Munn

Har du problemer med tørr munn?

Det kan øke bakterieveksten i munnen og føre til hull i tennene.

TØRR I MUNNNEN? En vanlig årsak til problemet er medisiner, men det kan også komme av kosthold, stress, snorking eller at du puster mye med munnen åpen. Se hvordan du kan forebygge lenger ned i saken. Foto: Thinkstock.com
TØRR I MUNNNEN? En vanlig årsak til problemet er medisiner, men det kan også komme av kosthold, stress, snorking eller at du puster mye med munnen åpen. Se hvordan du kan forebygge lenger ned i saken. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Slurver du med tannhygienen? Da er det på tide å skjerpe seg!

Ikke bare vil regelmessig bruk av tanntråd og tannpuss forebygge hull, men besøker du tannlegen litt oftere kan du også redusere risikoen for hjertesykdom.

Men selv om du har aldri så god tannhygiene, finnes det noen problemer flere av oss sliter med.

Et av disse er tørr munn, og det viser seg at det kan ha større følger enn dårlig ånde. Faktisk kan det bidra til hull i tennene!

LES OGSÅ: Aloe Vera motvirker dårlig ånde

VELG RIKTIG TANNKREM: Hvis du har problemer med tørr munn, kan det blant annet være lurt å velge en tannkrem som inneholder ekstra fluor. Foto: Getty Images/iStockphoto
VELG RIKTIG TANNKREM: Hvis du har problemer med tørr munn, kan det blant annet være lurt å velge en tannkrem som inneholder ekstra fluor. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Gjør at bakterieveksten i munnen øker

Tørr munn er et vanlig problem i Norge, og i tillegg til at det kan være ubehagelig, kan det føre til vanskeligeter med å snakke, spise og svelge, i tillegg til at det bidrar til dårlig ånde.

Men det er ikke det eneste - sliter du med tørr munn kan det også føre til hull i tennene.

– Problemer med tørr munn er veldig vanlig og skyldes at spyttkjertlene våre produserer for lite spytt, sier Maria Tverraaen Moen, Produktsjef i Actavis.

Det er i forbindelse med lanseringen av produktserien fra Xero (som er utviklet for å lindre tørr munn) at legemiddelskapet setter større fokus på problemet.

Tørr munn gjør at bakterieveksten øker i munnhulen, og dermed øker også risikoen for å få hull i tennene. Karies og infeksjoner er derfor et vanlig problem blant de som rammes av tørr munn.

– Årsaken er ofte forbundet med alder, stress, sykdom, kosthold eller bruk av ulike legemidler, sier Tverraaen Moen.

LES OGSÅ: Sliter du mer blemmer i munnen?

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Spiser mindre tyggestimulerende mat

Tall fra vårt naboland viser at omtrent to millioner svensker regelmessig opplever problemer med tørr i munn.

Mindre produksjon av spytt vil føre til friksjon mellom tungen, tennene og slimhinnene og kan ofte føles som sandpapir i munnen. Vanlige følger er også svie, eller en brennende følelse, og at tungen setter seg fast.

Det kan også føre til leppene blir tørre og sprekker opp.

Som nevnt ovenfor kan blant annet legemidler være en årsak til problemet. Ifølge Activis vil spesielt antall legemidler påvirke, og bruker du flere enn fire forskjellige er du mer utsatt enn andre.

En annen årsak til problemet er at vi spiser mindre tyggestimulerende kost som for eksempel frukt og grønnsaker. Andre ting som kan føre til at produksjonen av spytt blir lavere er snorking, eller at du puster mye med munnen åpen.

LES OGSÅ: Dette tør vi ikke si til kjæresten

Slik kan du forebygge problemet

Selv om dette er et økende problem for mange, er det heldigvis ikke så vanskelig å forebygge tørr munn. Bare sjekk ut noen av disse tipsene:

 • Bruk gjerne produkter for økt spyttproduksjon - det kan være både munnskyllevann, tabletter eller drops.
 • Vær ekstra nøye med din munnhygiene. For eksempel kan det være lurt å tilføre fluor, som har mange positive effekter på tannhelsen.
 • Sist men ikke minst, vil det være effektivt å drikke vann ofte.

 • LES OGSÅ: Ikke glem denne kroppsdelen

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer