deg videre til søvnregistrering hos Somni Søvnsenter og Spesialisthelsetjenester som har offentlig avtale på dette, sier han.

PÅ SIDEN: De fleste puster best når de ligger på høyre siden når de sover. Dette kan derfor lette på snorkingen. Foto: Scanpix/NTB
PÅ SIDEN: De fleste puster best når de ligger på høyre siden når de sover. Dette kan derfor lette på snorkingen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til at du sover dårlig

Ved hjelp av et lite apparat som festes på brystet i løpet av natten vil søvnen din registreres, og resultatene blir senere vurdert av søvnfysiologer og øre-nese-hals-spesialister, som kan finne ut hva årsaken til snorkingen er.

– Hos noen kan snorkingen skyldes en tett nese, eller at underkjeven ikke ligger i riktig posisjon om natten. En tannlege kan da gi deg en søvnapnéskinne, eller individuelt tilpasset snorkeskinne som holder underkjeven i posisjon, slik at snorkingen og pustestansene reduseres eller til og med opphører, forteller Dyrbing. 

Dette er ikke det samme som universal-skinner som du får kjøpt på apoteket. Hva som er riktig posisjon på underkjeven er ganske individuelt, og skinnen bør derfor spesialtilpasses.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer