Opskrift På Ceviche

Har du prøvd den trendmaten ceviche?

Ceviche smaker nydelig, er lett å lage, og dessuten supersunt.

SUNT OG GODT: Ceviche er dessuten superenkelt å lage - prøv selv! Foto: Monart Design - Fotolia
SUNT OG GODT: Ceviche er dessuten superenkelt å lage - prøv selv! Foto: Monart Design - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Den peruvianske fiskeretten ceviche er blitt supertrendy. Du har sikkert hørt om den - eller kanskje ikke?

Ceviche er en rett bestående av fersk, rå fisk, som marineres i en limesaus tilsatt forskjellige smaker, og gjerne serveres med maistortilla eller superfrøet quinoa.

Ikke bare smaker denne retten veldig godt, den er dessuten enkel å få til, og ikke tar det mange minuttene, heller. 

Om du liker sushi, og også synes meksikansk mat er godt, er vi sikre på at ceviche vil behage dine smaksløker.

LES OGSÅ: Sushitabbene du bør unngå

EKSPERTEN: Lise von Krogh  Foto: Privat
EKSPERTEN: Lise von Krogh Foto: Privat Vis mer

Supersunt med ceviche

I tillegg regnes ceviche som en virkelig sunn rett. Det bekrefter ernæringsfysiolog Lise von Krogh:

- Ceviche er en spennende, deilig og sunn måte å spise fisk på, og i tillegg brukes også  både frukt, som for eksempel mango eller citrus, og grønnsaksfrukt, vanligvis avokado, løk og chili.

- Liker du sushi og sterke smaker, så liker du nok ceviche også, sier von Krogh. 

«Kokes» i syre

Til forskjell fra sushi, serveres ikke fisken helt rå.

- Når fiskebitene får marinere i sitrusjuice blir de på en måte kokt. Det vil si at syre fra frukten får proteinet i torsken til rett og slett å åpne seg opp. Dette fører til en endring i fiskekjøttet fra blank til matt hvitt, det samme skjer når du koker eller steker på vanlig måte. Proteinkvaliteten er forøvrig like god.  Men husk at siden fisken ikke kokes så er det viktig at du er nøye med hygienen, sier von Krogh.

Det betyr at du kun skal bruke rå fisk av god kvalitet når du lager ceviche - på samme måte som når du lager sushi. 

Det er opp til deg hva slags fisk du vil bruke. Sei, torsk, laks, ørret, tunfisk og reker (som altså er rå) er vanlig å bruke, men egentlig setter bare fantasien grenser. 

Slik lager du ceviche

Det finnes utallige varianter av ceviche, men framgangsmåten er stort sett den samme. Avhengig av hvor fast du vil at fisken skal bli, lar du fiskebitene marinere i alt fra 10 minutter opptil en time. Jo kortere marineringstid, jo mindre «kokt» blir fisken.

1. Lag «leche de tigre»

Start med å lage marinaden, som kalles «leche de tigre», eller tigermelk. Du trenger: 

Juicen av 2 lime

Finhakket rød chili (reguler mengde utfra hvor sterk du vil ha retten)

1/4 finhakket rødløk eller annen type løk

Salt

Pepper

2. Kutt fisken i terninger, og legg i marinaden

Når du har laget tigermelken, kutter du den ferske fisken i små terninger, og legger den i marinaden.

3. Kutt opp garnityren

Koriander hører med i ceviche-oppskriften, men du kan droppe den om du ikke liker smaken. Avocado og mango eller appelsin er klassisk garnityr som smaker ypperlig til denne retten. Avocadoen mildner det sterke, mango og appelsin gir en kontrast til det syrlige.

Kutt avocado og mango i småbiter, og hakk korianderen grovt. Bruker du appelsin, så flå appelsinbåtene så det bare er fruktkjøttet som kommer med i retten.

4. Dandér og server!

Fisken bør ligge i tigermelken i minst 10 minutter før servering - lenger om du foretrekker fisk som ikke er rå i det hele tatt. Når fisken har fått riktig konsistens for din smak, så tilsetter du garnityren, og vips, så er retten klar!

Servér gjerne med maistortillachips eller quinoa.

FRI FANTASI: Her er en ceviche-variant med avocado og appelsin.  Foto: sugar0607 - Fotolia
FRI FANTASI: Her er en ceviche-variant med avocado og appelsin. Foto: sugar0607 - Fotolia Vis mer

Annet godt tilbehør

Oppskriften over er på den enkleste varianten av ceviche. Du kan jazze opp som du vil.

Populært tilbehør er også vårløk, søtpotet (som må kokes på forhånd, før du starter med tigermelken), agurk, ingefær, ristede sesamfrø, ristede maiskorn, granateple, og tomat. Sjekk forresten Lise von Kroghs cevicheoppskrift med torsk og jordbær her

LES OGSÅ: Derfor bør du ha torsk på menyen

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer